Avertismentul ONU: „A inceput era fierberii globale. Daca nu se produce o mini-era glaciara in zilele urmatoare, luna iulie 2023 va bate recorduri pe toata linia”

externe

Antonio Guterres, incetarea focului, Cisiordania

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a facut apel la actiuni imediate si radicale impotriva schimbarilor climatice, afirmand ca temperaturile record din iulie arata ca Pamantul a trecut de la incalzire la „o era de fierbere globala”, relateaza agentia de presa ANSA.

Vorbind la New York, Guterres a descris caldura intensa din emisfera nordica drept o „vara nemiloasa”.

„Pentru intreaga planeta, este un dezastru”, a spus el, mentionand ca „daca nu se produce o mini-era glaciara in zilele urmatoare, luna iulie 2023 va bate recorduri pe toata linia. Schimbarile climatice sunt aici. Este terifianta. Si este doar inceputul”.

„Primele trei saptamani ale lunii iulie au fost cele mai fierbinti inregistrate vreodata, iar luna este pe cale sa fie cea mai calda si cea mai fierbinte iulie inregistrata vreodata”, a subliniat oficialul.

Schimbarile climatice „pentru oamenii de stiinta sunt fara echivoc: oamenii sunt responsabili”, a insistat Guterres, precizand ca „singura surpriza este viteza de schimbare”.

„Consecintele sunt evidente si tragice: copii maturati de ploile musonice, familii care fug de flacari, muncitori care lesina din cauza caldurii toride.” In fata acestei constatari catastrofale, secretarul general al ONU a reiterat apelurile sale necrutatoare la actiuni radicale si urgente, atacand inca o data si industria combustibililor fosili.

„Aerul este irespirabil, caldura este insuportabila. Iar nivelurile de profit ale combustibililor fosili si inertia climatica sunt inacceptabile”, a declarat el.

„Liderii trebuie sa conduca. Gata cu ezitarea. Gata cu scuzele. Nu mai trebuie sa astepte ca altii sa actioneze primii”. Guterres, care va gazdui in septembrie, la New York, ‘Climate Ambition Summit’, face apel in special la tarile dezvoltate sa se angajeze sa atinga neutralitatea in materie de emisii de carbon cat mai aproape de 2040 si la economiile emergente cat mai aproape de 2050.

„Dovezile sunt peste tot: omenirea a facut ravagii. Acest lucru nu ar trebui sa duca la disperare, ci la actiune. Inca putem preveni ce este mai rau. Dar, pentru asta, trebuie sa transformam un an de caldura incendiara intr-un an de ambitie inflacarata”, a intarit Guterres.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: