Ministrul german al apararii, Boris Pistorius, a lansat un avertisment dur potrivit caruia Europa s-ar putea confrunta cu amenintari sporite din partea Rusiei pana la sfarsitul deceniului, relateaza Euronews.
Pistorius a subliniat necesitatea urgenta ca tarile Uniunii Europene sa isi consolideze industriile de aparare pentru a se pregati pentru potentiale provocari, mai ales avand in vedere posibilitatea unui angajament redus al SUA pe continent.
Pistorius a subliniat seriozitatea amenintarilor presedintelui rus Vladimir Putin, declarand: „[Amenintarile lui Putin] la adresa statelor baltice, a Georgiei si a Republicii Moldova trebuie luate foarte in serios. Nu este vorba doar de o simpla vorbarie imperialista. Ne-am putea confrunta cu pericole pana la sfarsitul acestui deceniu”.
In contextul in care peisajul geopolitic evolueaza, Pistorius a cerut tarilor europene sa se adapteze rapid. El a indemnat natiunile sa recupereze decalajul in ceea ce priveste fortele armate, industria si societatea, subliniind ca exista o fereastra de cinci pana la opt ani pentru imbunatatirea capacitatilor de aparare.
Germania si-a intensificat eforturile de reconstructie a fortelor sale armate, apeland la un fond special de 100 de miliarde de euro creat in urma invaziei Rusiei in Ucraina.
Pistorius, care a preluat rolul de ministru al apararii la inceputul acestui an, s-a confruntat cu unele controverse in Germania din cauza culturii pacifiste a tarii, modelata de urmarile celui de-al Doilea Razboi Mondial.
El ramane ferm in angajamentul sau fata de o pozitie militara mai robusta, prezentand noi orientari in materie de aparare care prevad ca Bundeswehr-ul este „pregatit de razboi” si ca Germania isi va asuma un rol de lider in peisajul militar european.
Ministrul german a declarat: „Va fi nevoie de timp pentru ca industria de aparare sa isi sporeasca capacitatile. Avem acum intre cinci si opt ani pentru a recupera decalajul – atat in ceea ce priveste fortele armate, cat si industria si societatea.”
In incercarea de a consolida colaborarea europeana in domeniul apararii, Pistorius a pledat pentru adaugarea unei componente militare la Triunghiul de la Weimar, un forum informal format din Germania, Polonia si Franta.
El si-a exprimat un interes deosebit pentru aceasta colaborare si i-a adresat o invitatie premierului polonez recent numit, Donald Tusk, afirmand: „Suntem foarte interesati [de adaugarea unei componente militare la Triunghiul de la Weimar].”
Interesele americane se indeparteaza de Europa
Pe masura ce SUA isi muta atentia spre regiunea Indo-Pacific, Pistorius a subliniat necesitatea ca Europa sa isi consolideze in mod independent capacitatile de securitate si aparare. El a avertizat ca escaladarea productiei de armament a Rusiei, in special pentru a-si sustine operatiunile din Ucraina, reprezinta o amenintare reala pentru Europa.
Pistorius a facut apel la masuri proactive, inclusiv la o cooperare militara sporita dincolo de granitele Europei, declarand: „Alternativa ar fi sa nu mai avem niciun contact cu aceste tari si sa le lasam de la bun inceput pe mana rusilor si a chinezilor. Iar acest lucru ar fi si mai periculos”.
Aproximativ 46% dintre alegatori au o parere pozitiva despre vicepresedintele Kamala Harris, potrivit rezultatelor initiale…
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Intr-un avertisment neobisnuit, marina chineza le-a transmis tinerilor ofiteri si personalului ca s-ar putea expune…
Studenta care s-a dezbracat in lenjerie intima in centrul Teheranului in semn de protest ar…