Aveti grija de dinti si de gingii. Sanatatea cavitatii orale va poate afecta creierul

externe

cavitate orala, dinti

O igiena orala precara este asociata cu un risc crescut de aparitie a numeroase probleme de sanatate, inclusiv boli de inima, diabet, cancer, artrita reumatoida si moarte prematura, transmite The Washinton Post.

Dovezile emergente sugereaza ca ceea ce se intampla cu dintii si gingiile noastre poate afecta ceea ce se intampla in creierul nostru – si poate chiar sa creasca, potential, riscul de dementa.

„Oamenii ar trebui sa fie cu adevarat constienti de faptul ca sanatatea orala este foarte importanta”, a declarat Anita Visser, profesor de stomatologie geriatrica la Universitatea din Groningen, in Olanda.

Boala parodontala severa – inflamatia cronica si deteriorarea gingiilor si a oaselor care sustin dintii – afecteaza aproximativ 19 la suta dintre persoanele cu varsta de peste 15 ani sau peste 1 miliard de oameni din intreaga lume, potrivit unui raport din 2022 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Sunt necesare mai multe cercetari, dar studii observationale recente au sugerat ca sanatatea orala poate fi un factor de risc modificabil pentru Alzheimer, cel mai frecvent tip de dementa.

Oamenii de stiinta inca lucreaza pentru a afla daca si cum se imbina sanatatea cavitatii bucale si a mintii noastre, dar au identificat doi potentiali vinovati care ar putea explica modul in care boala gingivala ar putea duce la boala Alzheimer: bacteriile si inflamatia.

Conectarea sanatatii dentare si a sanatatii mintale

Unul dintre primele studii care au documentat legatura dintre bolile gingivale, pierderea dintilor si boala Alzheimer s-a concentrat pe o cohorta de calugarite in varsta care faceau parte dintr-un studiu mai amplu privind imbatranirea. Cercetatorii au urmarit 144 dintre calugarite si au descoperit ca pierderea severa a dintilor a fost asociata cu un risc de dementa de pana la 6,4 ori mai mare decat in comparatie cu cei care au pierdut mai putini dinti.

Alte studii longitudinale mai recente au constatat, de asemenea, ca o incidenta mai mare a pierderii dintilor a fost asociata cu declinul cognitiv. Intr-un mic studiu din 2016, efectuat pe 60 de pacienti cu dementa usoara pana la moderata, parodontita a fost asociata cu o crestere de sase ori a declinului cognitiv.

Un alt studiu, din 2017, efectuat pe aproape 28.000 de pacienti taiwanezi, a raportat ca a avea boala parodontala cronica timp de 10 sau mai multi ani corespunde unei cresteri de 1,7 ori a riscului de aparitie a bolii Alzheimer. O meta-analiza din 2022 a 47 de studii longitudinale a raportat ca pierderea dintilor si sanatatea orala precara sunt asociate atat cu declinul cognitiv, cat si cu dementa.

Aceste cercetari contureaza o imagine emergenta a unei asocieri intre sanatatea orala precara si dementa, dar exista o serie de factori de confuzie care ii impiedica pe cercetatori sa traga concluzii. Cercetarile au descoperit ca bacteriile care traiesc in mod normal in gura pot infecta si creierul si pot contribui la neurodegenerarea in cazul bolii Alzheimer.

Un studiu din 2019 publicat in Science Advances a aartat ca ADN-ul bacteriei P. gingivalis, un agent patogen cheie in bolile gingivale, ar putea fi gasit in autopsiile cerebrale ale pacientilor cu Alzheimer. ADN-ul bacterian a fost detectat, de asemenea, in lichidul cefalorahidian al persoanelor care traiesc cu un diagnostic probabil de boala Alzheimer.

Enzimele toxice ale bacteriei P. gingivalis au fost, de asemenea, gasite in creierul pacientilor cu Alzheimer si au fost corelate cu cantitatea de patologie a proteinei tau, un semn distinctiv al bolii.

Infectarea pe cale orala a soarecilor cu bacteria a dus la prezenta ADN-ului de P. gingivalis, precum si la acumularea de deseuri celulare amiloid β – un semn distinctiv al bolii Alzheimer – in creierul acestora.

Cercetatorii au reusit sa inhibe enzimele bacteriene la soarecii infectati cu P. gingivalis, ceea ce a redus productia de amiloid β si neuroinflamarea. (Cu toate acestea, un studiu clinic recent care a vizat aceste enzime bacteriene nu a reusit, iar Food and Drug Administration a pus in asteptare viitoarele teste).

„Mecanismele prin care bacteriile parodontale pot avea acces la sistemul nervos central raman necunoscute”, dar ar putea ajunge la creier prin circulatia in sange sau de-a lungul nervilor periferici, a scris Dioguardi, care a fost coautor la o recenzie recenta privind rolul pe care il joaca bolile gingivale si bacteriile orale in Alzheimer.

Inflamatia gurii poate afecta creierul

Daca nu ne spalam pe dinti timp de mai multe zile, fiecare dinte dezvolta un biofilm subtire numit placa dentara, care abunda in bacterii producatoare de acid.

„Organismului tau nu-i plac aceste bacterii”, a spus Visser. „Ele se afla pe marginea dintilor si pe marginea gingiei.”

Odata cu acumularea placii dentare vine si inflamarea gingiilor, deoarece sistemul nostru imunitar incearca sa lupte impotriva infectiei. Gingivita, cea mai usoara forma de boala parodontala, este inca reversibila; periajul si indepartarea acumularii de placa va permite gingiilor sa se vindece.

Dar o boala gingivala mai severa, sau parodontita, poate urma daca gingivita nu este tratata.

„Intregul organism lupta impotriva acestei bacterii”, a spus Visser. „Sistemul imunitar este cu adevarat provocat si alert si lucreaza din greu impotriva acestor bacterii.”

Aceasta inflamatie cronica devine un cerc vicios: inflamarea gingiilor mareste spatiul dintre dinti si gingii, permitand intrarea mai multor bacterii, ceea ce poate duce la inflamarea nu

numai a gingiilor, ci si a osului subiacent. Continuand fara incetare, organismul va respinge dintele, provocand slabirea si, in cele din urma, pierderea dintelui.

Aceasta inflamatie cronica se poate revarsa din gura in restul corpului. Boala gingivala este legata de o crestere a moleculelor pro-inflamatorii din sange, a spus Dioguardi.

Inflamatia cronica din organism poate, la randul sau, sa duca la neuroinflamarea cronica in creier, care induce neurodegenerare si joaca un rol cheie in boala Alzheimer.

Sanatatea orala si dementa

Visser desfasoara un studiu longitudinal care colecteaza date despre sanatatea orala – radiografii ale dintilor si mostre de bacterii – de la cateva sute de pacienti cu deficiente cognitive pentru a obtine mai multe informatii despre modul in care sanatatea lor orala le afecteaza riscul cognitiv.

Provocarea de a deslusi relatiile dintre stilul nostru de viata, dintii si creierul nostru ramane. „Exista atat de multi factori de confuzie, stilul de viata, fumatul, nivelul de educatie, dieta”, a spus Visser. „Asa ca este foarte greu sa faci aceasta cercetare”.

Pana cand se vor sti mai multe, cercetatorii subliniaza ca igiena orala ramane una dintre cele mai simple si mai importante modalitati prin care puteti avea grija de voi insiva.

„Constientizarea in randul populatiei cu privire la riscul crescut de Alzheimer asociat cu pierderea dintilor si parodontita poate duce la o atentie sporita fata de sanatatea orala”, a declarat Dioguardi.

Pentru o sanatate mai buna – si, eventual, pentru un creier mai sanatos – continuati sa va periati dintii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: