Avioane de atac pentru Ucraina tocmai din Argentina. Javier Milei vrea sa trimita cinci avioane Super Etendard in ajutorul Ucrainei

externe

Super Etendard

Argentina discuta acum cu Franta despre transferul de avioane de atac Super Etendard catre Ucraina. In prezent, aceste avioane sunt inoperabile din cauza unui embargo impus de Marea Britanie, potrivit Infobae, citata de RBC Ukraine.

Discutia este despre trimiterea a cinci avioane de lupta Super Etendard, care au fost scoase din uz din cauza embargoului impus de Marea Britanie impotriva Argentinei in urma Razboiului din Falklands.

„Implicarea Frantei este cruciala pentru depasirea acestui obstacol geopolitic, iar cancelarul Diana Mondino si ministrul Apararii, Luis Petri, lucreaza de saptamani intregi pentru a merge mai departe cu aceasta miscare secreta, care implica si participarea Statelor Unite si a NATO”, precizeaza Infobae.

Cele cinci avioane de vanatoare sunt depozitate la baza aeriana Espora din Puerto Belgrano, deoarece au nevoie de cartuse care sa permita ejectarea scaunelor in caz de urgenta.

Argentina nu are acces la aceste cartuse din cauza embargoului britanic, iar de cand avioanele au ajuns in Argentina, „nu au putut fi folosite niciodata”. Este de asteptat ca Franta sa le repare si sa le transfere in Ucraina.

Super Etendard este un avion de atac supersonic francez. A fost dezvoltat pe baza avionului Etendard IVM si a efectuat primul zbor la 28 octombrie 1974. Au fost construite in total 85 de aeronave.

A fost exportat in Argentina, iar cateva au fost operate pentru scurt timp de Fortele Aeriene irakiene. Aeronava a castigat o popularitate semnificativa in timpul Razboiului din Falklands.

In cadrul Marinei franceze, aceste aeronave sunt in curs de retragere si se preconizeaza ca vor fi inlocuite complet cu avioane de lupta multirol Dassault Rafale pana in 2015.

Razboiul Falklands sau Razboiul Malvinelor din 1982 a fost un conflict intre Regatul Unit si Argentina pentru controlul asupra Insulelor Falkland (Malvine).

Nici Argentina, nici Regatul Unit nu si-au declarat in mod oficial razboi; din ambele perspective, actiunile militare au fost vazute ca o restabilire a controlului asupra teritoriului revendicat.

Razboiul s-a incheiat cu o victorie decisiva a Regatului Unit, care continua sa controleze insulele pana in prezent.

Presedintele argentinian Javier Milei urmeaza sa participe la summitul de pace privind Ucraina, care va avea loc la 15-16 iunie in Elvetia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: