Avocatul borfasilor. Achitarea fugarului Sebastian Ghita, un nou motiv pentru Tudorel Toader sa o atace pe Kovesi
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a lansat un nou atac, vineri, la adresa sefei DNA, Laura Codruta Kovesi. De data aceasta motivul il reprezinta achitarea lui Sebastian Ghita intr-unul dintre multele dosare deschise de DNA.
„Intrebati-i pe dansii, intrebati-i pe cei care au efectuat urmarirea penala, pe cei care au avizat trimiterea in judecata. Daca pe dansii nu ii gasiti sau nu vor sa va raspunda, la randul dansilor au ierarhic superiori, care va poate raspunde. Este ca si cum ati merge la Ploiesti sa intrebati cum se desfasoara activitatea la Ministerul Justitiei”, a spus Tudorel Toader, la sediul MJ.
Fostul deputat Sebastian Ghita a fost achitat in dosarul de coruptie in care a fost trimis in judecata de DNA alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova, in cazul carora instanta a dispus, de asemenea, achitarea. Decizia a fost luata joi de catre magistratii instantei supreme. Totodata, ICCJ a decis revocarea mandatului de arestare emis in lipsa la inceputul anului trecut pe numele lui Sebastian Ghita, care atunci se afla sub control judiciar in acest dosar, ridicarea sechestrului dispus de magistrati pe bunurile lui Sebastian Ghita si restituirea cautiunii de 54 milioane de lei.
Alaturi de Sebastian Ghita, in acest dosar au fost achitati si fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru, fostul sef al DGA Prahova Constantin Ispas si procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, fosti sefi la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti.
Sebastian Ghita a fost achitat pentru toate cele sase acuzatii din acest dosar: dare de mita, cumparare de influenta, spalare de bani, santaj, doua infractiuni de folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii si conducere fara permis.
De asemenea, instanta a decis revocarea mandatului de arestare emis in lipsa la inceputul anului trecut pe numele lui Sebastian Ghita, care atunci se afla sub control judiciar in acest dosar.
Magistratii au dispus si ridicarea sechestrului dispus de magistrati pe bunurile lui Sebastian Ghita si restituirea cautiunii de 54 milioane de lei.
Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la completul de 5 judecatori al instantei supreme.
In acest dosar, in 29 iunie 2016, procurorii DNA Ploiesti i-au trimis in judecata pe fostul deputat Sebastian Ghita, pe procurorii Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, care au avut functii de conducere in Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, pe fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si pe fostul sef al DGA Prahova Constantin Ispas.
Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Ploiesti, intre luna iunie 2013 si primavara anului 2014, in timp ce pe rolul Parchetului Curtii de Apel Ploiesti se afla, in curs de urmarire penala, o cauza in care se faceau cercetari pentru evaziune fiscala si spalare de bani, mai multe persoane vizate au obtinut informatii confidentiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informatii nedestinate publicitatii fiind si fostul deputat Sebastian Ghita. Informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, masurile preventive ce urmau sa fie luate, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa faca urmarirea penala.
”Concret, folosindu-se de influenta pe care o avea si pe care o exercita efectiv pentru mentinerea si promovarea in functii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpatii Tudose Liviu Mihail, in calitate de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si pe Dosaru Viorel, in calitate de sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, sa-i furnizeze informatii confidentiale din dosarul aflat in curs de urmarire penala pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Faptele respective au fost comise in contextul in care, pe de o parte, deputatul Ghita Sebastian Aurelian avea interesul sa protejeze doua persoane implicate in activitatea infractionala ce facea obiectul anchetei, iar pe de alta parte, avea personal interese de natura financiara la mai multi agenti economici supusi anchetei”, arata DNA.
In schimbul informatiilor pe care le-a obtinut, Sebastian Ghita ar fi promis, pe de o parte, sefului Politiei Prahova de atunci, Viorel Dosaru, ca il va sprijini sa isi mentina functia, dar si sa obtina alte functii de conducere. Pe de alta parte, Ghita ar fi acordat procurorului Liviu Tudose sprijin in vederea obtinerii unor functii de conducere sau executie in cadrul unor institutii publice centrale, sustineau anchetatorii.
Sebastian Ghita a plecat din tara in noaptea de 19 spre 20 decembriei 2016 si a fost prins la Belgrad in 14 aprilie 2017. Ghita avea permis de conducere si buletin de Slovenia si era impreuna cu fratele sau in momentul capturarii.
Fostul deputat PSD a fost arestat de autoritatile sarbe timp de doua luni pentru posesie de documente falsificate si a fost eliberat pe cautiune.
In 7 iunie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, declara ca statul roman se afla in procedura de extradare in cazurile Sebastian Ghita si Elena Udrea, in cazul lui Ghita fiind facuta cererea de extradare transmise completarile solicitate de Serbia.
Sebastian Ghita este cercetat sau judecat in cinci dosare penale, iar pe numale lui mai exista un mandat de arestare emis in lipsa. El a mai fost achitat intr-un dosar, respectiv in cel in care era judecat pentru dare de mita, instigare la abuz in serviciu si spalare de bani alaturi de fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu. Decizia, luata de instanta suprema in septembrie 2017, a fost contestata de DNA la completul de 5 judecatori al ICCJ.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android