Avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, a anuntat vineri ca fostul presedinte este „bine si sanatos”. Iliescu a refuzat insa sa vina la Parchetul General pentru a fi audiat invocand starea de sanatate.
„Domnul Iliescu e bine, sanatos, mai traieste inca 100 de ani”, a declarat avocatul.
O echipa de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineata, la locuinta lui Ion Iliescu, pentru a-l anunta pe fostul presedinte ca a fost pus din nou sub acuzare pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in dosarul Mineriadei din iunie 1990.
Echipa a fost formata din procuroarea care se ocupa de dosarul Mineriadei, un politist si o alta femeie. Acestia au stat doar zece minute in vila unde locuieste Iliescu, precizeaza Agerpres.
Joi, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Magureanu, Adrian Sarbu, Miron Cozma, fostii generali Vasile Dobrinoiu si Peter Petre au fost chemati pe rand la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunostinta acuzatiile.
In cazul lui Ion Iliescu a fost aplicata o procedura speciala de punere sub acuzare, deoarece el nu se poate deplasa la sediul Parchetului, avand 94 de ani.
Procurorii trebuie sa refaca ancheta in acest dosar, dupa ce probele stranse de anchetatori au fost anulate in instanta.
Initial, in iunie 2017, fostul presedinte Ion Iliescu a fost trimis in judecata pentru infractiuni contra umanitatii, alaturi de fostul premier Petre Roman si fostul director SRI Virgil Magureanu, insa in decembrie 2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei.
Judecatorii au decis atunci anularea tuturor probelor stranse de procurori, fiind constatata nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis in judecata, alaturi de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu (decedat intre timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sarbu si Miron Cozma.
Procurorii militari sustineau ca, in zilele de 11 si 12 iunie 1990, autoritatile statului au hotarat sa declanseze un atac violent impotriva manifestantilor aflati in Piata Universitatii din Bucuresti, care militau in principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara si isi exprimau pasnic opiniile politice, in contradictie cu cele ale majoritatii care forma puterea politica la acel moment.
In acest atac ar fi fost implicate, in mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, SRI, precum si peste 10.000 de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.
Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus in practica in dimineata zilei de 13 iunie 1990, avand urmatoarele consecinte: moartea prin impuscare a patru persoane, doua persoane violate, vatamarea integritatii fizice sau psihice a unui numar total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui numar total de 1.250 de persoane.
In cadrul acestei actiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate si transportate la o unitate militara a Ministerului de Interne din localitatea Magurele, unde au fost retinute pana in dupa-amiaza aceleiasi zile, cand au fost lasate sa plece, dupa o cercetare sumara.
Fostul presedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari ca a dat ordinul pentru evacuarea in forta a manifestantilor din Piata Universitatii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile intreprinderi din Bucuresti.
Daca America isi inceteaza sprijinul pentru Ucraina, Europa nu va putea sa-i ofere singura resursele…
Un tribunal din Rusia a condamnat marti un medic pediatru din Moscova la 5 ani…
Anca Simina, jurnalista de la Recorder care a documentat indeaproape afacerile din trecut ale lui…
Zece tineri aflati in custodia Centrului de Detentie Craiova au adus in fata publicului piesa…
Localitatile afectate de inundatii din apropierea Valenciei s-au grabit marti sa curete sistemul de canalizare…
In pofida progreselor in medicina, pneumonia continua sa fie o provocare majora pentru sistemele de…