Avocatul Poporului vrea sa inchida Romania! Weber ii solicita presedintelui Iohannis sa declare „stare de urgenta”

news

Avocatul Poporului a transmis, joi, un comunicat de presa in care ii solicita lui Klaus Iohannis sa declare „stare de urgenta” din cauza coronavirusului. O solicitare similara a facut, miercuri seara, la Antena 3 si Norica Nicolai, presedinte al Consiliului National al ALDE.

„Avocatul Poporului, in calitate de garant constitutional al drepturilor si libertatilor fundamentale, luand act de masurile administrative adoptate in ultimele zile in actiunea de combatere a raspandirii virusului Covid – 19 solicita Presedintelui Romaniei sa declare starea de urgenta, iar Parlamentului Romaniei sa o incuviinteze, in conformitate cu art. 93 alin.(1) si (2) din Constitutia Romaniei.

Nu punem in discutie oportunitatea masurilor luate pana acum, necesitatea restrangerii unor drepturi, dar acest lucru este obligatoriu sa se intample asa cum prevede legea fundamentala in cazul situatiilor exceptionale. Acestea sunt exigentele statului de drept, in care restrangerea unor drepturi si libertati nu poate fi facuta decat in conditiile art. 53 din Constitutia Romaniei.

Romania are legislatie in materie, respectiv O.U.G. nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate intocmai”, se arata intr-un comunicat de presa.

Intrebat, miercuri, daca este cazul ca in Romania sa fie instituita starea de urgenta, presedintele Iohannis a avut un raspuns dur.

„Daca va uitati la televizor si vedeti politicieni care va dau sfaturi la toata lumea si le stiu pe toate, eu va sfatuiesc sa schimbati canalul. Luati sfaturi de la autoritati, va dau cele mai bune sfaturi si sunt pe faza”, a declarat Iohannis.

Ce inseamna starea de urgenta

OUG 1/1999 : ”Starea de urgenta reprezinta ansamblul de masuri cu caracter politic, economic, social si de ordine publica, instituit in intreaga tara sau in anumite zone ori in unele unitati administrativ-teritoriale, in urmatoarele situatii:

a) existenta unor amenintari la adresa sigurantei nationale sau democratiei constitutionale, ceea ce face necesare apararea institutiilor statului de drept si mentinerea sau restabilirea starii de legalitate;

b) iminenta producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea si inlaturarea efectelor acestora”.

Starea de urgenta se poate institui pe o durata de cel mult 30 de zile.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: