Azerbaidjan anunta „capitularea” Armeniei. Razboiul s-a sfarsit, Rusia trimite 2.000 de soldati pentru mentinerea pacii

externe

Azerbaidjanul si Armenia au semnat sub egida Rusiei un acord pentru a pune capat ostilitatilor in conflictul din Nagorno-Karabah care marcheaza victoriile militare azere dupa sase saptamani de lupte, relateaza AFP. Pacea urmeaza sa fie mentinuta de 2.000 de soldati rusi.

”La 9 noiembrie, presedintele Azerbaidjanului (Ilham) Aliev, premierul Armeniei (Nikol) Pashinyan si presedintele Federatiei Ruse au semnat o declaratie anuntand o incetare a focului total si incetarea tuturor actiunilor militare in zona de conflict din Nagorno-Karabah”, a anuntat presedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat publicat in noaptea de luni spre marti.

Potrivit lui, beligerantii isi pastreaza in baza acestui acestui acord, care a intrat in vigoare luni la 21:00 GMT, ”pozitiile pe care le ocupa”.

Presedintele azer Ilham Aliev a salutat o ”capitulare” a Armeniei.

”Am spus ca ii vom alunga pe (armeni) de pe pamantul nostru ca pe niste caini si am facut-o”, a afirmat presedintele azer, calificandu-l pe premierul armean drept ”las” pentru ca nu a semnat declaratia comuna in fata camerelor.

Intr-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook, premierul armean a spus anterior ca ”a semnat o declaratie cu presedintii Rusiei si Azerbaidjanului privind incetarea razboiului in Karabah”. El a calificat aceasta initiativa drept ”incredibil de dureroasa pentru mine si poporul nostru”.

„Am luat aceasta decizie (de a semna acordul) dupa o analiza aprofundata a situatiei militare”, a scris de asemenea Pashinyan pe Facebook, referindu-se la ofensiva fortelor azere.

„Aceasta nu este o victorie, dar nu exista infrangere pana nu te consideri invins. Nu ne vom considera niciodata invinsi si acest moment va deveni un nou inceput al unei ere a unitatii si renasterii noastre nationale”, a continuat premierul, care a adaugat ca decizia a fost „foarte dureroasa”.

La scurt timp dupa anuntarea acordului, mii de manifestanti furiosi s-au adunat in fata sediului guvernului armean si sute dintre ei au ajuns in incinta, spargand ferestre si jefuind birouri, inclusiv o sala de consiliu, potrivit unui jurnalist AFP prezent la fata locului. Alti protestatari au ajuns la locuinta premierului, dar nu l-au gasit nici aici.

”Nikol este un tradator”, au scandat manifestantii.

Trupele ruse vor controla zona, dupa ce soldatii armeni se vor retrage si vor ramane in regiune timp de 5 ani, potrivit acordului care prevede si o prelungire. Nici soldatii azeri, nici cei armeni nu mai pot inainta dincolo de pozitiile lor actuale.

Acordul mai prevede si construirea unui drum in zona Lachin in urmatorii 3 ani pentru a lega Armenia de Stepanakert, capitala Nagorno-Karabakh. In paralel un alt drum va fi construit prin Armenia pentru a lega Azerbaidjan de enclava Nakhichevan. Pana atunci trupele rusesti vor supraveghea traficul prin Armenia catre Nakhichevan.

La cateva minute dupa semnarea acordului de pace dintre Armenia si Azerbaidjan, Rusia a inceput sa desfasoare forte de mentinere a pacii in regiunea contestata Nagorno-Karabakh. Avioanele si convoaiele de vehicule sunt deja pe drum.

Mai multe avioane de transport Il-67 au decolat din Ulyanovsk, transportand primul lot de trupe de mentinere a pacii, a confirmat ministerul rus al Apararii in jurul orei 2:30, ora Moscovei.

O filmare lansata de Ministerul Apararii din Rusia arata un convoi format din camioane, transportoare blindate de personal si alte vehicule de sprijin care se indreapta spre regiune.

Separatistii armeni si fortele azere se lupta de la sfarsitul lunii septembrie pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, regiune separatista azera sprijinita de Armenia. Conflictul s-a soldat cu cel putin 1.300 de morti din 27 septembrie, potrivit unor bilanturi partiale. Azerbaidjanul nu a anuntat niciodata pierderi militare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: