Armenia a a acuzat miercuri Azerbaidjanul ca a distrus cu o racheta un sediu al Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) din provincia Gegharkunik. Potrivit canalului de stiri Infoteka 24 din Armenia, citat de EuroWeeklyNews, Azerbaidjanul a lansat rachetele asupra postului FSB in noaptea de 13 septembrie.
Personalul ar fi fost evacuat in urma bombardamentului. Bombardamentul a avariat cladirea in care se aflau politistii de frontiera rusi si echipamentul lor militar.
Ministerul Apararii din Azerbaidjan a negat insa informatiile difuzate de la Ministerul Apararii din Armenia cu privire la bombardarea asezarilor de frontiera armene.
„Mass-media din Armenia a anuntat ca fortele armate ale Azerbaidjanului au lovit punctul de desfasurare a fortelor de frontiera ale FSB din Rusia in Gegharkunik. De asemenea, au publicat o fotografie a punctului dupa impact”, anunta Flash News.
Armenia si Azerbaidjan s-au acuzat reciproc miercuri ca au intreprins noi atacuri, la o zi dupa cele mai grave violente intre cele doua tari de dupa razboiul din 2020 pentru control asupra regiunii disputate Nagorno Karabah, informeaza AFP.
Cel putin 100 de soldati armeni si azeri au murit marti in timpul acestor confruntari.
Rusia a anuntat ca a mediat un acord de incetare a focului, insa cele doua tabere s-au acuzat deja reciproc ca l-au incalcat.
Ministerul Apararii armean a afirmat miercuri ca Baku „si-a reluat atacurile cu artilerie, mortiere si arme de calibru mare, in directiile Jermuk, Verin Sorja”.
La randul sau, Ministerul Apararii azer a afirmat miercuri dimineata ca fortele armene au incalcat armistitiul si ca „au bombardat in timpul noptii pozitiile azere in zonele Kelbajar si Lacin, cu mortiere si artilerie”.
Armenia si Azerbaidjan, doua foste republici sovietice rivale din Caucaz, s-au confruntat in doua razboaie in ultimele trei decenii, pentru control asupra regiunii Nagorno Karabah, cel mai recent avand loc in 2020.
Noile lupte ilustreaza cat de exploziva este inca situatia, in Nagorno Karabah, dar si la frontiera oficiala dintre cele doua tari.
Armenia a indemnat comunitatea internationala sa reactioneze, in timp ce Uniunea Europeana, SUA, Franta, Rusia, Iranul si Turcia s-au declarat foarte ingrijorate si au indemnat la incetarea violentelor.
Complicate din punct de vedere istoric, relatiile dintre Erevan si Baku continua sa fie unele foarte tensionate din cauza diferendului lor asupra regiunii Nagorno Karabah, regiune cu o populatie majoritar armeana care s-a separat de Azerbaidjan cu sustinerea Armeniei.
Dupa un prim razboi care s-a soldat cu peste 30.000 de morti la inceputul anilor 1990, Armenia si Azerbaidjan s-au confruntat din nou in toamna lui 2020 pentru control asupra acestei regiuni muntoase. Peste 6500 de persoane au fost ucise in acest nou razboi, pierdut de Armenia.
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat duminica un apel catre Nicolae Ciuca, Mircea…
Ursii bruni, introdusi in provincia Trentino (Tirolul de Sud, nord-estul Italiei) in urma cu 20…
Intr-un exercitiu militar recent, Statele Unite au testat Cerberus XL C-UAS, un sistem cu senzori…
Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a anuntat duminica rezultatele unui sondaj de opinie "foarte nou" care…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, le-a cerut duminica pesedistilor "sa il retraga la unitate pe Simion":…
Exporturile germane de armament se apropie de un nou record, relateaza televiziunea germana N-TV. De…