Azerbaidjanul ameninta cu invadarea Armeniei, invocand „provocarile” de la frontiera. Baku, deranjat si de colaborarea dintre Erevan si puterile occidentale

externe

armenia

Azerbaidjanul a amenintat, joi, ca va intreprinde actiuni militare la scara larga impotriva Armeniei, ca raspuns la ceea ce a numit „provocari” armenesti de-a lungul frontierei dintre cele doua tari, relateaza RFE/RL.

Ministerul azer al Apararii a sustinut ca armata armeana a folosit recent „armament greu” si o drona de recunoastere in zona. De asemenea, ministerul a facut apel la Armenia si la sustinatorii sai sa „se abtina de la crearea unui nou focar de razboi” in Caucazul de Sud.

„In cazul in care astfel de actiuni provocatoare nu inceteaza, vor fi luate masuri adecvate prin utilizarea tuturor mijloacelor din arsenalul fortelor armate ale Azerbaidjanului in scopul autoapararii”, a adaugat acesta intr-un comunicat.

Ministerul a denuntat, de asemenea, actiunile puterilor occidentale pentru intensificarea cooperarii militare cu Armenia, citand exercitiile militare comune desfasurate de Statele Unite in Armenia in aceasta luna, un contract de armament cu Franta si alocarea de catre Uniunea Europeana a 10 milioane de euro in ajutor militar pentru Erevan.

Acesta a sustinut ca aceste actiuni pot incuraja Armenia „sa recurga la noi provocari si sa se pregateasca pentru un alt razboi impotriva Azerbaidjanului”.

Ministerul de Externe armean a respins aceste afirmatii. Purtatoarea de cuvant Ani Badalian a insistat ca Erevanul ramane angajat fata de „agenda sa de pace” si „nu se va abate de la aceasta strategie”.

Ea a subliniat faptul ca Baku a ignorat o propunere recenta a Armeniei de a efectua investigatii comune cu privire la incalcarile armistitiului.

Badalian a declarat ca achizitiile de arme ale Armeniei de la Franta si de la alte natiuni sunt destinate exclusiv „apararii teritoriului sau recunoscut la nivel international”.

Ministerul de Externe armean a afirmat la 19 iunie ca Azerbaidjanul ar putea planui sa declanseze o „noua agresiune” impotriva Armeniei dupa gazduirea summitului COP29 din noiembrie. Acesta a subliniat reactia furibunda a Baku la un alt contract de armament franco-armean semnat la Paris.

Recentele amenintari ale Azerbaidjanului au venit la doua saptamani dupa ce ministrii de externe ai celor doua natiuni s-au intalnit la Washington pentru discutii gazduite de secretarul de stat american Antony Blinken. In urma intalnirii nu s-a obtinut niciun progres catre semnarea unui tratat de pace armeano-azerbaidjan.

Cele doua tari vecine negociaza un tratat de pace de cand Azerbaidjanul a preluat controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah in septembrie 2023, in urma unei ofensive fulgeratoare.

Aliat si partener traditional al Rusiei, Armenia s-a orientat recent catre imbunatatirea legaturilor sale cu Occidentul si inghetarea relatiilor sale cu Moscova, pe care Erevanul a acuzat-o ca nu a sprijinit-o in conflictul sau cu Azerbaidjanul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: