Interventie operativa a politistilor din Buzau, pentru salvarea unei minore, ca urmare a unei sesizari INTERPOL, anunta IPJ Bacau.
„O minora din Buzau, utilizatoare a unei platforme de mesaje multimedia instant, a alertat autoritatile la nivel mondial prin transmiterea unui mesaj care continea amenintari cu suicid.
La data de 21 august a.c., in jurul orei 18.00, dispeceratul Inspectoratului de Politie Judetean Buzau a fost sesizat de catre Biroul National Interpol cu privire la un caz de amenintare cu sinuciderea utilizatorului unei platforme de mesaje multimedia instant.
In temeiul sesizarii, politistii din dispozitivul curent au fost mobilizati, in vederea identificarii cu operativitate a utilizatorului contului, depistarii acestuia si inlaturarii starii de pericol.
In urma cooperarii rapide intre autoritatile din Romania si Statele Unite ale Americii, in pofida faptului ca informatiile erau minime si vagi, politistii din dispecerat au stabilit in scurt timp ca utilizatorul contului si transmitatorul mesajului este o minora de 12 ani, din Buzau.
Au fost directionate de indata echipaje catre posibilele locatii in care s-ar fi semnalat prezenta acesteia.
Sub coordonarea si cu sprijinul datelor puse la dispozitie de catre Centrul Operational al Inspectoratului de Politie Judetean Buzau, minora a fost depistata prin verificarile rapide efectuate in teren de catre politistii Sectiei de politie rurala Maracineni.
Minora a fost consiliata in prezenta familiei si, din verificari, a reiesit ca aceasta ar fi fost victima a cyberbullingului pe perioada sederii pe teritoriul altui stat.
Copilul a mai precizat ca a evitat sa le spuna parintilor, intrucat se gandea ca nu ar fi inteles-o.
Parintii minorei si-au luat angajamentul ca vor petrece mai mult timp cu minora si ca vor solicita sprijin de specialitate pentru a o ajuta sa treaca peste aceste probleme.
Politistii au adus la cunostinta parintilor importanta si necesitatea supravegherii copilului, inclusiv in mediul cibernetic.
De asemenea, minora a fost consiliata cu privire la riscurile utilizarii tehnologiei, dar si responsabilitatea ce-i revine cu privire la comportamentul adoptat in mediul online, la riscul victimizarii asociat acestui mediu, dar si cu privire la formele raspunderii penale conexe navigarii pe internet”, a mentionat IPJ Bacau.
Cyber-bullying (hartuirea cibernetica) este termenul folosit pentru definirea diverselor forme de abuz psihologic pe internet (hartuire, amenintare, intimidare, adresare de injurii, transmiterea de mesaje obscene, uneori ajungandu-se chiar si la santaj), cu scopul de a ataca in mod deliberat, repetat si ostil o persoana sau un grup de persoane.
Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…
La o intalnire la Budapesta, liderii Uniunii Europene au discutat despre posibilitatea de a continua…
Industria auto germana continua sa prezinte simptome de criza, si anunta disponibilizari in masa. In…
Un numar record de cetateni nord-coreeni au sosit in Rusia in al treilea trimestru al…
Fostul comisar-sef din cadrul IGPR Marius Badea, acuzat de mai multe fapte, intre care instigare…
Deputatul USR de Timis, Catalin Drula, care deschide lista candidatilor partidului pentru un nou mandat…