„Bacsisul la restaurantele din Romania a devenit absurd. De acum inainte nu o sa mai las nici macar 1 RON bacsis la restaurant”. Tot mai multi clienti nemultumiti

life

Bacsis

Modul in care o parte a ospatarilor romani solicita bacsis prin restaurantele din tara a provocat o ampla dezbatere pe forumul online Reddit Romania, inregistrandu-se sute de comentarii. Comunitatea Reddit Romania are peste 800.000 de utilizatori.

Postarea initiala care a starnit apoi numeroase comentarii critice la adresa ospatarilor:

„Intr-o zi de joi ma duc cu sotia mea sa mancam la un restaurant (nu dau nume pentru ca nu conteaza) , consumam in jur de 270 de ron in total, am lasat 20 ron bacsis (am platit cu cardul nota + bacsisul) si totul a fost ok. Eu nu las bacsis procentual pentru ca mi se pare o prostie asa ca las in functie de cat efort a depus pentru noi si cat de buna a fost servirea.

Duminica merg cu sotia mea si inca doua persoane la acelasi restaurant si intamplarea face ca suntem serviti de acelasi ospatar. Nota de plata a fost 493 RON si cand a venit cu POS-ul ca sa platesc i-am spus sa puna in plus pe card 20 ron ca bacsis deci nota de plata sa fie 513 RON. Am platit cu telefonul si cand ma uit la bon vad 493 RON. L-am intrebat de ce nu a pus 20 ron bacsis cat i-am spus si raspunsul sau a fost ca ii ia statul si banca mult adica 12.5% si nu se merita sa ia bacsis. L-am intrebat cum vine asta? Daca iti las 20 de ron si iti ia statul si banca 12.5% tot ramai cu 17 RON. A spus iar ca nu se merita si mi-a aratat pe nota de plata cu degetul spunand ca de aia sunt puse procentele acolo ca oamenii sa lase bacsis asa cum e recomandat ( se referea la recomandarile de bacsis de pe nota de plata 7% , 10%, 15%)

Long story short omul a vrut sa-mi dea peste nas ca las prea putin bacsis asa ca a refuzat 20 de RON bacsis asta luand in considerare ca acelasi ospatar a fost foarte ok sa accepte 20 de RON bacsis atunci cand nota de plata a fost mai mica in ziua de joi.

Ospatarii s-au facut stapani pe procentele de pe nota de plata si au ajuns sa fie nesimtiti pentru ca au impresia ca li se cuvine 10% din totalul notei de plata. Dupa parerea mea 20 de RON bacsis e chiar decent avand in vedere ca a facut doar 3 drumuri in total pentru noi.

De acum inainte nu o sa mai las nici macar 1 RON bacsis la restaurant”.

Iata si cateva comentarii relevante dintre sutele de reactii care au urmat postarii:

Lucrez in gastronomie si imi este scarba de cum au devenit ospatarii, si inainte erau dupa bani dar acuma si mai rau. Sunt bucatar si nu am tangenta cu clientii dar cand mai fac ceva pe cont propriu refuz bacsis, nu vreau sa se simta obligat clientul sa creada ca trebe sa lase. Unii accepta altii insista. Am in familie ospatari si mereu se plang ca nu lasa lunea bacsis sau lasa putin. Crede ca interactiunea cu clientul si faptul ca nu lasa mada murdara automat trebe sa primeasca 25-40%.

Eu cateodata ies in oras numai sa las bacsis. Primesc meniul, refuz ospatarul politicos si ii dau 50-100 lei tips, apoi il rog sa imi lase contul revolut sa ii trimit acolo bacsis in zilele in care nu am cum sa ajung la restaurant, mi se pare de bun simt. Inclusiv la cumparaturi, am fost in altex si am cumparat un iPad air 2024, 3500 lei tableta, am lasat 500 lei tips casierului + 1000 lei tips agentului de securitate (daca jefuia cineva magazinul? Eu ce iPad mai cumparam?). Cand e ziua de salariu si imi intra 5000 de euro ca sunt programator, 1000 de euro ii dau sefului meu bacsis, alti oameni saracii nici loc de munca nu au. Cand merg la dentist sa imi faca o carie ii dau 300 lei pe carie + 700 de lei bacsis, daca ii tremura mana doamne fereste cine stie ce pateam.

Nu vreau sa fiu hater, dar deja in capitala majoritatea parazitilor vin cu intrebarea „tipsul sa fie pe card?”. Adica, boss, by default tu imi impui sa ti las tips ca mi pui o farfurie pe masa 😀

E amuzant cum ospatarii doresc bacsis si in acelasi timp se comporta ca niste taximetristi ilegali care te dau jos din masina daca nu le iese negocierea de pret. Ce a facut ala e o insulta, a scuipat pe bacisul tau, pe banii munciti de tine.

In Japonia din ce stiu eu chiar se simt ofensati daca le lasi ceva si nu e o idee de loc buna sa lasi, doar zici mersi si ai plecat

Ca si client si fost ospatar, pot spune ca ala e nu e ospatar adevarat, bacsisul e ceva ce primesti ca si bonus pentru efortul depus, clientul nu ar trebui sa fie obligat sa imi lase mie x% din nota, e absurd, dar si mai absurd sunt persoanele alea care spun ca mai bine stai acasa daca nu poti lasa nu stiu cat la % din nota, la fel o prostie, clientul nu e obligat sa lase nimic in plus de ce e pe nota, ca vrea el sa isi arate recunostinta, e bine venit, nu, e ok, putin frustrant dar nu ma apuc sa trag clientul de maneca sau sa bat apropouri gen bro unde-i bacsisul :)) Daca iti faci treaba bine si esti amabil de obicei ai si bacsis decent care mai rotunjesc putin veniturile care ce-i drept sunt mizere in horeca.

Mi-a intins unul POS-ul cu 15% la bar la Electric Castle, m-am uitat in ochii lui cand am apasat 0. „Poate data viitoare” a fost raspunsul. Ba, poate nici o data viitoare, ca mi-ai pus niste cola peste o masura de rom in pahar de hartie si bate deja in patrujdelei, nu mi-ai facut un mega cocktail ca sa-ti las bacsis si am mai stat si 10 minute la coada.

Nici eu n-am inteles niciodata „logica” asta de a lasa procent din nota…..adica daca comand o ciorba de 15 lei trebuie sa las teoretic 1.5 lei tips, dar daca comand o pizza de 50 de lei trebuie sa las 5 lei tips, pana mea, depui fix acelasi efort si daca aduci o ciorba si daca aduci o pizza, n-are nicio logica. Din contra, o ciorba o aduci chiar putin mai greu findca se poate varsa :))

Nu te obliga nimeni sa lasi tips. Hai sa nu propagam cultura asta. Personal nu consider ca ospatarul merita tips doar pentru ca muta o farfurie din bucatarie la masa. Lucru pe care l-as putea face si eu foarte bine. Tip as lasa la personalul de la bucatarie care prepara mancarea si spala vasele daca mancare a fost buna si vasele curate. Again, tip-ul nu este obligatoriu, nu te poate obliga sa il lasi. Daca ti-l pune automat pe bon si nu te informeaza foarte clar, gen scris mare pe meniu, scris pe usa la intrare, afise prin local, etc, este infractiune si daca faci plangeri la politie ii sanctioneaza. Personal nu las tips la ospatari, daca las las deobicei sa rotunjesc suma, gen am comandat de 45 de lei las 5 lei pana la 50. Comenteaza ca e prea putin ? Nu ii mai las nici pe aia si cer restul fix 5 lei.

Este amuzand ca afara lumea lasa intre 2 si 5 euro. Daca suma depaseste 100 euro, am vazut intre 5 si 10 euro. Deci ai tai 20 lei sunt chiar generosi pe alte meleaguri.

Eu nu am nici o jena sa la 0 cand nu imi place, sau daca primesc o figura din asta sa modific pe loc la 0. Am patit intr-un loc in care mi-a intins direc POS fara zic nimic de bacsis sa confirm bacsisul si era pus pe 15%. A fost ok servirea si voiam sa lasa asa ca am modificat pe loc la 10% si am aprobat. Multi apeleaza la rusnie si fortarea clientului sa lase ca vai doamne ce zice lumea. Eu nu am treaba. Sa vina unul sa imi comenteze ca ii las prea putin ca asa ii apostrofez public si sa imi retrag spre 0 basisul.

La Expirat in Vama Veche deja ai bacsisul de 10% pre-bifat la plata cu cardul, doar ca sa te faca sa te simti aiurea cand schimbi tu pe 0%. Va dati seama noaptea, la betie, cati oameni le lasa cate 10% la fiecare plata cu cardul?

Eram cu 3 amici la Gradina Verona acum 2-3 ani si chelnerul a zis ca nu poate pune bacsisul pe POS si il poate accepta doar cash. Niciunul dintre noi nu aveam cash, am zis asta in timp ce faceam plata cu cardul si cand am dat sa ne ridicam ne-a intrebat „sunteti siguri ca nu putem rezolva cumva cu bacsisul cash?”, iar noi am zis din nou ca niciunul din noi nu are cash. Ne-a lasat nota pe masa, ne-am ridicat de la masa si am pornit spre iesire ca domnul chelner sa vina dupa noi sa ne prinda din urma si sa inceapa sa ne ia la interogat: „A fost vreo problema cu servirea?”; „A durat prea mult sa vina comanda?”; „A fost altceva ce v-a deranjat?”. Era deja a treia oara cand trebuia sa spunem ca noi chiar nu avem cash ca sa lasam bacsis, ca in ultima vreme cand am iesit in Bucuresti am lasat mereu tips cu cardul si nu a fost nicio problema etc. Probabil ca atunci abia a inteles ca noi chiar nu avem cash sa lasam bacsis, pentru ca urmatoarea replica a lui a fost: „sa stiti ca iesitul la restaurante e diferit aici, doar acum sunteti in Bucuresti, e normal sa aveti cash la voi pentru bacsis. Sunteti de undeva din Moldova, nu? Dar nu din Iasi, ca nu e asa puternic accentul si acolo tot trebuie sa stiti cum se iese la restaurant. Sunteti dintr-un oras mai mic, nu?”. Am ramas toti prosti la aceasta replica :))) Normal ca ni se simte accentul de moldoveni, nu suntem din Iasi, dar suntem din Moldova si e usor sa iti dai seama dupa accent, da, dar nu cred ca era necesar acel comentariu deplasat? Nu i-am mai raspuns ca nu avea niciun sens, doar am plecat si am lasat conversatia in aer ca deja era prea jenanta situatia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: