Balticii si polonezii vor actiona in comun impotriva unei agresiuni rusesti: „Riposta va veni nu doar din prima zi, ci din primul minut. Vom lovi direct Sankt Petersburg”

actualitate

statele baltice, Polonia, riposta, rachete, Sankt Petersburg

Au trecut deja doi ani si sapte luni de cand Vladimir Putin a invadat Ucraina cu armata sa si a declarat razboiul perfid de agresiune o „operatiune militara speciala”. 

In timp ce Ucraina continua sa se apere impotriva agresorului rus cu sprijinul Occidentului, multe intrebari despre razboiul din Ucraina raman fara raspuns: Cat timp va continua conflictul sangeros? Si dorinta de razboi a lui Vladimir Putin va fi satisfacuta dupa luptele din Ucraina – sau seful de la Kremlin planuieste atacuri asupra altor natiuni?

Motivele lui Putin pentru razboiul de agresiune impotriva Ucrainei sunt evidente: pentru a-si transforma fantezia unui nou Mare Imperiu Rus in realitate, despotul de la Kremlin vrea sa acapareze fiecare metru patrat disponibil si sa extinda teritoriul Rusiei. Conform ideii lui Putin, nu numai Ucraina trebuie cucerita, ci si tari care se invecineaza cu Rusia, precum Estonia si Letonia, Lituania si Polonia, care se afla, de asemenea, in fruntea „listei de dorinte” teritoriale a lui Putin.

Potrivit unui raport recent din Bild, pericolul latent ca Vladimir Putin sa poata viza alte tari si sa le atace dupa exemplul invaziei din Ucraina a determinat elitele militare din statele baltice si din Polonia sa faca planuri concrete pentru o situatie de urgenta. Intrebarea nu este daca Rusia ar putea ataca statele baltice, ci pur si simplu cand liderul de la Kremlin isi va continua campania sangeroasa la adresa Occidentului. Potrivit Bild, subiectul s-a aflat pe primul loc la conferinta „Apararea tarilor baltice”, desfasurata la Vilnius (Lituania).

Au existat cuvinte de avertizare, de exemplu, din partea lui Kestutis Budrys, care indeplineste functia de consilier pentru securitate nationala al Lituaniei si a avertizat impotriva „expansionismului imperialist” al lui Putin. Evolutia ulterioara a razboiului din Ucraina este de mare interes pentru statele baltice si Polonia: Daca Putin reuseste sa subjuge Ucraina si apoi sa faca cauza comuna cu Belarus, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia ar fi pe tava ca tinte tangibile pentru Putin.

Cu toate acestea, generalii din tarile baltice nu doresc sa lase lucrurile sa ajunga atat de departe: planurile de strategii de aparare in cazul unui atac rusesc includ, de asemenea, contraatacuri tintite si manevre de represalii care sunt menite sa ii arate lui Vladimir Putin limite clare. Fostul sef al Statului Major polonez, Rajmund Andrzejczak, a prezentat situatia astfel:

„Daca [trupele ruse] ataca un centimetru din teritoriul lituanian, raspunsul va veni imediat. Nu in prima zi, ci in primul minut. Vom lovi toate tintele strategice pe o raza de 300 de kilometri. Vom ataca direct Sankt Petersburgul. Trebuie sa schimbam naratiunea si sa preluam initiativa”.

Se pare ca armata poloneza se pregateste deja activ pentru o situatie de urgenta: potrivit lui Rajmund Andrzejczak, au fost achizitionate „800 de rachete cu o raza de actiune de 900 de kilometri”, care i-ar putea exploda in fata lui Vladimir Putin in cazul unui contraatac.

Lituania se alatura, de asemenea, strategiei Poloniei, dupa cum a explicat comandantul-sef al armatei lituaniene, Rajmundas Vaiksnoras: „Trebuie sa fim capabili sa ripostam imediat pe cont propriu, fara a fi nevoiti sa asteptam decizia anumitor capitale NATO de a invoca sau nu articolul 5”.

In acest scop, arsenalul de arme al Lituaniei va fi echipat cu mai multe sisteme Himars din Statele Unite si cu alte arme care vor permite Lituaniei sa respinga eficient un eventual atac rusesc.

In plus, conform avertismentelor actuale, Putin ar trebui sa fie constient de faptul ca contraatacurile din statele baltice ar putea include, de asemenea, atacuri directe asupra Moscovei . Un ofiter superior lituanian, care a dorit sa-i fie pastrat anonimatul, a exprimat acest lucru astfel: „Daca Rusia ne ataca, suntem bine pregatiti. Ei nu ar trebui sa creada ca un metrou sau un lift va mai functiona in Moscova”. Strategiile adecvate care ar putea da tarii lui Putin „un soc sistemic” au fost deja pregatite, a mai afirmat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: