Banca Centrala a Rusiei ridica rata dobanzii cheie la valoarea istorica de 21%, in lupta sa pentru a reduce inflatia

externe

supermarket

Banca Centrala a Rusiei si-a majorat vineri rata cheie a dobanzii de la 19% la o valoare istorica de 21%, ajungand la un nivel mai ridicat decat rata de urgenta introdusa initial dupa invazia pe scara larga a Ucrainei, in timp ce oficialii se straduiau sa protejeze economia de sanctiunile occidentale, relateaza The Moscow Times.

Analistii anticipau o crestere a ratei cu 1%, deoarece inflatia continua sa afecteze economia Rusiei pe fondul cresterii cheltuielilor militare pentru razboiul din Ucraina. Dar cresterea de vineri de 2%, venita dupa mai multe cresteri ale ratelor dobanzilor din ultimul an, semnaleaza eforturi din ce in ce mai agresive ale Bancii Centrale de a reduce inflatia.

„Asteptarile inflationiste continua sa creasca”, au spus factorii de decizie intr-un comunicat. „Cresterea cererii interne depaseste semnificativ capacitatile de extindere a ofertei de bunuri si servicii”, se mai arata in comunicat.

„Este necesara o inasprire suplimentara a politicii monetare pentru a asigura revenirea inflatiei la tinta”, a adaugat banca, mentionand ca ar putea creste in continuare ratele la urmatoarea sa intalnire din 6 noiembrie. Banca Centrala a Rusiei si-a stabilit tinta de inflatie la 4%.

Inflatia anuala ajustata sezonier a atins o medie de 9,8% in septembrie, in crestere de la 7,5% in august.

Rusia s-a confruntat cu preturi volatile de cand a trimis trupe in Ucraina in februarie 2022, declansand un val de sanctiuni occidentale si contramasuri stricte in incercarea de a stabiliza economia. La fel, cheltuielile pentru aparare au crescut pe masura ce Moscova creste productia de arme pentru razboiul din Ucraina.

Potrivit presedintelui Vladimir Putin, Rusia urmeaza sa cheltuiasca in acest an aproape 9% din PIB pentru aparare si securitate, o cifra fara precedent de pe vremea Uniunii Sovietice.

Aceasta crestere a cheltuielilor de stat, combinata cu deficitul record de forta de munca in mai multe sectoare, a creat o spirala inflationista de care Rusia nu a reusit sa o opreasca, in ciuda cresterii treptate a ratelor dobanzilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: