Banca Centrala a Rusiei se reuneste de urgenta, pentru a incerca sa stopeze prabusirea rublei – o rubla a ajuns sa valoreze mai putin decat un cent american
Banca centrala a Rusiei a anuntat ca va organiza azi o sedinta extraordinara pentru a discuta nivelul dobanzii sale cheie, dupa ce rubla a scazut la cel mai slab nivel din ultimele aproape 17 luni. Moneda a pierdut constant din valoare de la inceputul anului si a trecut luni dimineata de nivelul psihologic important de 100 pentru un dolar. In acest moment, cotatia bancara este de 102 ruble pentru un dolar.
Rubla a slabit cu 26% in acest an, ca urmare a prabusirii veniturilor din exporturi si a cresterii cheltuielilor militare, ceea ce a facut-o sa fie a treia cea mai slaba moneda globala in 2023. Scaderea a dus la apeluri din partea unor inalti oficiali de la Kremlin pentru cresterea costurilor de imprumut.
Luni dimineata, banca centrala a declarat ca nu vede nicio amenintare la adresa stabilitatii financiare a Rusiei din cauza scaderii rublei, punand scaderea valorii monedei pe seama scaderii volumului exporturilor si a cresterii cererii interne de importuri.
Cu toate acestea, dupa-amiaza, Banca Rusiei a facut un anunt surprinzator, anuntand ca boardul sau directorial se va reuni marti pentru a discuta rata dobanzii, decizia urmand sa fie publicata la ora 10.30, ora Moscovei.
Rubla a avut o perioada de turbulente de la invadarea Ucrainei de catre Rusia in februarie 2022, scazand la un minim record de 150 pentru un dolar la doua saptamani dupa inceperea razboiului, inainte de a-si reveni puternic dupa ce banca centrala rusa a impus controale stricte de capital care au limitat fluxul de bani din tara.
In vara anului trecut, rubla si-a revenit la un maxim al ultimilor sapte ani, deoarece o crestere a preturilor la petrol si gaze, partial ca urmare a invaziei, a ajutat Rusia sa creasca veniturile din exporturi, in timp ce importurile de consum au scazut.
Veniturile din petrolul rusesc s-au redus insa drastic de la impunerea plafoanelor de pret si a embargourilor occidentale, in timp ce importurile si-au revenit. Guvernul a cheltuit miliarde de dolari pentru industria de aparare pentru a continua razboiul din Ucraina, multe bunuri critice provenind inca din strainatate.
Caderea rublei s-a accelerat dupa ce revolta esuata din iunie a lui Evgheni Prigojin si a grupului sau Wagner de luptatori mercenari i-a determinat pe milioane de rusi sa-si mute bani in conturi straine.
Saptamana trecuta, Banca Centrala rusa a luat masuri pentru a stabiliza rubla, mentinand achizitiile de valuta straina pana in 2024 „pentru a reduce volatilitatea”. Dar aceasta masura nu a oprit imediat declinul monedei, ceea ce a starnit ingrijorari in randul factorilor de decizie politica rusi cu privire la posibilitatea unor preturi de consum semnificativ mai mari.
Pe termen scurt, o rubla mai slaba ar putea ajuta autoritatile sa isi finanteze cheltuielile de razboi extinse. Rusia isi vinde petrolul in valuta, iar schimbul actual va aduce mai multe ruble in tara. Un document guvernamental releva ca Moscova si-a dublat tinta de cheltuieli pentru aparare in 2023 la peste 100 de miliarde de dolari – o treime din toate cheltuielile publice.