Banca Vaticanului a concediat doi angajati a caror nunta incalca o interdictie recent introdusa privind casatoriile intre angajati, potrivit CNN.
Institutul pentru Opere Religioase, asa cum se numeste oficial, a declarat ca a luat „decizia dificila” de a-i concedia pe cei doi soti, deoarece „formarea unui cuplu casatorit in randul angajatilor este, de fapt, flagrant contradictorie cu reglementarile actuale” ale bancii.
„Aceasta decizie, luata cu profund regret, a fost dictata de necesitatea de a pastra transparenta si impartialitatea in activitatile Institutului si nu a intentionat in niciun caz sa puna la indoiala dreptul a doua persoane de a fi unite prin casatorie”, a adaugat acesta.
Banca a spus ca politica sa este conceputa pentru a preveni conflictele de interese la o institutie cu doar aproximativ 100 de angajati, toti lucrand in aceeasi locatie.
Laura Sgro, un avocat care reprezinta cuplul, a declarat ca au comunicat bancii intentia lor de a se casatori in februarie, dar noile reglementari care interzic casatoria intre angajati au fost adoptate abia in luna mai.
Cuplul are deja trei copii. Potrivit lui Sgro, celor doi soti li s-a comunicat ca contractele de munca le-au fost reziliate incepand cu 1 octombrie.
Avocata a adaugat ca a contestat decizia intrucat o considera „nula, ilegitima si grav in detrimentul drepturilor fundamentale ale persoanelor si ale lucratorilor si, prin urmare, lipsita de orice efect”.
Cuplul a facut apel la Papa Francisc si la directorul bancii Gian Franco Mammi cerand o scutire de la aceste reguli. Nici unul nu a raspuns la cerere, a spus ea.
Banca Vaticanului are o istorie de scandaluri financiare, iar in 2013 Papa Francisc a infiintat un comitet de experti pentru a recomanda reforme structurilor economice si administrative ale Sfantului Scaun pentru a combate problema.
A fost una dintre incercarile de lunga durata ale Papei de a reprima coruptia financiara si de a aduce transparenta si responsabilitate in gestionarea banilor de catre Vatican. De atunci, investigatiile s-au soldat cu condamnari pentru personalitati importante.
In ianuarie 2021, Angelo Caloia, fostul director al bancii, a fost condamnat la aproape noua ani de inchisoare pentru spalare de bani si delapidare calificata, devenind cel mai inalt oficial al Vaticanului condamnat pentru o infractiune financiara.
In decembrie, Giovanni Angelo Becciu a fost condamnat la cinci ani si jumatate de inchisoare dupa ce a fost condamnat pentru mai multe capete de acuzare de delapidare. El este primul cardinal care a fost condamnat de o instanta din Vatican. Becciu a negat acuzatiile, iar avocatul sau a spus ca intentioneaza sa faca apel la condamnari.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…