Bancile rusesti au obtinut anul trecut un profit de 3.300 de miliarde de ruble, adica 36,8 miliarde de dolari, marcand un nivel record, a anuntat marti banca centrala a tarii, relateaza Business Insider.
Performanta a fost „oarecum o surpriza”, a declarat Alexander Danilov, seful departamentului de reglementare bancara al bancii centrale a Rusiei, potrivit Financial Times.
Castigurile reprezinta un salt masiv fata de profitul de 200 de miliarde de ruble al sectorului in 2022 – cand profiturile au scazut cu 90% fata de anul precedent, pe fondul sanctiunilor occidentale din cauza invaziei Rusiei in Ucraina.
Performanta sectorului bancar din Rusia anul trecut a fost stimulata de cererea de credite ipotecare, precum si de imprumuturi pentru finantarea achizitiilor mari de afaceri, a precizat banca centrala.
Imprumuturile ipotecare au crescut anul trecut cu aproape 35% fata de anul anterior, in conditiile in care rusii s-au grabit sa cumpere locuinte cu ajutorul ratelor ipotecare subventionate de stat, a precizat banca centrala.
Autoritatile ruse au inceput sa lichideze programul de credite ipotecare cu discount, a transmis in septembrie publicatia independenta de stiri ruseasca The Bell. La acea vreme, ratele ipotecare din Rusia erau de aproximativ 15%, dar rata ipotecara subventionata era de 8%. Familiile beneficiau de o reducere mai mare avand acces la credite cu o dobanda de 6%.
Intre timp, imprumuturile acordate companiilor din Rusia au crescut cu aproximativ 20% anul trecut fata de 2022, a anuntat marti banca centrala. Aceasta nu a precizat care a fost destinatia imprumuturilor, dar intreprinderile rusesti au cumparat active de la firmele internationale care au parasit piata.
Cel mai recent raport al bancii centrale este un alt indiciu al rezistentei neobisnuite a economiei Rusiei, afectata de sanctiuni, la aproape doi ani de razboi in Ucraina.
O mare parte din cresterea economica a tarii se datoreaza cheltuielilor militare si guvernamentale masive.
Cu toate acestea, economia Rusiei risca sa se supraincalzeasca, a declarat in decembrie Elvira Nabiullina,guvernatorul bancii centrale, in timp ce a majorat ratele dobanzii de referinta la 16% pentru a domoli cererea.
Danilov a declarat ca se asteapta ca atat cresterea imprumuturilor de consum, cat si a imprumuturilor pentru companii sa incetineasca anul viitor, afectand profiturile bancilor.
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…
Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…