Banii cash fac minuni. Ucraina a infiltrat in Rusia o retea de luptatori pentru sabotaje si a da atacuri cu drone. Asta explica cum de au ajuns atat de aproape de tinte valoroase din Moscova

externe

drona, kremlin

Ucraina a dezvoltat o retea de agenti si simpatizanti in interiorul Rusiei care lucreaza pentru a efectua acte de sabotaj impotriva unor obiective rusesti si a inceput sa le furnizeze drone pentru a organiza atacuri, au declarat pentru CNN surse din cadrul serviciilor secrete americane.

Oficialii americani cred ca acesti agenti pro-ucraineni din interiorul Rusiei au efectuat atacul cu drone care a vizat Kremlinul la inceputul lunii mai, ceea ce ar explica cum de apararea atiaeriana rusa nu le-a detectat pe distanta de sute de kilometri din Ucraina spre Moscova.

Oficialii americani cred ca Ucraina a plantat celule de sabotaj in interiorul Rusiei, alcatuite dintr-un amestec de simpatizanti pro-ucraineni si agenti bine pregatiti in acest tip de razboi. Se crede ca Ucraina le-ar fi furnizat drone de fabricatie ucraineana, iar doi oficiali americani au declarat pentru CNN ca nu exista nicio dovada ca vreunul dintre atacurile cu drone a fost efectuat cu drone furnizate de SUA.

Oficialii nu au putut spune  cum a reusit Ucraina sa introduca dronele in spatele liniilor inamice, dar doua dintre surse au declarat pentru CNN ca aceasta a stabilit rute de contrabanda bine puse la punct, care ar putea fi folosite pentru a trimite drone sau componente de drone in Rusia, unde ar putea fi apoi asamblate.

„Banii lichizi fac minuni”

Un oficial european din cadrul serviciilor de informatii a remarcat ca granita ruso-ucraineana este vasta si foarte greu de controlat, ceea ce o face propice pentru contrabanda – lucru pe care oficialul a spus ca ucrainenii l-au facut in cea mai mare parte a deceniului in care au fost in razboi cu fortele pro-ruse: „Supravietuirea este problema tuturor, asa ca banii lichizi fac minuni”.

Cine controleaza aceste operatiuni este neclar, au declarat sursele pentru CNN, desi oficialii americani cred ca sunt implicate elemente din cadrul comunitatii de informatii din Ucraina. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a stabilit parametrii generali pentru ceea ce serviciile sale de informatii si de securitate au voie sa faca, au declarat doua dintre surse, dar nu fiecare operatiune necesita semnatura sa.

Solicitat sa comenteze, un purtator de cuvant al sefului Serviciului de Securitate ucrainean a sugerat pentru CNN ca exploziile misterioase si atacurile cu drone in interiorul Rusiei vor continua.

„Vom comenta cazurile ‘sensibile’ doar dupa victoria noastra”, a spus el. Citandu-l pe seful Serviciului de Securitate, Vasil Maliuk, purtatorul de cuvant a adaugat ca, indiferent de asta, „‘bumbacul’ a ars, arde si va continua sa arda”.

„Bumbacul” este un cuvant de argou pe care ucrainenii il folosesc pentru a se referi la explozii, de obicei in Rusia sau in teritoriile ocupate de Rusia in Ucraina. Originile sale dateaza din primele saptamani ale razboiului si provin din faptul ca cuvantul rusesc pentru o „explozie” este foarte asemanator cu cuvantul ucrainean pentru bumbac.

„Un punct culminant dupa luni de eforturi”

In ultimul an, in interiorul Rusiei s-au inregistrat constant incendii si explozii misterioase, care au vizat depozite de petrol si combustibil, cai ferate, birouri de inrolare militara, depozite si conducte. Oficialii au observat o crestere a acestor atacuri pe teritoriul rusesc in ultimele saptamani, incepand cu atacul asupra cladirii Kremlinului. Acesta pare sa fie „un punct culminant al unor luni de eforturi” depuse de ucraineni pentru a pune la punct infrastructura pentru astfel de sabotaje, a declarat una dintre sursele familiare cu informatiile.

„Exista de luni de zile o presiune destul de consistenta din partea unora din Ucraina pentru a fi mai agresivi”, a declarat aceasta persoana, vorbind sub anonimat. „Si cu siguranta a existat o anumita dorinta la nivel inalt.”

Un alt raport al serviciilor secrete americane, obtinut de CNN, spune ca la sfarsitul lunii februarie, Zelenski „a sugerat sa fie lovite locatiile din regiunea rusa Rostov” folosind drone, deoarece Ucraina nu are arme cu raza lunga de actiune capabile sa ajunga atat de departe.

Nu este clar daca acest plan a mers mai departe, dar instalatiile petroliere din regiunea Rostov au luat foc dupa ce au fost lovite de drone suspecte de mai multe ori in ultimul an – atacuri pe care Rusia le investigheaza acum si pe care le-a pus pe seama „actiunilor criminale ale formatiunilor armate ale Ucrainei”.

„Tot ce voi comenta este ca am ucis rusi”, a declarat seful serviului secret al Ministerului Apararii, Kiril Budanov pentru Yahoo News luna trecuta, cand a fost intrebat despre atacul cu masina capcana care a ucis-o pe fiica unei figuri politice rusesti proeminente in suburbiile Moscovei anul trecut. Comunitatea de informatii americane a apreciat ca acea operatiune a fost autorizata de elemente din cadrul guvernului ucrainean.

„Si vom continua sa ucidem rusi oriunde pe fata Pamantului pana la victoria completa a Ucrainei”, a adaugat Budanov.

O strategie militara inteligenta

In mod public, oficialii americani au condamnat loviturile in interiorul Rusiei, avertizand asupra potentialului de escaladare a razboiului. Dar, vorbind in privat pentru CNN, oficiali americani si occidentali au declarat ca ei cred ca atacurile transfrontaliere sunt o strategie militara inteligenta care ar putea deturna resursele rusesti pentru a-si proteja propriul teritoriu, in timp ce Ucraina se pregateste pentru o contraofensiva majora.

Marti, ministrul britanic de externe a declarat reporterilor ca Ucraina are „dreptul de a-si proiecta forta dincolo de granitele sale pentru a submina capacitatea Rusiei de a lupta in Ucraina. Tintele militare legitime din afara granitelor sale sunt recunoscute la nivel international ca fiind parte a autoapararii unei natiuni… Ar trebui sa recunoastem acest lucru”.

Viceamiralul francez Nicolas Vaujour, seful de operatiuni al Statului Major Intrunit, a declarat vineri pentru CNN ca atacurile din interiorul Rusiei sunt doar „parte a razboiului” si ofera o oportunitate de a trimite un mesaj populatiei Rusiei.

„Exista un razboi acolo si ar putea sa va ingrijoreze pe voi [populatia rusa] in viitor”, a declarat Vaujour despre atacuri. „Si astfel este o modalitate buna pentru ucraineni de a adresa un mesaj nu doar lui Vladimir Putin, ci si populatiei ruse”, a adaugat el.

In ceea ce priveste atacurile, el a spus ca nu este „interzis” ca Ucraina sa se gandeasca la acest lucru.

Mai mult, oficialii ucraineni au declarat in privat ca intentioneaza sa continue atacurile in interiorul Rusiei, deoarece este o buna tactica de distragere a atentiei, care forteaza Rusia sa fie preocupata de propria securitate acasa, potrivit unei surse americane care a vorbit cu oficialii ucraineni in ultimele zile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: