externe

Barbati care se prezinta drept „vindecatori spirituali” profita de vulnerabilitatea femeilor pentru a le exploata sexual ( BBC Arabic)

O lume ascunsa a abuzurilor sexuale si a exploatarii femeilor de catre barbati care se prezinta drept „vindecatori spirituali” a fost dezvaluita de ziaristii de la serviciul in limba araba al BBC.

Vindecarea spirituala, cunoscuta si sub numele de „vindecare coranica”, este o practica populara in lumea araba si musulmana. Femeile sunt cele care viziteaza vindecatorii, crezand ca acestia pot rezolva problemele si vindeca bolile prin alungarea spiritelor rele cunoscute sub numele de „duhuri”.

Marturiile adunate de BBC de la 85 de femei, pe o perioada de mai bine de un an, au indicat 65 de asa-zisi vindecatori din Maroc si Sudan – doua tari in care astfel de practici sunt deosebit de populare – cu acuzatii care variaza de la hartuire la viol.

Reporterii au petrecut luni de zile vorbind cu ONG-uri, instante, avocati si femei, adunand si verificand povestile de abuz. O ziarista sub acoperire care a urmat un „tratament” la unul dintre acesti vindecatori pentru ancheta a fost ea insasi atinsa in mod necorespunzator inainte de a fugi de la locul faptei.

Dalal (nume fictiv) a cautat tratament pentru depresie la un vindecator spiritual dintr-un oras de langa Casablanca, in urma cu cativa ani, cand avea 20 de ani. Ea spune ca vindecatorul i-a spus ca depresia era cauzata de un „duh” care o posedase.

In timpul unei sedinte individuale, acesta i-a cerut sa miroasa un parfum despre care a spus ca este mosc – dar despre care ea crede acum ca era un fel de drog, deoarece si-a pierdut cunostinta.

Dalal, care nu mai avusese nicio experienta sexuala inainte, spune ca s-a trezit cand a constatat ca ii fusese scoasa lenjeria intima si si-a dat seama ca fusese violata. Ea spune ca a inceput sa tipe la raqi (vindecator coranic), intrebandu-l ce i-a facut.

„I-am spus: ‘Sa-ti fie rusine! De ce mi-ai facut asta?” El a spus: „Pentru ca duhul sa paraseasca trupul tau”.

Ea spune ca nu a povestit nimanui ce s-a intamplat, deoarece ii era foarte rusine si era sigura ca va fi invinuita. Cand a descoperit cateva saptamani mai tarziu ca era insarcinata, a fost ingrozita.

S-a gandit chiar sa se sinucida.

Cand i-a povestit vindecatorului despre sarcina, acesta i-a raspuns ca probabil ca duhul a lasat-o insarcinata. Dalal spune ca a fost atat de traumatizata de experienta ei incat, atunci cand s-a nascut copilul, a refuzat sa se uite la el, sa il tina in brate sau chiar sa ii dea un nume si l-a dat spre adoptie.

Ea le-a spus ca, daca familia ei ar fi aflat ce i s-a intamplat, ar fi ucis-o.

Multe dintre femeile cu care au vorbit reporterii le-au spus ca se temeau ca vor fi invinovatite daca raporteaza abuzul si, prin urmare, foarte putine dintre ele au spus familiei lor, cu atat mai putin politiei. Unele au spus ca se temeau, de asemenea, ca raportarea celor intamplate ar putea provoca duhul sa se razbune pe ele.

In Sudan, o femeie pe nume Sawsan le-a povestit ca, atunci cand sotul ei a parasit casa familiei pentru a trai cu o a doua sotie – asa cum este dreptul sau conform Sharia (legea islamica) – s-a trezit in saracie si a apelat la un vindecator pentru ajutor. Ea a spus ca a sperat ca acesta ii va da un fel de medicament pentru sotul ei, care l-ar face sa o trateze mai bine.

Dar nu se astepta la tratamentul pe care acesta i l-a sugerat.

„Mi-a spus ca va face sex cu mine si ca va folosi fluidele corporale rezultate pentru a prepara o potiune cu care ar trebui sa-l hranesc pe sotul meu. Era increzator ca nu il voi denunta la politie, la tribunal sau chiar la sotul meu”.

Sawsan spune ca a plecat imediat de la sedinta si nu s-a mai intors. Ea nu a reclamat comportamentul acestuia.

Trei dintre cele 50 de femei din Sudan cu care ziaristii au vorbit despre exploatare sau abuz au numit acelasi lider religios – seicul Ibrahim. Una dintre femei a spus ca acesta a manipulat-o pentru a face sex cu el. O alta femeie, Afaf, a spus ca a fost nevoita sa il impinga de pe ea atunci cand acesta i-a cerut sa faca sex cu ea. Ea a spus ca s-a simtit neputincioasa.

„Oamenii nu accepta ca seicii spun si fac aceste lucruri. Ei nu le cred. Cum pot gasi martori? Nimeni nu m-a vazut in camera cu el”.

Astfel, o ziarista sub acoperire care lucra cu echipa BBC a fost de acord sa-l viziteze pe seicul Ibrahim in incercarea de a colecta mai multe dovezi.

Reportera s-a dat drept o clienta care sufera de infertilitate.

Seicul Ibrahim a spus ca va spune o rugaciune pentru ea si a pregatit o sticla de „apa vindecatoare” – cunoscuta sub numele de „mahayya” – pe care sa o ia acasa si sa o bea.

Reem spune ca apoi s-a mutat sa se aseze extrem de aproape de ea si si-a pus mana pe stomacul ei. Cand i-a cerut sa-si ia mana, spune ea, el pur si simplu a coborat-o pe corpul ei, peste hainele ei, pana la organele genitale. Ea a fugit din camera.

Ea spune ca a simtit ca felul in care se purta acesta sugera ca nu era prima data cand facea asta.

BBC l-a interogat pe seicul Ibrahim in legatura cu ceea ce i s-a intamplat ziaristei sub acoperire. Acesta a negat ca ar fi hartuit sau agresat sexual femeile care ii cereau ajutorul si a incheiat brusc discutia.

O femeie care ofera o alternativa celor care doresc o vindecare spirituala, fara riscul de exploatare, este Sheikha Fatima.

Aflata in apropiere de Khartoum, ea a deschis un centru de vindecare destinat exclusiv femeilor. Timp de 30 de ani, acesta a fost unul dintre putinele locuri in care femeile pot experimenta ruqyah sau vindecarea de la alte femei.

Reporterilor BBC li s-a oferit acces unic la acest spatiu privat.

„Multe femei ne-au spus ca au crezut ca seicul extrage diavolul atingandu-le. Au crezut ca face parte din tratament”, spune ea. „Este socant ceea ce auzi de la aceste femei”.

Reporterii au abordat autoritatile politice atat din Maroc, cat si din Sudan.

In Sudan, Dr. Alaa Abu Zeid, seful departamentului pentru familie si societate din cadrul Ministerului Afacerilor Islamice, a fost initial reticent sa creada ca atat de multe femei le-au raportat experiente de abuz. Dar a recunoscut ca lipsa de reglementare in domeniul vindecarii spirituale poate provoca „haos”.

El a declarat pentru BBC ca a explorat reglementarea acesteia in trecut, dar ca instabilitatea politica a tarii a facut ca aceasta sa nu fie o prioritate in prezent.

In Maroc, ministrul afacerilor islamice, Ahmed Toufiq, a declarat ca nu crede ca este nevoie de o legislatie separata privind vindecatorii spirituali.

„Este greu sa intervii din punct de vedere legal in aceste chestiuni. Solutia se afla in educatia religioasa si in predicare”, a declarat acesta.

In ciuda tuturor dovezilor care le-au fost prezentate, autoritatile marocane si sudaneze sunt reticente in a lua masuri. Asadar, povara ramane pe umerii femeilor de a vorbi impotriva celor care se ascund in spatele unei profesii care pretinde ca vindeca.

 

 

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Partizanii ucraineni spun ca au sabotat calea ferata in regiunea ocupata Zaporijia

Grupul de partizani Atesh a sabotat o cale ferata cheie din regiunea Zaporijia, ocupata de…

7 minute ago

Biden si Xi s-au pus de acord: Oamenii, nu Inteligenta Artificiala, ar trebui sa controleze armele nucleare

Presedintele american Joe Biden si presedintele chinez Xi Jinping au convenit sambata ca fiintele umane…

9 minute ago

Barbat ranit de un urs in judetul Arges. Pentru avertizarea populatiei a fost transmis un mesaj Ro-Alert

Potrivit ISU Arges, un barbat a fost atacat si ranit de un urs, duminica, in…

11 minute ago

Morti si raniti in urma ultimelor atacuri israeliene asupra unor localitati din Liban. Un soldat IDF a fost ucis in lupte

Atacurile aeriene israeliene asupra satului Khreibeh din districtul Baalbek, din estul Libanului, au ucis sambata…

O oră ago

Doi candidati pe un loc la examenul de rezidentiat de astazi. Cele mai multe posturi alocate, pentru medicina de familie

10.575 de candidati s-au inscris pentru a sustine duminica examenul de intrare in Rezidentiat, dintre…

O oră ago