Barbatul care a vizitat toate tarile lumii fara sa zboare s-a intors in sfarsit acasa

actualitate

Torbjørn Thor Pedersen

La 10 octombrie 2013, Torbjorn „Thor” Pedersen si-a lasat in urma slujba, iubita si familia in Danemarca pentru a porni intr-o calatorie epica, potrivit CNN.

Scopul sau? Sa viziteze fiecare tara din lume fara sa zboare. Pedersen si-a stabilit trei reguli cardinale. Sa petreaca cel putin 24 de ore in fiecare tara, sa traiasca cu un buget de aproximativ 20 de dolari pe zi si sa nu se intoarca acasa pana nu termina.

Pe 24 mai, ziua aceea a venit in sfarsit. Dupa aproape zece ani de calatorii, Pedersen a vizitat cu succes cea de-a 203-a si ultima sa tara, Maldive, si a inceput mult asteptata calatorie de intoarcere in Danemarca. Ar fi fost mai usor sa zboare, desigur, dar Pedersen a vrut sa inchida acest proiect astfel.

„Exista un sentiment istoric al intoarcerii acasa cu vaporul – oamenii pot vedea vaporul la orizont si pot sta si saluta cand cobor pe pasarela”, a declarat Pedersen, care a calatorit in calitate de ambasador al bunavointei pentru Crucea Rosie daneza, pentru CNN Travel. „Si asta pare a fi o modalitate potrivita de a finaliza proiectul”.

Dupa ce a sarbatorit in Maldive, barbatul in varsta de 44 de ani s-a intors in Malaezia via Sri Lanka pentru a se imbarca pe masivul MV Milan Maersk – o nava de containere care se intinde pe o suprafata aproximativ cat 3,6 terenuri de fotbal – pentru calatoria de 33 de zile spre casa.

„In cabina mea, ma uitam pe hubloul din Malaezia si mi-am dat seama ca, in fiecare zi, privelistea se va schimba treptat pana cand, in cele din urma, va deveni Danemarca”, spune Pedersen.

„Chiar daca mi-as fi rupt piciorul in acel moment, as fi ajuns acasa. Nu mai existau serpi, caini salbatici, malarie sau vize de asigurat – trebuia doar sa evit sa cad peste bord!”

O intoarcere emotionanta acasa

Pe 26 iulie, Pedersen a coborat pe pasarela din portul Aarhus, pe coasta de est a Danemarcei, unde aproximativ 150 de persoane il asteptau pentru a sarbatori.

Printre cei care il aclamau se aflau sotia sa, Le (Pedersen si-a cerut iubita de sotie pe varful Muntelui Kenya in 2016 si s-au casatorit in 2021), tatal, fratii, prietenii, partenerii de proiect si multi sustinatori care i-au urmarit blogul, Once Upon a Saga, si canalele de socializare.

„Am vazut multi ochi inlacrimati cand m-am intors – oamenii au venit sa ma imbratiseze plangand”, spune Pedersen. „Am primit, de asemenea, o multime de cadouri – bere daneza, lapte, alimente – si am reusit sa intalnesc oameni care mi-au urmarit retelele de socializare din Columbia, Australia, Norvegia… a fost uimitor.”

In timp ce raspundea la un potop de apeluri, mesaje si cereri de interviuri, Pedersen recupera timpul pierdut cu familia sa.

De asemenea, savureaza toate lucrurile marunte – cum ar fi aerul curat si racoros al Danemarcei, alergarile de dimineata cu Le si laptele danez rece ca gheata.

„Familia mea este foarte mandra. Exista multa dragoste”, spune el. „Revenirea acasa este ceva pe care m-am concentrat – ceva ce am vrut sa materializez de foarte mult timp. Dar inca procesez faptul ca aceasta calatorie s-a incheiat si imi dau seama ce urmeaza.”

Zece ani de calatorie

Inainte de a porni la drum in 2013, Pedersen a lucrat in domeniul transportului maritim si al logisticii, ceea ce s-a dovedit a fi o expertiza nepretuita in planificarea traseului complex si in adaptarea pe drum.

De fapt, nu s-a abatut prea mult de la planul sau initial, in afara de cateva surprize. De exemplu, a trecut cu vederea Guineea Ecuatoriala, una dintre cele mai greu accesibile tari din lume. Dupa patru luni si multe incercari esuate, Pedersen a obtinut in cele din urma o viza. Chiar daca frontierele terestre erau inchise la acea vreme, el a reusit sa treaca datorita unei intalniri intamplatoare cu un strain care lucra in Guineea Ecuatoriala si care s-a oferit sa-l duca cu masina.

Mai tarziu, Pedersen a crezut ca ar putea obtine o viza chineza la granita cu Mongolia si apoi sa calatoreasca in Pakistan. Insa, din cauza timpului lung de procesare, a trebuit sa parcurga aproape 7.500 de mile inapoi prin mai multe tari pentru a ajunge in Pakistan inainte ca viza sa ii expire.

In aceasta perioada, timpul a inceput sa se adune. Initial, el anticipase ca va avea nevoie de patru ani pentru a ajunge in 203 tari (ONU recunoaste 195 de state suverane, dar Pedersen a inclus si state recunoscute partial), dar lumea avea alte planuri.

In timpul anilor petrecuti pe drum, Pedersen a indurat intarzieri de luni de zile la obtinerea vizelor in locuri precum Siria, Iran, Nauru si Angola.

De asemenea, a invins o criza severa de malarie cerebrala in Ghana, a supravietuit unei furtuni intense de patru zile in timp ce traversa Atlanticul din Islanda pana in Canada, a traversat frontierele terestre inchise in zone de conflict si a fost nevoit sa reprogrameze multe calatorii din cauza unor nave avariate sau a birocratiei istovitoare.

Cea mai semnificativa intarziere a fost provocata de pandemia COVID-19. La inceputul anului 2020, neinfricatul calator s-a trezit brusc blocat in Hong Kong timp de doi ani, cu doar noua tari ramase pe lista.

„Ma uit inapoi la Hong Kong si este un pic paradoxal. A fost cea mai proasta perioada din viata mea si cea mai buna perioada din viata mea, intr-un fel. A trebuit sa ma descurc cu situatia – a fost o lupta atat de mare sa ma gandesc daca ar trebui sa abandonez acest proiect cu noua tari inainte de finalizare”, isi aminteste Pedersen.

„A trebuit sa ma intreb: cat de mult din viata mea voi da pentru asta? Dar, in timp ce asteptam ca lumea sa se deschida, mi-am facut o viata in Hong Kong si am creat atat de multe relatii speciale.”

Pedersen si-a pastrat sanatatea mintala gatind cina cu prietenii, facand drumetii pe numeroasele trasee din oras, lucrand cu Crucea Rosie, tinand discursuri motivationale si lucrand la Biserica Marinarilor Danezi.

Dupa ce a obtinut o viza de angajare si rezidenta in Hong Kong, Pedersen s-a casatorit cu logodnica sa, Le, care se afla in Danemarca, prin intermediul unui serviciu de nunti virtuale cu sediul in SUA. Nu a fost modul in care cuplul si-a imaginat ziua cea mare, dar decizia i-a permis lui Le sa devina rezident si sa il viziteze pe Pedersen (la acea vreme, Hong Kong-ul interzicea calatorii straini).

„Am petrecut 100 de zile impreuna, ceea ce a fost minunat”, isi aminteste el, adaugand ca a fost cea mai lunga perioada de timp petrecuta impreuna de cand Pedersen a parasit Danemarca in 2013. „A ajuns sa-mi cunoasca prietenii si sa-mi inteleaga viata. Ne place sa facem drumetii in Hong Kong si am facut traseul MacLehose Trail, care are o lungime de 62 de mile, la mai mult de jumatate din altitudinea Muntelui Everest, unul langa altul.”

Calatoria se reia

La 5 ianuarie 2022, Pedersen a putut in sfarsit sa paraseasca Hong Kong si sa continue traversarea Pacificului. Prima sa oprire a fost Palau. In spatele scenei, a fost nevoie de sase luni de negocieri cu guvernul din Palau pentru a-l lasa sa ajunga cu un vas container, spune el.

Dupa 15 zile pe mare, Pedersen a petrecut opt din cele 14 zile petrecute in Palau in carantina la un hotel, din cauza unei epidemii care a izbucnit pe insula.

A urmat o calatorie de 16 zile inapoi la Hong Kong, unde s-a intors in carantina la hotel pentru inca doua saptamani. Aproximativ o luna mai tarziu, si-a continuat drumul spre Australia, apoi spre Noua Zeelanda, Samoa si Tonga – dar nu fara un efort imens.

„A trebuit sa pledez cu aproape fiecare guvern. Pentru Tonga, am fost in contact cu ministerul sanatatii, cu marina si cu armata. Nimeni nu a vrut sa spuna da si sa mearga impotriva prim-ministrului [deoarece tara se afla in stare de urgenta din cauza COVID]”, spune Pedersen.

„In cele din urma, intr-o noapte, am primit un e-mail de la prim-ministru care spunea pur si simplu”: „Este in regula, lasati-l sa intre”.

Dupa Tonga, Pedersen a mers in Vanuatu, unde Le i s-a alaturat din nou. Planificatorul nuntii lor a invitat toti oaspetii si personalul statiunii, care au facut decoratiuni incredibile din frunze de palmier si au desenat in nisip inimi uriase impodobite cu scoici.

”A fost pur si simplu minunat – personalul a fost dulce si a facut ca totul sa fie cu adevarat special”, spune Pedersen.

Ultimele trei tari

Pedersen a pornit spre ultima tara din Pacific, Tuvalu, cu grija logisticii. Cu noua insule si doar 11.600 de locuitori, Tuvalu este una dintre cele mai mici si mai indepartate natiuni din lume, astfel incat poate fi dificil sa se obtina piese de schimb pentru barci.

„Este superb. Surf-ul este uimitor, cerul este minunat, iar oamenii au fost atat de amabili si de folositori”, spune el. „Dar nu ma asteptam sa stau acolo timp de doua luni”.

„Navele se tot stricau. Una dintre ele avea o gaura in carena. Am incercat sa ma urc pe o alta nava, dar pur si simplu nu a pornit niciodata.”

In cele din urma, Pedersen a reusit sa se intoarca in Fiji pe un remorcher. De acolo, o calatorie de 24 de zile pe o nava container l-a dus in Singapore, unde Le i s-a alaturat pentru a devora mancarea la centrele de comert ambulant, a explora Muzeul National, a face o drumetie pe MacRitchie Nature Trail si a alerga de-a lungul raului Singapore.

Dupa ce ea s-a intors in Danemarca, Pedersen a trecut granita terestra spre Malaezia si a luat un vapor spre Sri Lanka, inainte de a pleca spre ultima tara: Maldive. Cand Pedersen a ajuns in portul din Male, capitala tarii, a vazut un grup de oameni care fluturau mici steaguri daneze, alaturi de unul dintre sponsorii sai, Ross Energy, si de prieteni precum calatorul norvegian Gunnar Garfors (prima persoana care a vizitat fiecare tara din lume de doua ori), care a venit sa il ajute sa sarbatoreasca.

„Cand am fost in Maldive, am fost enorm de agitat si nu am avut timp real pentru reflectie”, spune el. „Eram epuizat din punct de vedere mental – a fost un roller-coaster de emotii.”

”Exista incertitudine in timp ce calatoresc, dar sunt in modul operational de atat de mult timp incat ma simt oarecum in siguranta. Exista un alt tip de incertitudine atunci cand ajung acasa. Voi fi liber sa fac ce vreau, sa merg oriunde sau sa nu merg nicaieri.”

A calatori cu un scop

De la inceput pana la sfarsit, Pedersen a adunat cateva statistici incredibile in timpul calatoriilor sale: 3.576 de zile, 379 de nave container, 158 de trenuri, 351 de autobuze, 219 taxiuri, 33 de barci si 43 de ricse.

A strabatut 223.000 de mile, adica echivalentul a noua calatorii in jurul Pamantului – si asta fara a include lunga calatorie spre casa. „Dar nu este vorba despre cifre”, spune Pedersen. „Este vorba despre a sarbatori bunatatea oamenilor si de a impartasi o perspectiva pozitiva asupra lumii.”

„Am pornit in aceasta calatorie cu un motto, „Un strain este un prieten pe care nu l-ai mai intalnit niciodata”, si mi s-a demonstrat de nenumarate ori ca acest lucru este adevarat”, spune el.

Pedersen spune ca a intalnit oameni calzi, prietenosi si serviabili in intreaga lume, multi dintre ei oferindu-i ceai, mese, prezentari, sprijin pentru traducere sau pur si simplu oferindu-i indicatii.

„Am stat in casele multor, multor straini in timpul calatoriei mele, si am reusit sa trec prin toate tarile din lume – cele cu conflicte armate, cele cu epidemii de virusi – nevatamat”, exclama el.

„Fie sunt cel mai norocos om de pe planeta, fie lumea este intr-un loc mult mai bun decat sunt facuti sa creada majoritatea oamenilor prin stirile infricosatoare si dramatice de pe retelele de socializare si de pe canalele de stiri.”

Calatoria este, de asemenea, o dovada a perseverentei lui Pedersen. El a fost aproape de a renunta de cateva ori, dar a refuzat sa „arunce prosopul”.

„Cineva mi-a scris astazi ca am castigat premiul I, II si III la incapatanare”, rade Pedersen. „Intotdeauna a existat o solutie. A trebuit doar sa o caut foarte mult uneori.”

Mentalitatea sa de determinare incapatanata vine din dorinta de a le arata suporterilor sai ca pot face orice isi propun.

„Am avut cele mai nebunesti obiective. Si daca eu am putut sa fac asta, si tu poti sa slabesti sau sa inveti sa canti la un instrument, sa inveti o limba, sa te educi, sa obtii un loc de munca… orice vrei.”

Ce urmeaza?

Dupa ce va avea timp sa se odihneasca si sa isi recapete echilibrul, Pedersen planuieste sa renunte la viata sa de calator perpetuu si sa avanseze in alte moduri.

Pentru inceput, asteapta cu nerabdare sa petreaca mai mult timp cu sotia sa si sa intemeieze o familie impreuna.

„Avem o multime de lucruri de sarbatorit. In timp ce eu calatoream, ea a realizat atat de multe lucruri – a terminat facultatea de medicina, si-a terminat doctoratul, a inceput sa lucreze la o companie farmaceutica, a fost promovata, a terminat doua triatlonuri complete… este o superfemeie.”

In timp ce se lanseaza intr-un nou capitol, Pedersen lucreaza, de asemenea, cu regizorul canadian Mike Douglas pentru a incheia „The Impossible Journey”, un documentar despre proiect, si intentioneaza sa scrie o carte despre aceasta calatorie.

Privind in viitor, el spera sa isi canalizeze experientele in discursuri – o abilitate pe care si-a perfectionat-o in ultimii 10 ani.

„Mi-am dat seama ca nu ma simteam confortabil sa urc pe scena atunci cand am plecat de acasa. Dar acum, pot sa urc pe o scena in fata a 300 de oameni zambind”, spune el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: