Bastroe, marea manipulare. Oficialii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii au transmis autoritatilor ca nu au informatii despre presupuse lucrari de adancire realizate de Ucraina

news

Sorin Grindeanu, 250 km, autostrada, 2024, promisiuni

Intorsatura de situatie in Cazul Bastroe, un scandal lansat de ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, si puternic amplificat apoi de Antena 3 si Romania TV, cele mai amendate posturi de CNA pentru dezinformare.

Surse oficiale citate de G4Media anunta ca reprezentantii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) au transmis autoritatilor romane ca nu au informatii oficiale despre presupuse lucrari de adancire realizate de Ucraina pe Canalul Bastroe.

Oficialii ARBDD au informat ca au constatat doar lucrari de intretinere prin decolmatare realizate de Ucraina in mai – iunie 2022 pe Bratul Chilia al Dunarii si in zona portului ucrainean Izmail.

Reprezentantii Administratiei Deltei Dunarii au transmis ca astfel de lucrari sunt realizate frecvent pentru a asigura posibilitatea navigatiei pe bratul Chilia.

Citeste si: Colonel SRI in rezerva, detalii din culisele cazului Bastroe: „Subiect fabricat, Romania va plati cu varf si indesat”

Fostul sef al serviciului de analiza si sinteza al unei unitati centrale a SRI, colonelul in rezerva Tudor Pacuraru, a declarat intr-un interviu ca scandalul Bastroe va avea consecinte serioase pentru Romania. „Urmeaza sa platim mai tarziu cu varf si indesat”, subliniaza colonelul.

„In momentul de fata, nu avem date certe, ceea ce, pentru mine, este ingrijorator. Administratia Deltei Dunarii spune ca nu au loc lucrari de adancire, ci este vorba de o intretinere care se face in rate de o zi-doua de munca si la un volum care nu ridica suspiciuni ca ar fi vorba de adancimea Canalului Bastroe. O fi asa, nu o fi? Prost este ca nu stim.

Si mai prost este ca acest subiect ajunge in presa in momentul in care nu stim. Asta inseamna ca nu discutam serios cu partenerii ucraineni. Inseamna ca ai nostri nu isi fac datoria unde ar trebui sa si-o faca. Si, mai inseamna ca marsam la niste dezinformari, urmand sa platim mai tarziu cu varf si indesat.

Cu multi ani in urma, cand a inceput acest proiect Bastroe, am participat si eu la evaluare. Vreau sa va spun ca nu se poate face o adancire a canalului cu digurile existente. Si atunci? Din moment ce ucrainenii nu au umblat la diguri, cum au adancit canalul?

Deci, sunt niste chestiuni tehnice concrete care trebuiau sa atraga atentia ca sa nu ne lansam in controverse cu Ucraina sau cu orice alt stat vecin, inainte de a fi edificati. Mai ales cand cunoastem eficienta dezinformarilor rusesti.

Acum doua zile am citit o analiza din Financial Times in care scria negru pe alb ca, in urmatorii zece ani, principalul santier al lumii va fi reconstructia Ucrainei, care va costa cateva sute de miliarde de dolari. Aici, cei care au dat armament sunt cei care vor fixa portia. Deci, ordinea este: Statele Unite, Marea Britanie si, dupa aceea, ceilalti. Noi, daca ne mai certam mult pe subiecte din acestea fabricate, cum este cel legat de adancimea neverificabila a unui canal, o sa ajungem la coada listei.

Oamenii nu inteleg ca razboiul nu este un meci de fotbal, ci este o chestiune condamnata de dreptul international. Noi avem o multime de formatori de opinie care contesta de-a dreptul valoarea Cartei ONU, care contesta bazele dreptului international. Ii vezi ca spun: «Din moment ce, pe vremea lui Stefan cel Mare, Moldova se intindea pana nu stiu unde, hai sa cerem de la Ucraina, hai ca, daca va invinge, Putin ne va face si noua parte. Iar rusii, darnici cum ii stim – in afara de tezaurul luat de la noi –, ne vor da inapoi ceasurile si bucata noastra din Ucraina. Acestea sunt iluzii periculoase. Sunt tampenii”, a declarat Pacuraru pentru Gandul.

Fostul colonel SRI a scos in evidenta si o alta oportunitate uriasa pe care Romania este pe cale sa o rateze in legatura cu reconfigurarea din aceasta regiune a Europei.

„In momentul de fata, alte state mai educate, as zice, in care elita politica nu este atat de – scuzati expresia! – tampa, constituie deja o structura de cooperare regionala foarte rapid alcatuita. In esenta, Ucraina se va integra in ceva care va constitui un fel de nou Grup de la Visegrad, adica o forma de cooperare regionala apropiata polono-ucraineano-baltica. In aceasta structura regionala se colaboreaza deja politic, economic, militar.

Romania ajuta militar Ucraina fiindca altii ne-au impins de la spate, iar noi nu avem cine stie ce vointa politica si nici perspective. La noi, din punct de vedere politic, este o baltire totala cu momente de genul Bastroe. Iar din punct de vedere economic, ai nostri nici nu s-au gandit ca o asemenea structura regionala exista si ca avem interesul sa participam la ea.

Ia nastere o structura de la Marea Baltica la Marea Neagra. Acesta este viitorul Europei. Punctul de inflexiune al Europei se plaseaza, din ce in ce mail mult, de la tandemul franco-german, care s-a dovedit atat de incapabil, catre o uniune din aceasta regionala, bazata pe o cooperare economica extinsa intre statele baltice, Polonia, Ucraina, impreuna cu Republica Moldova, care e mult mai descurcareata.

Noi suntem fiii ploii. Clasa politica pe care o avem nu stie pe ce lume este. Lucrurile despre care va vorbesc sunt deja agreate. Ultimul pion care lipsea din ecuatia asta era Republica Moldova – pe care Putin voia sa o destabilizeze – pentru ca proiectul geopolitic Intermarium sa se realizeze”, a subliniat colonelul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: