news

Bate vant de revolutie. Universitatea Bucuresti: „Poate ca a cam venit vremea sa redeschidem balconul Universitatii pe care il tinem inchis de la mineriade”

Presedintele Senatului Universitatii Bucuresti, Marian Preda, da publicitatii un avertisment taios la adresa Guvernului PSD-ALDE dupa ce Ministerul Educatiei a decis sa taie din fondurile universitatilor „cu gura mare”.

„Domnule Popa, Universitatea din Bucuresti si celelalte universitati din Consortiu, pe banii lor, prin redistribuire interna, pe bugetele lor pana acum eficiente economic in ciuda subfinantarii de la voi, tin cercetarea din Romania pe linia de plutire prin aceste programe si fac ce ar trebui sa faceti voi, politrucii din Minister.

Stiu, e greu sa intelegi, dar te vom ajuta noi!

Si daca nu intelegi, poate ca a cam venit vremea sa redeschidem balconul Universitatii pe care il tinem inchis de 28 de ani, de la fenomenul Piata Universitatii si de la mineriade si sa-ti transmitem de acolo toate aceste mesaje plus solicitarea de a demisiona”, a scris Preda pe Facebook.

Iata mesajul integral:

„Azi am cerut date statistice de la Secretariatul General al Universitatii din Bucuresti pentru a ma lamuri ce a vrut sa spuna ministerul domnului Popa care, int-un comunicat scris cu aceeasi ura si razbunare fata de UB si argumentat cu informatii fantasmagorice, reprosa Universitatii ”proasta guvernanta” dovedita de ei prin numarul mare de programe de licenta si de master care ”nu sunt rentabile economic”, motiv pentru care ARACIS nu trebuia sa acorde UB grad ridicat de incredere. Vom furniza saptamana viitoare date detaliate dar, pentru moment, cateva cifre generale si cateva precizari care contrazic flagrant aberatiile incompetente ale ministerului:

– Numarul mediu de studenti la buget si taxa pe program de studii de licenta este 70, mult peste limita de 40 pretinsa de minister. Daca luam ”studentii echivalenti”, finantarea fiind acordata pe student echivalent, nu pe student fizic, numarul este inca si mai mare, multe programe fiind predate in limbi straine. Le cer celor din minister sa imi arate cate universitati din lista lor de favorizati care au primit locuri suplimentare au medie mai mare de 70 de studenti fizici/program de licenta. Nu prea cred ca gasesc vreuna.

Programele acelea cu mai putin de 40 de studenti, cam 1/3 dintre programele noastre, sunt:

– cele de la limbi straine (maghiara, romani, slovaca, araba, rusa, etc) pe care doar UB si in unele cazuri UBB le organizeaza si fara de care in Romania nu ar mai exista traducatori si experti in aceste limbi. Sa le spuna onor ministerul celor de la Ministerul de externe, de la DIICOT, SIE si SRI ca nu vor mai avea traducatori, sa le spuna reprezentantilor minotiratilor din Parlament ca limbile lor nu vor mai fi predate si noi desfiintam aceste programe.

– sunt cateva programe de teologie (romano-catolica, baptista sau ortodoxa), cele mai multe fiind singurele din Romania de acest fel. Sa le spuna Ministerul si ARACIS-ul cultelor ca nu vor mai avea programe la licenta pe viitor.

– alte cateva programe sunt cele predate in engleza si franceza la facultati socio-umane; la aceste programe li se adauga studentilor romani inscrisi si studentii straini, inclusiv cei veniti prin Programul ERASMUS care nu pot fi pe lista initiala dar pentru care primim bani separati si astfel se aduna mult mai multi studenti echivalenti decat 40/program. Sa elimine domnul Popa si internationalizarea, pentru ca la Succeava nu e necesara.

– alte cateva programe sunt de chimie, biochimie sau fizica, domenii de varf in care se lucreaza cu formatiuni mai mici, de 15-20 de studenti pentru ca au laboratoare, experimente etc. Oricum, acestea sunt pe listele de domenii prioritare si multe sunt unice sau se mai regasesc doar in universitatile mari din Consortiu. Sa le desfiinteze si pe astea ca sa plece si putinii olimpici din stiintele exacte care au mai ramas prin Tara, sa desfiintam cecetarea, fundamentala, Laserul de la Magurele, institutele de cercetari si tot ce ne mai scoate si pe noi in lume in cercetarea si tehnologia de varf.

Domnule Popa, Universitatea din Bucuresti si celelalte universitati din Consortiu, pe banii lor, prin redistribuire interna, pe bugetele lor pana acum eficiente economic in ciuda subfinantarii de la voi, tin cercetarea din Romania pe linia de plutire prin aceste programe si fac ce ar trebui sa faceti voi, politrucii din Minister.

Stiu, e greu sa intelegi, dar te vom ajuta noi!

Si daca nu intelegi, poate ca a cam venit vremea sa redeschidem balconul Universitatii pe care il tinem inchis de 28 de ani, de la fenomenul Piata Universitatii si de la mineriade si sa-ti transmitem de acolo toate aceste mesaje plus solicitarea de a demisiona”, avertizeaza Marian Preda.

Ministerul Educatiei a publicat repartitia preliminara a locurilor bugetate din anul I pentru studii universitare de licenta, pentru forma de invatamant cu frecventa, in anul universitar 2018 – 2019. Toate universitatile din Consortiul Universitaria, care a criticat de mai multe ori derapajele guvernelor PSD, primesc din septembrie mai putini bani de la stat pentru licenta.

Astfel, Universitatea din Bucuresti va avea din septembrie un total de 4.250 de locuri pentru anul I, cu 60 de locuri mai putine decat anul trecut, Academia Nationala de Informatii Mihai Viteazul din Bucuresti va avea 40 de locuri, cu 43 de locuri mai putine decat anul trecut, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca va avea 4.790 de locuri, cu 29 de locuri mai putine decat anul trecut, in timp ce Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi va avea 3.400 de locuri bugetate, cu 25 de locuri mai putine decat anul trecut.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Ovidiu Albu

Share
Published by
Ovidiu Albu

Recent Posts

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

2 ore ago

La 1.000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

3 ore ago

Infractiuni contra minorilor: O retea internationala desfiintata in Franta, peste 10.000 de suspecti identificati

Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…

2 ore ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

2 ore ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

3 ore ago