BBC: Cutremurul politic din Polonia aduce bucurie la Bruxelles. Donald Tusk este un pro-european convins

externe

Polonia, avort, legislatie, liberalizare, Donald Tusk

Dupa ani de instrainare si antagonism, Coalitia Civica, opozitia centrista din Polonia, are un mesaj simplu pentru Bruxelles: „Noi, a cincea tara ca marime din pleiada UE, ne-am intors!”, relateaza BBC.

Faptul ca sunt condusi de fostul sef al Consiliului European, Donald Tusk, inseamna ca UE nu pune la indoiala afirmatia.

Bruxelles-ul a fost profund ingrijorat privind alegerile din Polonia. Reprezentantii UE nu vor sa fie vazuti ca intervenind in voturile nationale, dar in spatele usilor inchise rezultatele alegerilor au fost asteptate cu sufletul la gura. Polonia si Ungaria au fost mult timp considerate ca fiind baietii rai ai UE: democratii defectuoase si ostile UE. Au fost acuzate ca nu respecta normele democratice ale UE.

In cazul Poloniei, Bruxelles a blocat fonduri de miliarde de euro, aratand ca guvernul polonez a retras femeilor drepturile asupra propriului corp prin interzicerea avortului si a amenintat independenta sistemului judiciar si libertatea presei prin preluarea controlului asupra televiziunii de stat.

De asemenea, Ungaria si Polonia au impiedicat in repetate randuri adoptarea de noi masuri la nivelul UE pentru combaterea migratiei si punerea in aplicare a obiectivelor ambitioase ale UE in materie de clima.

Deocamdata, nu exista decat sondajele la iesirea de la urne, dar Bruxelles-ul este foarte incantat de rezultatul asteptat, deoarece pare sa contracareze o tendinta de care se teme mult UE – aparenta renastere a dreptei dure eurosceptice in mare parte din blocul comunitar.

Aceste forte sunt foarte bine cotate in sondaje in Franta, Austria si Germania. Populistii tocmai au castigat alegerile in Slovacia.

Coalitia Civica promite sa se intoarca in randul Europei, desi nu va fi usor. Se asteapta ca partidul conservator si de linie dura, Lege si Justitie, care pierde guvernarea, sa pastreze o mare parte din locurile din parlament, ceea ce va limita spatiul de manevra pentru noul guvern polonez.

Rusia este un alt motiv pentru care Bruxelles-ul este dornic sa dezghete relatiile inghetate cu Polonia. Moscova considera ca orice dezbinare intre sustinatorii internationali ai Ucrainei este in avantajul sau.

Dar era putin probabil ca linia dura a Varsoviei impotriva Rusiei sa se clatine, indiferent cine ar fi castigat alegerile de duminica. Este o dusmanie istorica. Din aceasta perspectiva, NATO a fost mult mai optimista decat UE cu privire la rezultatul alegerilor din Polonia. Varsovia a jucat un rol din ce in ce mai important in cadrul aliantei militare de la invazia Rusiei in Ucraina,

Chiar si inainte ca Donald Trump sa devina presedinte al SUA, Washingtonul era profund frustrat de faptul ca aliatii sai europeni nu cheltuiau mai mult pentru aparare. Acum este incantat ca Polonia cheltuieste 3% din PIB-ul sau pentru a se simti mai in siguranta. Si se crede ca este putin probabil ca marea castigatoare, Coalitia Civica, sa inverseze acest lucru.

De fapt, Polonia este atat de ingrijorata ca razboiul din Ucraina s-ar putea extinde peste granitele sale, incat a anuntat ca intentioneaza sa investeasca in suficiente echipamente si personal pentru a deveni cea mai puternica armata a Europei pana in 2026.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: