Bebelus de 7 luni, intepat in mana de 20 ori la Spitalul Judetean Tg Jiu pentru a i se monta o branula

news

copil, branula, intepat, Tg Jiu

O mama din Targu-Jiu a impartasit recent experienta prin care a trecut alaturi de copilul sau de doar 7 luni si jumatate, internat la Spitalul Judetean de Urgenta Targu Jiu.

Potrivit cotidianului local Pandurul, micutul a fost adus la camera de garda prezentand simptomele unei enterocolite, dar ceea ce urma sa fie un tratament obisnuit s-a transformat intr-o sperietura. Mamica acuza lipsa de profesionalism a personalului medical. Potrivit acesteia, asistentele l-au intepat de 20 de ori pentru gasirea unei vene, fiindu-i strapunsa artera.

”Sunt o mamica care recent a trecut prin cea mai traumatizanta si groaznica experienta a vietii! In data de 21 iunie m-am prezentat la camera de garda a Spitalului Judetean de Urgenta Targu-Jiu ( spitalul 700) cu micutul meu de nici 8 lunite, care prezenta simptomele unei enterocolite. In momentul internarii a trebuit sa i se puna branula pentru a i se administra tratamentul si aici a inceput cosmarul, o ora a fost chinuit bebelusul ca sa ii fie pusa branula intepandu-l de cel putin 20 de ori.

Punctul culminant fiind data 24.06.2024, cand a trebuit sa ii repuna branula, iar incapabilele asistente l-au intepat din nou de vreo 10 ori la rand fara rezultat, mai mult ultima data fiindu-i strapunsa ARTERA, unde culmea i s-a administrat antibioticul. Uimitor este faptul ca au realizat ce facusera in momentul in care a inceput sa tasneasca sangele datorita presiunii arteriale. Un personal bine pregatit nu ar trebui sa faca o astfel de greseala si ce este cel mai grav ca erau 5 asistente in jurul copilului niciuna competenta, si nici nu si-au acceptat incompetenta sa solicite ajutorul personalului de la ATI, cum este procedura in astfel de situatii, au preferat sa imi chinuie si traumatizeze puisorul.

Am trecut peste o gramada de ineptii, am trecut peste faptul ca in saloane era o caldura insuportabila nefiind aer conditionat, nici macar un amarat de ventilator, dat fiind faptul ca zilele acestea au fost caniculare, asadar am suportat calduri de nedescris atat eu cat si copilasul meu. Am trecut chiar si peste faptul ca insectele misunau pe la geamul salonului, iar noaptea tantarii isi faceau aparitia, geamurile nefiind prevazute cu plase impotriva insectelor. Am trecut cu vederea peste toate acestea si multe altele, insa nu pot sa accept faptul ca incompetenta putea sa ii fie fatala copilului. Nu exagerez cand spun ca din bebelusul meu de 7 luni jumatate, in momentul in care asistenta i-a intepat artera crezand ca e vena, a curs o cantitate de sange mare pentru el, iar in dimineata zilei urmatoare cand am refuzat aplicarea unei noi branule asistenta mi-a transmis: ”ce fac atata caz, asta e, sa trec peste ca nu s-a intamplat nimic grav si ca se mai administreaza si arterial tratament”, mai mult nu au consemnat nicaieri faptul ca au intepat bebelusul in artera si chiar i-au administrat antibioticul in ea.

Iar in momentul in care domnisoara doctor a venit intr-un tarziu sa efectueze vizita medicala, aceasta a spus ca nu a fost instiintata de eveniment si ca nu este normal ce s-a intamplat. Cunosc faptul ca in urma cu 3-4 ani, o persoana binevoitoare de la nivelul judetului Gorj, a donat spitalului doua aparate pentru detectarea venelor la bebelusi, scopul fiind chiar acela de a evita trauma prin care a trecut sufletelul meu mic, ce s-a intamplat cu aceste aparate, de ce nu sunt utilizate, este suficient de competent personalul medical sa le foloseasca? Nu am gasit raspuns la aceste intrebari. Nu va puteti imagina ce poate fi in sufletul unor parinti cand copilasul lor este intepat de zeci de ori, ii este intepata artera, dupa care tot prin artera ii este administrat si tratamentul, in tot acest timp copilul manifestand spasme de nedescris si tipete infioratoare. Am decis sa fac aceasta postare pentru a trage un semnal de alarma asupra sistemului medical si sper ca alte mamici sa nu treaca prin chinurile prin care am trecut eu si copilul meu. Atasez cateva poze prin care sa demonstrez toate cele descrise mai sus”, a scris femeia pe Facebook.

Reprezentantii SJU vin cu explicatii in urma acestor acuzatii:

”Conducerea unitatii medicale a solicitat un punct de vedere personalului medical al Sectiei Pediatrie. Montarea unei branule la un copil nu este o procedura medicala facila, in mod special cand este vorba despre un sugar paratrofic, care are un capital venos deficitar. Aparatul de vizualizat vene nu poate fi utilizat in parametrii optimi la copiii mici, deoarece ei se misca continuu, nu pot fi imobilizati complet pentru a putea fi intepati dupa un desen cartografic al venelor; Exista implicare din partea asistentelor medicale, fiecare dintre ele incearca sa ofere tot ce are mai bun. A fost un incident nefericit, este regretabil, intr-adevar,   dar exista si momente in care abordul venos este foarte dificil de realizat, uneori imposibil.
Suferinta celor mici, esecul abordului venos, nemultumirea mamelor genereaza un impact emotional negativ major asupra fiecarui cadru medical.
Asistentele medicale sunt la randul lor mame si empatizeaza cu fiecare mama si copilul ei. Este, in acelasi timp, o mare insatisfactie profesionala pentru fiecare dintre ele”.

De precizat este faptul ca bebelusul este in afara oricarui pericol, starea lui de sanatate fiind buna. In ceea ce priveste problema plaselor de tantari si a aerului conditionat, unitatea medicala se alfa in proces de reabilitare energetica.

”De la inceputul acestei saptamani, de cand a fost aplicata tencuiala decorativa pe peretele de sud, a inceput si montarea aparatelor de aer conditionat si vor fi montate si plasele anti-insecte la ferestre”, spun reprezentantii SJU.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: