Beijingul a pus ochii pe Vladivostok din Rusia, care odinioara a apartinut Chinei. Xi Jinping vrea si el sa schimbe granite, chiar ale Rusiei

externe

Vladivostok Rusia

Desi Beijingul si Moscova si-au laudat „parteneriatul nelimitat” pe scena globala, un colt extrem estic al Rusiei a atras atentia Chinei, relateaza Newsweek.

Regiunea de granita Primorsky Krai a inregistrat o crestere a numarului de fermieri chinezi, iar influenta economica in crestere a acestora ii depaseste pe localnici, a relatat Nikkei, un ziar japonez.

Regiunea, cedata Rusiei de catre dinastia Qing in 1860, a devenit un subiect de interes pentru factorii de decizie politica de la Beijing si pentru nationalistii chinezi. Anul trecut, guvernul a decretat ca hartile tarii ar trebui sa includa si Haishenwai – numele chinezesc pentru Vladivostok, centrul administrativ al Primorsky Krai.

La fel ca presedintele rus Vladimir Putin, care sustine ca Ucraina a facut intotdeauna parte din natiunea rusa, liderul chinez Xi Jinping a tinut la loc de frunte pe agenda sa „marea intinerire a natiunii chineze” si preluarea teritoriilor percepute ca fiind pierdute.

China a promis ca intr-o zi va aduce Taiwanul autoguvernat in granitele sale. De asemenea, a revendicat cea mai mare parte a Marii Chinei de Sud, unde „drepturile istorice” ale Beijingului o opun Filipinelor si altor vecini.

„Preocuparea pentru ‘pericolul galben’ din Orientul Indepartat rus nu este noua. Ea exista de zeci de ani, daca nu chiar de secole, din cauza dezechilibrului populatiei de pe cele doua parti ale granitei”, a declarat pentru Newsweek Yun Sun, directorul Programului pentru China al Centrului Stimson.

Ea a adaugat: „Preocuparea este ca afluxul de chinezi va pune la indoiala controlul Rusiei. Nu cred ca problema suveranitatii este inca negociabila, dar modul de gestionare a fermierilor chinezi pe teren va fi o problema spinoasa”.

Comertul cu China, impreuna cu cheltuielile de razboi ale Kremlinului, a ajutat la sustinerea economiei Rusiei pe fondul sanctiunilor internationale occidentale si al excluderii financiare din cauza invaziei sale in Ucraina.

Desi acest lucru a permis Rusiei sa contrazica cele mai pesimiste previziuni privind economia sa, a facut, de asemenea, ca tara sa fie mai dependenta de yuan, moneda Chinei.

In prima jumatate a anului 2023, Rusia a folosit yuanul pentru a deconta trei sferturi din cifra de afaceri comerciala cu China si un sfert din tranzactiile cu alte tari, a declarat Ministerul rus al Economiei.

Sun a declarat ca utilizarea yuanului, cunoscut si sub numele de renminbi (RMB), pentru tranzactii a ajutat Rusia si China sa atenueze impactul sanctiunilor si a permis tarilor sa testeze un sistem de plati financiare alternativ la SWIFT.

„Moneda de rezerva este o chestiune diferita”, a spus Sun. „S-ar putea argumenta ca, avand in vedere nivelul activitatilor economice bilaterale, este firesc ca Rusia sa isi asume mai mult RMB in rezerva sa valutara. Dar stim, de asemenea, ca are multe dificultati practice – controlul de capital al Chinei, lipsa de numerar si manipularea cursului de schimb de catre Beijing”, a mai spus ea.

„Asadar, daca Rusia ar avea alte optiuni, RMB nu este cea mai atragatoare moneda de rezerva”, a adaugat ea.

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: