Blinken, care efectueaza a doua sa vizita in China in mai putin de un an, si-a exprimat speranta ca se vor inregistra progrese, dar a declarat ca va aborda direct domeniile de divergenta, acestea fiind Rusia, Taiwan si comertul, relateaza France24.
La randul sau, China a fost infuriata de presiunile presedintelui Joe Biden pe frontul economic – care este putin probabil sa se atenueze in timpul unui an electoral -, inclusiv o interdictie radicala asupra exporturilor de semiconductori si eforturile de a smulge aplicatia video de succes TikTok de la proprietarii sai chinezi.
Wang a declarat pentru Blinken ca relatiile dintre cele mai mari doua economii ale lumii „incep sa se stabilizeze”, in special dupa ce Biden si presedintele Xi Jinping s-au intalnit in noiembrie langa San Francisco.
„Dar, in acelasi timp, factorii negativi din relatie continua sa creasca si sa se construiasca”, a spus Wang.
Spunand ca China „pledeaza pentru respectarea intereselor fundamentale ale fiecaruia”, el a cerut ca Statele Unite sa nu „calce in picioare linia rosie a Chinei” in ceea ce priveste suveranitatea, securitatea si dezvoltarea.
Asistentii lui Blinken au declarat anterior ca acesta va aborda o serie de preocupari, inclusiv sprijinul acordat de China Rusiei, care si-a reconstruit rapid baza militara la doi ani de la invazia sa in Ucraina.
Cele doua tari ar trebui sa fie cat mai „clare posibil cu privire la domeniile in care avem diferente – cel putin pentru a evita neintelegerile, pentru a evita calculele gresite”, a declarat Blinken.
China nu a confirmat o intalnire intre Blinken si Xi, dar presedintele s-a intalnit cu acesta la ultima sa vizita, in iunie, acea intalnire fiind anuntata in ultimul moment.
Biden, care a vorbit recent la telefon cu Xi, se confrunta cu o lupta dura pentru realegere in noiembrie impotriva predecesorului sau Donald Trump, care a prezentat China ca pe un inamic si a promis o linie dura.
Dar, desi este deschis la cooperare, Biden a crescut presiunea asupra Chinei dincolo de Trump in anumite domenii.
Oficialii americani spun ca Blinken va cauta, de asemenea, sa obtina calm din partea Chinei inainte de investirea, luna viitoare, a unui nou presedinte in Taiwan – democratie autonoma revendicata de Beijing – si sa ceara Beijingului sa isi foloseasca influenta pe care o are asupra Iranului pentru a incuraja retinerea in conflictul tot mai deschis cu Israelul.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…