externe

Belarus refuza sa invite observatori OSCE pentru supravegherea alegerile parlamentare din 25 februarie, primind in schimb observatori din Rusia

Autoritatile belaruse au declarat luni ca nu vor invita observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) sa monitorizeze alegerile parlamentare si locale din tara, programate pentru 25 februarie 2024.

Masura este cea mai recenta actiune pe care presedintele autoritar Alexander Lukasenko a intreprins-o in ultimii ani pentru a-si consolida si mai mult controlul asupra institutiilor politice ale tarii.

Belarus „a informat OSCE cu privire la intentia sa de a nu invita observatori si a oferit argumentele si motivatia sa”, a declarat Andrei Dapkiunas, reprezentantul permanent al Belarusului pe langa organizatiile internationale la Viena, citat de Euronews.

Belarus este membru al OSCE, iar membrii Biroului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului al acesteia au fost singurii observatori internationali la alegerile din Belarus timp de decenii.

Votul parlamentar din 25 februarie va fi primul scrutin de la scrutinul prezidential controversat din 2020, care i-a oferit lui Lukasenko cel de-al saselea mandat si a declansat un val de proteste in masa fara precedent in intreaga tara.

Guvernul lui Lukasenko a raspuns demonstratiilor cu o represiune dura, arestand peste 35.000 de persoane. Multe dintre acestea au fost batute cu brutalitate de politie si au fost fortate sa paraseasca tara.

Alegerile din acest an vor avea loc pe fondul unor represiuni continue si in conditiile in care aproximativ 1 500 de detinuti politici raman in spatele gratiilor, inclusiv lideri ai partidelor de opozitie si renumitul aparator al drepturilor omului si laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 2022, Ales Bialiatski.

De asemenea, autoritatile belaruse au procedat la „reinregistrarea” partidelor politice care activeaza in aceasta tara de 9,5 milioane de locuitori, acordand acreditari doar pentru patru partide pro-guvernamentale din cele 15 care functionau in tara la inceputul anului trecut. Politicienii din opozitie nu sunt asteptati sa se inscrie pe buletinul de vot.

Ihar Karpenka, seful Comisiei Electorale Centrale din Belarus, a declarat ca alegerile vor avea loc „sub controlul deplin al autoritatilor si fara influente distructive”.

„Belarus organizeaza alegerile in primul rand pentru ea insasi”, a declarat Karpenka, adaugand ca autoritatile belaruse vor invita in schimb observatori din Rusia si din tarile din Asia Centrala.

Din 1995, toate alegerile si referendumurile din Belarus au fost considerate de Biroul pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului al OSCE ca fiind neconforme cu standardele organizatiei si nefiind nici transparente, nici corecte. Intre timp, observatorii din Rusia si din tarile aliate cu Belarus considera ca toate voturile din interiorul tarii sunt democratice.

Odata incheiate atat votul parlamentar, cat si alegerile locale, va fi format un nou organism de stat – Adunarea Populara a intregii Belarus. Aceasta va avea 1.200 de delegati care vor include oficiali, membri ai consiliilor locale, sindicate, activisti pro-guvernamentali si altii, si va functiona in paralel cu parlamentul, care este format din doua camere: camera inferioara, formata din 110 deputati, si camera superioara, formata din 64 de senatori.

Adunarea, creata de Lukasenko, are puteri largi si poate decide asupra politicilor, elabora proiecte de lege, propune modificari constitutionale, numeste membrii comisiei electorale si judecatorii. Conform legii, presedintele Belarusului devine automat membru al Adunarii dupa ce isi da demisia.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

5 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

5 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

5 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

2 ore ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

5 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

3 ore ago