EXCLUSIV Ben Oni Ardelean: „80% dintre alesii PNL si vreo 60% din PSD nu se vor mai regasi pe nicio lista de vot la alegerile de anul viitor”
In timp ce sondajele arata ca AUR incepe sa sufle in ceafa PNL si ameninta sa ajunga a doua formatiune politica din Romania, in PNL incep sa apara disensiuni si demisii. Cea mai recenta plecare este una de marca: Ben Oni Ardelean, vicepresedinte al liberalilor, care a anuntat ca intentioneaza sa-si infiinteze o platforma politica noua, de orientare nationala si conservatoare. Ce-l „mana in lupta” pe domnul Ardelean ne-a spus chiar domnia sa, intr-un interviu-fulger.
Domnule Ardelean, de ce ati plecat din PNL, cand erati ditamai vicepresedintele partidului? Ati simtit ca PNL o ia pe urma PNT si ati vrut sa va salvati?
Cred ca explicatia principala ar fi mai curand ca este nevoie de un proiect politic nou, credibil, in Romania, care sa dea romanilor o garantie ca si in Romania se pot schimba lucruri, se pot transforma sisteme si microsisteme si ca oamenii nu mai trebuie sa plece din tara de disperare, nu mai trebuie sa stea injositi si umiliti la ghisee, ca in Romania lucrurile se pot schimba cu oameni de aici, fiindca n-o sa vina nimeni sa ne faca treaba la noi acasa. Dar bineinteles ca marea majoritate a cetatenilor tarii nu mai au incredere in politica, nu mai cred ca s-ar mai putea schimba ceva si de aceea exista o mare masa foarte mare de nehotarati, iar foarte multi imbratiseaza, din pacate, mesajul partidelor extremiste din Romania.
Sunteti singurul care plecati din PNL sau va vor urma si altii, nemultumiti de cum evolueaza – sau mai curand involueaza partidul, devenit o remorca a PSD?
Va dati seama ca pe fondul haosului si degringoladei care exista astazi in sfera publica, multi dintre colegi ar putea sa realizeze ca 80% din alesii PNL, probabil, si vreo 60% din PSD nu se vor mai regasi pe nicio lista de vot la alegerile de anul viitor. Ar putea sa se produca un exod, acum sau mai tarziu. Insa intentia mea majora este de a aduce figuri noi, nu neaparat noi pentru politica romaneasca, dar in mod special profesionisti, oameni care sunt cei mai buni pe domeniul lor – energie, mediu, administratie. Oameni respectati in sferele din societate – stiti ca in teoria politica exista o teorie a sferelor, care sustine ca in societate exista mai multe sfere care se intersecteaza uneori si cu alte domenii. In momentul acesta este nevoie de foarte buni lideri. Daca noi am ajuns intr-un haos in care nu exista nicio predictibilitate, in niciun minister pana luni – nu pana maine, pana luni! – daca orice ministru, cand este intrebat ce obiective are saptamana viitoare, se va multumi doar sa taca, eu cred ca este nevoie sa aducem lideri. Liderii au valori si aduc o viziune, in functie de valorile lor. Iar aceasta viziune poate fi pusa in practica de specialisti care stiu ce inseamna sa gestioneze diverse ministere.
Este adevarat ca ati primit oferte din partea unui alt partid politic, cum s-a vehiculat in presa?
Va dati seama ca am o vechime destul de mare in sfera publica, asa ca de-a lungul anilor am primit oferte de la absolut toate partidele care au existat pe esichierul politic, atat cele parlamentare cat si cele neparlamentare. Eu am fost intr-un singur partid politic si am activat la nivel de varf. Am fost secretarul Senatului Romaniei, am fost vicepresedinte al Camerei Deputatilor si vicepresedinte al PNL vreme de zece ani. Nu despre oferte ori despre nemultumiri este vorba aici, asa ca nu incercati sa gasiti asemenea variante in acest proiect. Proiectul acesta este gandit sa capitalizeze increderea romanilor, sa le dea acestora o speranta, sa nu mai plece din tara, cautandu-si un viitor in alte locuri, ci sa ramana aici si sa putem ridica impreuna Romania.
Liderul PNL Timis, Alin Nica, spune ca moral ar fi sa va dati demisia si din functia de deputat, daca tot ati plecat din PNL. Cum ii raspundeti?
Am auzit aceasta declaratie si am un raspuns cat se poate de clar: cred ca am adus suficient de multe voturi cat sa dau si partidului, incat atunci cand discutam de o astfel de moralitate sa nu fie cazul.
Ati anuntat ca formati o noua platforma politica, de orientare nationala si conservatoare. Dar pe acelasi segment sunt orientati si George Simion si doamna Sosoaca. Nu credeti ca va depasesc vocal cei doi, fiindca tipa mult mai tare, deci riscati sa atraga spre ei electoratul patriot?
Nu doar ei exista pe zona respectiva, ei sunt doar cei mai vocali. Diferenta majora dintre noua noastra platforma, care se va numi Miscarea Sperantei, si orice alta formatiune – nu vreau sa dau nume fiindca nu vreau sa intru in polemici cu nimeni – este ca eu am clar definite niste linii rosii, care ne despart fundamental in politicile publice. Ceea ce fac prin aceasta platforma politica este sa aduc in politica oameni normali la cap. Oameni care sa fie foarte buni profesionisti, capabili sa gestioneze in amanunt orice fel de strategie, pe fiecare domeniu in parte. Si cred ca asta este solutia pentru Romania – sa ai o viziune si un proiect de tara. Eu ma delimitez total de violenta, de discursul urii, de circuri si de toata zona aceasta rusofila. Nu m-am intalnit cu un rus in viata mea! Cred ca astazi trebuie sa sustinem un patriotism sanatos. Daca le veti cere astazi celor care se prezinta ca nationalisti si patrioti sa defineasca aceasta zona, nu vor sti sa dea o definitie nici pentru ei.
Care este personajul din istoria Romaniei pe care-l apreciati cel mai mult si de ce?
Sunt mai multe personaje pe care le apreciez, dar unul care a marcat in mod deosebit istoria recenta a Romaniei a fost regele Mihai. Iar dupa Revolutie, un lider pe care l-am apreciat foarte mult, inca din copilarie, a fost Ion Ratiu.
Daca in turul doi al prezidentialelor va trebui sa alegeti intre Marcel Ciolacu si George Simion, pe cine ati alege?
Sper sa nu am de facut o alegere intre cei doi.
Romania este de trei decenii tara baronilor locali, precum Buzatu, Stanescu sau Badalau. Credeti ca aceasta structura medievala, cu boieri si iobagi, se va mai schimba vreodata sau romanii vor vota mereu cu cine da mai mult zahar si ulei?
Cred ca poti transforma profund Romania daca aduci in zona publica oameni de calitate. Oameni care sa aiba principii sanatoase de viata. Si cred ca democratia trebuie salvata in Romania, iar democratia fragila care exista azi la noi trebuie sa se debaraseze – daca vrem ca ea sa ajunga la maturitate – de anumite incercari autoritariste sau totalitariste facute pentru a manevra scena politica si electoratul. Si tocmai de aceea sustin ca intr-o democratie sanatoasa trebuie sa existe si alegeri libere, dar si institutii independente, care sa functioneze fara ingerinte din partea statului. Iar ca se intample lucrul acesta, bineinteles ca orice fel de „baroniada” trebuie sa inceteze.