Berlinul si Varsovia se cearta in legatura cu infiintarea centrului pentru repararea tancurilor pentru Ucraina. Proiectul este intr-un punct mort

externe

Leopard 2 A5, tanc

Germania si Polonia nu se pot pune de acord asupra crearii unui centru de servicii pentru repararea tancurilor de lupta Leopard, care au fost predate Ucrainei, potrivit Spiegel, preluat de Glavcom.

La 21 aprilie a fost anuntat un acord, privind deschiderea unui centru de reparatii si intretinere a tancurilor Leopard, la intalnirea de la baza aeriana Ramstein din Germania. Publicatia aminteste ca ministrul Apararii al Germaniei, Boris Pistorius, a subliniat cat de important este proiectul comun germano-polonez pentru Ucraina si chiar a indicat valoarea acestuia: 150 de milioane de euro.

Atelierul de tancuri asigura ca sistemele de armament livrate care se intorc de pe front avariate sau uzate de lupta „pot fi rapid revizuite si reparate in functie de necesitati”, a spus el.

Intre timp, la cateva luni de la intalnirea de la Ramstein, optimismul partilor s-a evaporat oarecum. Potrivit cunoscatorilor din industria de armament, proiectul de tancuri germano-polonez nu a avansat, fiind intr-un punct mort.

„Proiectul de tancuri germano-polonez nu a facut inca niciun progres. In schimb, Berlinul si Varsovia se afla in dispute ireconciliabile cu privire la detaliile structurii societatii mixte”, se arata in articol.

Primul draft al contractului dintre Polonia si Germania este asteptat sa fie disponibil in cateva zile. Cu toate acestea, la sfarsitul saptamanii trecute, documentul nu a fost semnat din cauza diverselor puncte controversate.

De la idee la realitate

Ideea unui centru comun de tancuri suna impresionant la prima vedere. In primul rand, cei doi producatori germani de tancuri Rheinmetall si Krauss-Maffei Wegmann (KMW) urmeaza sa formeze o societate mixta. Conform planului, un atelier comun de tancuri va fi infiintat la intreprinderile poloneze din Gliwice si Poznan, impreuna cu fabrica de armament de stat poloneza Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ).

Potrivit publicatiei, proiectul de deschidere a centrului ar putea fi impiedicat de Polonia. Unul dintre motivele intarzierii este citat de sursele publicatiei ca fiind estimari diferite ale costului lucrarilor de reparatii. Potrivit datelor acestora, polonezii de la PGZ doreau sa ceara peste 100.000 de euro pentru asa-numita diagnosticare initiala a tancurilor. In Germania, de obicei, se cer aproximativ 12.000 de euro pentru aceasta. In plus, PGZ se presupune ca nu doreste sa ofere nicio garantie pentru lucrarile de reparatii.

Publicatia germana scrie ca acest conflict are o baza politica. De cateva luni, guvernul de la Varsovia ar fi desfasurat o campanie regulata impotriva Berlinului. Chiar inainte de livrarea tancurilor de lupta, Varsovia a acuzat public Berlinul ca este un obstacol in calea acestui proces.

Situatia este deosebit de dificila pentru ministrul german al apararii. Pe de o parte, Boris Pistorius stie cat de important este centrul pentru ofensiva ucraineana. Mai multe tancuri Leopard care au nevoie de reparatii urgente au ajuns deja in Polonia din Ucraina. Prin urmare, a petrece mult timp pentru a deschide un centru de reparatii nu este o optiune. In acelasi timp, lui Pistorius nu-i place nici daca se creeaza impresia ca a permis ca termenii proiectului comun sa fie perturbati.

Boris Pistorius urmeaza sa se intalneasca in curand cu omologul sau polonez Mariusz Blaszczak pentru a inspecta sistemul german de aparare antiaeriana Patriot in orasul polonez Zamostia, ceea ce ar putea fi ultima sansa de a salva proiectul comun inainte de summitul NATO programat pentru jumatatea lunii iulie.

Reamintim ca, la inceputul lunii mai, concernul polonez de armament Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) a incheiat negocieri cu producatorii tancurilor Leopard 2 privind revizuirea echipamentelor transferate Ucrainei in Polonia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: