Bernie Sanders vrea ca SUA sa adopte o saptamana de lucru de 32 de ore. Ar putea lucratorii si companiile sa beneficieze?

externe

Bernie Sanders, critici, Israel, drept international, Hamas, Fasia Gaza

Saptamana de lucru de 40 de ore a fost implementata in SUA de mai bine de opt decenii. Acum unii membri ai Congresului doresc sa ofere lucratorilor o zi libera suplimentara, potrivit AP.

Senatorul de Vermont Bernie Sanders, a introdus saptamana aceasta un proiect de lege care ar reduce saptamana de munca de la 40 la 32 de ore inainte de ore suplimentare.

Avand in vedere progresele in automatizare, robotica si inteligenta artificiala, companiile din SUA isi pot permite sa acorde mai mult timp liber angajatilor fara a le reduce salariile si beneficiile, spune Sanders.

Criticii spun ca o saptamana mai scurta obligatorie ar forta multe companii sa angajeze lucratori suplimentari sau sa-si piarda productivitatea.

Proiectul de lege prezentat de Sanders in Senat ar reduce saptamana standard de lucru de la 40 de ore la 32 de ore. Angajatorilor li s-ar interzice sa reduca salariile si beneficiile lucratorilor lor pentru a egala orele pierdute. Asta inseamna ca oamenii care lucreaza in prezent de luni pana vineri, opt ore pe zi, ar putea adauga o zi in plus la weekend. Lucratorii eligibili pentru ore suplimentare vor fi platiti suplimentar pentru depasirea a 32 de ore intr-o saptamana.

Sanders spune ca reducerea timpului de lucru se va intampla treptat in urmatorii patru ani.

Un studiu recent al companiilor britanice care au acceptat sa adopte o saptamana de lucru de 32 de ore a concluzionat ca angajatii au venit la munca mai putin stresati si mai concentrati, in timp ce veniturile au ramas constante sau au crescut.

In 2022, o echipa de cercetatori si organizatia nonprofit 4 Day Week Global au inscris 61 de companii in acest test de reducere a timpului de lucru timp de sase luni fara a reduce salariile. Ulterior, 71% din cei 2.900 de lucratori au declarat ca sunt mai putin epuizati si aproape jumatate au declarat ca sunt mai multumiti de locurile de munca.

Intre timp, 24 dintre companiile participante au raportat o crestere a veniturilor de peste 34% in ultimele sase luni. Alte aproape doua duzini au inregistrat o crestere mai mica.

„Majoritatea angajatilor inregistreaza o crestere a productivitatii pe parcursul testului. Sunt mai energici, mai concentrati si mai capabili”, a declarat Juliet Shor, profesor de sociologie la Boston College si cercetator principal al studiului din Marea Britanie, in fata comisiei din Senatul american.

Criticii spun ca o saptamana de lucru de 32 de ore ar putea functiona pentru companiile in care angajatii isi petrec cea mai mare parte a timpului la computere sau in intalniri, dar ar putea fi dezastruoasa pentru productia in fabrici care au nevoie de lucratori pentru a mentine liniile de asamblare in functiune.

„Acestea sunt concepte care au consecinte”, a declarat comitetului Roger King, de la HR Policy Association, care reprezinta ofiterii corporativi de resurse umane. „Pur si simplu nu functioneaza in multe industrii.”

Cu o opozitie considerabila din partea republicanilor si, potential, a unora dintre democrati, nu sunt sanse prea mari ca propunerea lui Sanders sa ajunga foarte departe in Senat.

Sanders si-a folosit platforma in calitate de presedinte al comitetului pentru a prezenta legislatia menita sa faca marile corporatii mai responsabile in fata lucratorilor. El a dat vina pe directori lacomi pentru ca au profitat suplimentar, deoarece tehnologia a sporit productivitatea lucratorilor.

„Continuam tendinta conform careia tehnologia aduce beneficii doar oamenilor bogati sau solicitam ca aceste schimbari sa beneficieze oamenii care lucreaza? Si unul dintre beneficii trebuie sa fie o saptamana de lucru mai mica, o saptamana de lucru de 32 de ore” a spus Sanders.

Cum s-a decis ca o saptamana de lucru de 40 de ore este standardul?

Legea privind standardele de munca echitabile, semnata de presedintele Franklin D. Roosevelt in 1938, a restrictionat munca copiilor si a impus alte modalitati de protectie la locul de munca, inclusiv limitarea saptamanii de lucru la 44 de ore. Legea a fost modificata doi ani mai tarziu pentru a face saptamana de 40 de ore.

Legea emblematica a urmat unui secol de eforturi ale sindicatelor. In anii 1830, minerii si muncitorii din industria textila au inceput sa respinga zilele de lucru de pana la 14 ore. Dupa Razboiul Civil, abolirea sclaviei i-a determinat pe cei din SUA sa arunce o privire noua asupra drepturilor lucratorilor. Sindicatele s-au adunat in jurul sloganului „Opt ore de munca, opt ore de odihna, opt ore pentru ceea ce doriti”.

Guvernul federal a luat masuri provizorii pentru limitarea timpului de lucru. In 1869, presedintele Ulysses S. Grant a ordonat o zi de lucru de opt ore pentru angajatii guvernamentali. In 1916, Congresul a mandatat acelasi lucru pentru lucratorii cailor ferate.

Alte reforme au venit din industria privata. In 1926, Henry Ford a adoptat o saptamana de 40 de ore pentru lucratorii sai la liniile de asamblare de automobile. „Este timpul sa scapam de ideea ca timpul liber pentru muncitori este fie timp pierdut, fie un privilegiu de clasa”, a scris Ford.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: