Biden a semnat, SUA incep imediat sa livreze Ucrainei rachete si munitii: „Iata ce inseamna sa fii o superputere mondiala!”
Presedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel si Taiwan, adoptat de Congres dupa mai multe luni de dispute intre democrati si republicani, transmite Reuters.
Primele noi livrari de echipamente militare americane vor pleca spre Kiev „in orele urmatoarele”, a spus Biden intr-o declaratie de presa transmisa de la Casa Alba.
Ultimele livrari gratuite de arme si munitii americane pentru a ajuta Ucraina in razboiul cu Rusia dateaza din decembrie, cand au fost epuizate fondurile aprobate. De atunci, potrivit Kievului, Ucraina a cheltuit circa 4 miliarde de dolari pentru a achizitiona arme si munitii care sa compenseze intarzierea noilor ajutoare occidentale.
In declaratia sa, Biden i-a multumit presedintelui republican al Camerei Reprezentantilor, republicanul Mike Johnson, care a acceptat in cele din urma deblocarea acestui pachet, dupa atacul iranian cu drone si rachete asupra Israelului din noaptea de 13-14 aprilie.
„Nu ne abandonam aliatii, ii sustinem. Nu lasam tiranii sa castige, ne opunem lor. Nu asistam ca spectatori la evolutiile lunii, le modelam”, a adaugat liderul de la Casa Alba.
„Nu ne inclinam in fata nimanui. A nimanui! Si cu siguranta nu in fata lui Vladimir Putin”, a mai spus Biden.
„Iata ce inseamna sa fii o superputere mondiala!”, a indicat el, bucuros ca pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel si Taiwan a devenit in sfarsit lege.
U.S. President Joe Biden revealed how he signed into law aid to Ukraine, Taiwan and Israel pic.twitter.com/u6RIJ9dNtU
— NEXTA (@nexta_tv) April 24, 2024
Presedintele democrat ceruse de anul trecut acest pachet, pe care partidul sau l-a inclus intr-un proiect de act normativ unic, adoptat in februarie de Senatul majoritar democrat. Republicanii s-au opus proiectului cerand in schimbul adoptarii lui in Camera Reprezentantilor majoritar republicana o politica mai restrictiva privind migratia, ceea ce Biden a refuzat, si au criticat stratagema la care a recurs presedintele democrat prin includerea fondurilor destinate Ucrainei si Israelului in acelasi text de lege pentru a forta astfel un vot favorabil, aminteste Agerpres.
Prin urmare, presedintele Camerei Reprezentantilor, Mike Johnson, considerat un apropiat al lui Donald Trump, a tergiversat supunerea proiectului la vot in aceasta camera. Insa atacul cu drone si rachete efectuat de Iran asupra Israelului, ca represalii dupa atacul aerian asupra consulatului iranian de la Damasc, l-a determinat in cele din urma pe Mike Johnson sa-si schimbe pozitia si sa accepte pachetul de ajutor cerut de Biden, incluzandu-l insa in acte normative distincte, care au fost votate sambata de Camera Reprezentantilor si marti de Senat.
Din pachetul de ajutor pentru Israel, de 26,38 miliarde de dolari, o parte din fonduri vor fi destinate inlocuirii rachetelor consumate pentru doborarea dronelor si rachetelor iraniene lansate in atacul din 13-14 aprilie. Circa patru miliarde de dolari vor fi astfel alocate pentru consolidarea sistemului antiaerian israelian Iron Dome (Cupola de Fier).
Tot in ajutorul pentru Israel 9,1 miliarde de dolari vor fi alocate nevoilor umanitare, o solicitare a democratilor, dar este interzisa finantarea agentiei ONU pentru refugiatii palestinieni (UNRWA), intrucat Israelul a acuzat ca reprezentanti ai acesteia au fost implicati in atacul miscarii Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.
In declaratia sa, Biden a cerut Israelului sa „vegheze pentru ca tot acest ajutor sa ajunga la palestinieni fara intarziere”. „Vom garanta si furniza imediat acest ajutor, inclusiv hrana, materiale medicale si apa potabila”, a promis presedintele american, recunoscand ca populatia palestiniana din Fasia Gaza „sufera cumplit” din cauza dezastrului umanitar rezultat in urma ofensivei militare israeliene ce urmareste anihilarea Hamas.
„Angajamentul meu fata de Israel este deplin. Securitatea Israelului este extrem de importanta”, a dat asigurari Biden, referindu-se la atacul iranian cu drone si rachete asupra teritoriului israelian.
In legea cu ajutorul pentru Ucraina sunt prevazute 60,84 miliarde de dolari, o usoara scadere fata de cele 61,4 miliarde de dolari din proiectul cerut de Biden. O diferenta fata de proiectul initial este ca fondurile din componenta de ajutor financiar vor fi oferite Kievului sub forma de imprumuturi, in locul asistentei nerambursabile. Componenta militara ramane insa nerambursabila si in plus permite includerea in ajutorul militar pentru Ucraina a rachetelor cu raza lunga de actiune ATACMS.
Dar o parte din acest ajutor militar nu va fi destinata direct Ucrainei, ci finantarii refacerii stocurilor de arme si munitii ale armatei americane diminuate in urma sprijinului oferit Kievului in perioada scursa de la lansarea invaziei ruse in februarie 2022. Asistenta totala oferita de atunci Ucrainei de catre SUA se ridica la circa 113 miliarde de dolari.
O alta lege adoptata prevede 8,1 miliarde de dolari pentru zona Indo-Pacifica, in special pentru Taiwan.
A fost de asemenea adoptat un act normativ privind securitatea nationala ce include mai multe dispozitii care nu se regasesc in proiectul initial cerut de Biden anul trecut.
Printre acestea se regasesc prevederi care autorizeaza transferul catre Ucraina a activelor rusesti inghetate in urma sanctiunilor impuse Rusiei, de asemenea sanctiuni impotriva Iranului si gruparii palestiniene Hamas, precum si restrictii asupra produselor informatice chineze in SUA, in special asupra aplicatiei TikTok, compania ByteDance care o detine fiind obligata sa vanda aplicatia unui investitor american, altfel risca interzicerea ei in SUA.