Biden detaliaza propunerea de armistitiu. Hamas raspunde pozitiv, Netanyahu spune ca nu va inceta razboiul in Gaza pana cand militantii nu vor fi distrusi

externe

Hamas, negocieri, esec, Benjamin Netanyahu,

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sambata ca nu poate exista o incetare permanenta a focului in Gaza pana la distrugerea Hamas, punand la indoiala o parte importanta a propunerii de armistitiu pe care presedintele american Joe Biden a spus ca Israelul insusi a facut-o, transmite Reuters.

Biden a declarat vineri ca Israelul a propus un acord care implica un armistitiu initial de sase saptamani cu o retragere partiala a armatei israeliene si eliberarea unor ostatici, in timp ce cele doua parti negociau „o incheiere permanenta a ostilitatilor”.

Cu toate acestea, in declaratia de sambata, Netanyahu a spus ca orice idee ca Israelul ar fi de acord cu o incetare permanenta a focului inainte de „distrugerea capacitatilor militare si de guvernare ale Hamas” nu ar avea succes.

Discutiile de pace treneaza de luni de zile, Israelul cerand eliberarea tuturor ostaticilor si distrugerea Hamas, in timp ce Hamas cere o incetare permanenta a focului, retragerea fortelor israeliene si eliberarea multor prizonieri palestinieni.

Hamas a declarat vineri ca este gata sa se implice „pozitiv si intr-o maniera constructiva”, dar unul dintre inaltii oficiali ai grupului, Mahmoud Mardawi, a declarat intr-un interviu pentru o televiziune din Qatar ca nu a primit inca detaliile propunerii.

„Nu se poate ajunge la nici un acord inainte ca solicitarea de retragere a armatei de ocupatie si de incetare a focului sa fie indeplinita”, a spus el. Hamas ramane angajat in distrugerea Israelului.

Razboiul a inceput pe 7 octombrie, cand luptatorii gruparii islamiste palestiniene au intrat in sudul Israelului, ucigand peste 1.200 de oameni, majoritatea civili, si luand 250 de ostatici, potrivit bilanturilor israeliene.

Campania terestra si aeriana a Israelului in Gaza a lasat teritoriul in ruine, a dus la foamete pe scara larga si a ucis peste 36.000 de oameni, conform autoritatilor palestiniene din domeniul sanatatii, care spun ca majoritatea mortilor sunt civili.

Luna trecuta, Netanyahu a sfidat apelurile liderilor mondiali trimitand trupe israeliene in Rafah, ultimul loc din minuscula si aglomerata Fasie Gaza in care nu intrasera inca in forta, stramutand mai mult de un milion de palestinieni care se adapostisera acolo.

Israelul a spus ca Rafah, aflat la granita cu Egiptul, a fost ultima fortareata principala a Hamas in Gaza si campania sa de distrugere a grupului nu va avea succes pana nu va intra in oras.

Miercuri, consilierul pentru securitate nationala al lui Netanyahu, Tzachi Hanegbi, a declarat ca se asteapta ca razboiul din Gaza sa continue cel putin pana la sfarsitul anului 2024.

In Statele Unite, principalul aliat al Israelului, amploarea suferintei civile din Gaza a dus la presiuni asupra lui Biden pentru a opri razboiul. Presedintele spera sa castige un al doilea mandat prezidential la alegerile din noiembrie.

Vineri, Biden a prezentat ceea ce a descris ca fiind o propunere israeliana de incetare a focului in Gaza in trei faze, in schimbul eliberarii ostaticilor israelieni, spunand ca „este timpul sa se incheie acest razboi” si castigand o reactie initiala pozitiva din partea Hamas.

Prima faza implica o incetare a focului de sase saptamani cand fortele israeliene se vor retrage din „toate zonele populate” din Gaza, unii ostatici – inclusiv batrani si femei – vor fi eliberati in schimbul a sute de prizonieri palestinieni, iar civilii palestinieni s-ar putea intoarce la casele lor din Gaza si 600 de camioane pe zi ar aduce ajutor umanitar in enclava devastata de razboi.

In aceasta faza, Hamas si Israelul vor negocia o incetare permanenta a focului despre care Biden a spus ca va dura „atata timp cat Hamas isi va respecta angajamentele”. Daca negocierile ar dura mai mult de sase saptamani, incetarea temporara a focului s-ar extinde pe parcursul acestora.

In a doua faza, Biden a spus ca va exista un schimb pentru toti ostaticii vii ramasi, inclusiv soldatii barbati, fortele israeliene se vor retrage din Gaza si va incepe incetarea permanenta a focului.

A treia faza ar include un plan major de reconstructie pentru Gaza si returnarea „ramasitelor” ostaticilor catre familiile lor.
„Este timpul ca acest razboi sa se termine si sa inceapa o noua zi”, a spus Biden vineri, cerand conducerii Israelului sa reziste presiunii celor din tara care doresc ca razboiul sa continue „la infinit”.

In interiorul Israelului, furia fata de atacul din 7 octombrie a generat un sprijin larg pentru razboiul din Gaza, desi exista si presiuni asupra coalitiei de guvernare pentru a-i aduce inapoi pe ostaticii ramasi.

Liderul opozitiei, Yair Lapid, l-a indemnat pe Netanyahu sa convina asupra unui acord privind ostaticii si o incetare a focului, spunand ca partidul sau il va sprijini chiar daca factiunile de dreapta din coalitia de guvernare s-ar revolta, ceea ce inseamna ca un acord va trece probabil in parlament.

„Guvernul Israelului nu poate ignora discursul presedintelui Biden. Exista o intelegere pe masa si ar trebui facuta”, a spus Lapid sambata, intr-o postare pe retelele de socializare.

Gasirea unui limbaj pentru a descrie sfarsitul ostilitatilor s-a dovedit un punct major de blocare pe tot parcursul. Mediatorii au insistat anterior ca ambele parti sa convina asupra unei perioade de calm.

Israelul spune ca nu este posibila o incetare permanenta a focului impotriva unui grup care vrea sa-l distruga si care a lansat atacul din 7 octombrie.

Hamas spune ca nu va accepta niciun acord care sa permita continuarea campaniei militare a Israelului in Gaza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: