Biden, mesaj de Ziua Z pentru Kremlin: „Sa fie clar, nu ne vom pleca, nu ne putem preda batausilor, este pur si simplu de neconceput”

externe

Joe Biden, donatori, democrati, retragere, milioane

Presedintele SUA, Joe Biden, a facut joi un apel puternic pentru apararea libertatii si democratiei, la ceremonia de marcare a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, indemnand puterile occidentale sa ramana alaturi de Ucraina si sa nu se predea tiraniei rusesti, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

La o ceremonie comuna cu presedintele francez Emmanuel Macron si veterani americani la Cimitirul American din Normandia, Biden a declarat ca este „pur si simplu de neconceput” sa se predea agresiunii ruse si a promis ca nu va renunta la sprijinul pentru Ucraina.

El a cerut Occidentului si aliatilor din NATO sa recupereze spiritul Zilei Z si sa lucreze impreuna intr-un moment in care, in opinia sa, democratia este amenintata mai mult decat oricand de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

„Izolationismul nu era raspunsul acum 80 de ani si nu este raspunsul nici astazi”, a spus Biden in discursul sau.

„Sa fie clar, nu ne vom pleca, nu ne putem preda batausilor, este pur si simplu de neconceput. Daca o facem, libertatea va fi subjugata, intreaga Europa va fi amenintata”, a spus el la Colleville-sur-Mer.

Lideri din intreaga lume le-au adus un omagiu veteranilor si s-au angajat sa continue sa apere democratia, marcand 80 de ani de la debarcarea din Normandia de la 6 iunie 1944, cand peste 150.000 de soldati aliati au invadat Franta pe mare si pe calea aerului pentru a alunga fortele Germaniei naziste.

Avand in vedere ca numarul veteranilor, multi in varsta de peste 100 de ani, scade rapid, aceasta va fi probabil ultima ceremonie majora din Normandia care ii onoreaza in prezenta lor.

„Admiratia noastra este eterna”, a declarat regele Charles al Marii Britanii, in uniforma militara, la o ceremonie britanica la Ver-sur-Mer, care a deschis omagiile zilei. „Sa ne rugam ca un astfel de sacrificiu sa nu mai fie facut niciodata”, a adaugat el.

Cu razboiul care face ravagii in Ucraina, la granitele Europei, marcarea acestui punct de cotitura in cel de-Al Doilea Razboi Mondial are o rezonanta speciala, comenteaza Reuters.

De asemenea, are loc intr-un an cu multe alegeri, inclusiv pentru Parlamentul European in aceasta saptamana si in SUA in noiembrie. Liderii ar urma sa faca paralele cu cel de-Al Doilea Razboi Mondial si sa avertizeze asupra pericolelor izolationismului si ale extremei drepte.

„Ne amintim lectia care ne vine din nou si din nou de-a lungul deceniilor: natiunile libere trebuie sa stea impreuna pentru a se opune tiraniei”, a spus regele Charles, care a vorbit atat in franceza, cat si in engleza.

Aproximativ 200 de veterani, majoritatea americani sau britanici, au luat parte la ceremonii pe tot parcursul zilei pe plajele batute de vant care inca poarta cicatricile luptelor care au izbucnit in Ziua Z, cea mai mare invazie amfibie din istorie. Mii de soldati din Marea Britanie, Statele Unite, Canada si alte natiuni au fost ucisi, precum si dusmanii lor germani.

Presedintele francez Emmanuel Macron i-a inmanat Legiunea de Onoare, cea mai inalta distinctie a Frantei, lui Christian Lamb, o membra in varsta de 103 ani a serviciului naval britanic in timpul razboiului, care a ajutat la planificarea debarcarilor, descriind-o drept „un erou din umbra”.

„Ne-ati dat un exemplu, pe care nu il vom uita. Franta nu va uita niciodata trupele britanice care au debarcat in Ziua Z si toti fratii lor de arme”, a spus el.
La o ceremonie la Colleville-sur-Mer, unde rand dupa rand cruci de marmura alba – unele cu nume, altele nemarcate – arata pretul pe care invazia l-a avut asupra fortelor aliate, Macron a acordat Legiunea de Onoare veteranilor americani, multi in scaune cu rotile, purtand sepci pe care scria „veteran al celui de-Al Doilea Razboi Mondial”.

„V-ati intors astazi aici, acasa, daca pot spune asa”, le-a transmis Macron veteranilor americani in limba engleza, spunand ca Franta nu va uita sacrificiul lor.

Anterior, presedintele american Joe Biden s-a intalnit cu veteranii, salutandu-i, strangandu-le mana si imbratisandu-i. El si sotia sa, Jill, au facut fotografii cu veteranii, iar presedintele a oferit fiecaruia o moneda comemorativa speciala.

Subliniind sanatatea fragila a multor veterani, Ambasada SUA a transmis ca ultimul veteran american indigen care a supravietuit este grav bolnav.
Scrisori emotionante de la veterani au fost citite la ceremonia britanica, unde veteranii au fost aplaudati in timp ce au intrat la eveniment pentru a-si ocupa locurile, care au fost decorate cu maci rosii stralucitori.

„Vreau sa le aduc un omagiu celor care nu au supravietuit. Fie ca ei sa se odihneasca in pace”, a spus veteranul Joe Mines, cuvintele sale fiind citite de actorul Martin Freeman. „Aveam 19 ani cand am aterizat, eram inca baiat. Si nu aveam nicio idee despre razboi si a ucide”, a adaugat el.

Dupa ceremonie, regele Charles, Macron si sotiile lor au discutat si au dat mana cu veteranii si alti invitati.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cancelarul german Olaf Scholz si multi altii sunt programati sa ia parte la aceasta zi de omagiere.

Rusia, care a invadat Ucraina in 2022, declansand cel mai mare conflict armat din Europa de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, nu a fost invitata.

Liderii urmeaza sa adopte joi o declaratie in care afirma ca democratia este din nou amenintata in Europa si promit sa apere libertatea si democratia, au declarat doua surse.

Anterior in cursul zilei, cand soarele rasarea in Arromanches-les-Bains, una dintre plajele unde trupele aliate au ajuns la tarm acum 80 de ani, mici multimi s-au strecurat pe plaja pentru a urmari o colectie de jeep-uri din cel de-Al Doilea Razboi Mondial si un vehicul amfibiu care venea la tarm purtand la bord un cimpoier care canta un cantec funerar.

Pe plaja Omaha, cea mai mare dintre zonele de debarcare din Ziua Z, unde aproximativ 2.400 de militari americani si-au pierdut viata pe 6 iunie 1944, mai mult de 20 de sefi de stat si de guvern urmau sa participe la o ceremonie internationala in cursul zilei.

Au fost instalate ambarcatiuni pentru a reconstitui o parte din debarcari, in timp ce mai multe nave de razboi si barci de patrulare au ancorat la orizont.

In cadrul unei ceremonii canadiene, premierul canadian Justin Trudeau a declarat: „Trebuie sa continuam sa sustinem democratia zi de zi, o datoram generatiilor viitoare”.

Printul William, vorbind la aceeasi ceremonie, a spus: „Stand astazi aici, intr-o tacere pasnica, este aproape imposibil sa intelegi curajul de care ar fi fost nevoie pentru a intra in furia bataliei chiar in acea zi”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: