Biden anunta ca sprijina programele comune de antrenament aliat pentru pilotii ucraineni pe avioanele de lupta F-16
Presedintele Joe Biden le-a spus vineri liderilor G7 ca Washingtonul sprijina programele comune de antrenament aliat pentru pilotii ucraineni pe avioanele de lupta F-16, au declarat inalti oficiali americani, o sustinere semnificativa, deoarece Kievul incearca sa-si sporeasca puterea aeriana impotriva Rusiei, transmite Reuters.
Antrenamentul pe avioanele fabricate in SUA se va desfasura in Europa si va necesita cateva luni pentru a se finaliza, a spus unul dintre oficiali. Oficialii americani au estimat ca timpul cel mai rapid necesar pentru antrenament si livrare de F-16 este de 18 luni.
„Pe masura ce antrenamentul se va desfasura in urmatoarele luni, coalitia noastra de tari care participa la acest efort va decide cand va furniza efectiv avioane, cate si cine le va furniza”, a spus oficialul.
Desi oficialul nu a spus ce tari vor participa, premierul britanic Rishi Sunak a spus ca Regatul Unit va colabora cu Tarile de Jos, Belgia si Danemarca „pentru a obtine Ucrainei capacitatea de lupta de care are nevoie”.
Ministerul danez al apararii a declarat ca este pregatit sa contribuie la pregatirea pilotilor ucraineni dupa sprijinul si „semnalul pozitiv” al Washingtonului, fara a preciza daca va contribui la livrarea de avioane catre Ucraina.
Tara scandinava, care este pe cale sa-si inlocuiasca flota de avioane F-16 cu modelul F-35, va putea acum sa contribuie la „pregatirea pilotilor ucraineni ca sa zboare si cu F-16”, a declarat ministrul interimar Troels Lund Poulsen.
SUA spera sa inceapa antrenamentul, care va fi desfasurat pe avioane de lupta din a patra generatie, inclusiv F-16, in saptamanile urmatoare, a adaugat oficialul.
Ucraina insista asupra avioaneleor fabricate de Lockheed Martin, in timp ce continua cu cel mai mare avans din ultimele luni impotriva trupelor ruse.
Ucraina, care nu detine nici un avion occidental, spune ca avioanele F-16 sunt mult mai eficiente decat avioanele de lupta din epoca sovietica pe care inca le foloseste. Polonia si Slovacia au dat Ucrainei 27 de MiG-29.
Guvernele occidentale s-au ferit sa-si lase propriile tari fara aparare, oferind prea mult echipament. De asemenea, au evitat sa trimita ceva care ar putea lovi adanc in teritoriul rus si sa ofere Moscovei un motiv pentru a ataca.
In aceasta saptamana, Marea Britanie si Tarile de Jos s-au angajat sa construiasca o „coalitie” care sa furnizeze avioane de vanatoare Ucrainei, desi liderii ambelor tari nu au spus ca vor trimite avioane.
Vineri, Zelenski a salutat vestea. „Acest lucru ne va consolida armata aeriana. Ma bazez pe discutarea implementarii practice a acestei decizii la summitul #G7 de la Hiroshima”, a spus el pe Twitter.