Joe Biden se indreapta duminica spre Europa pentru un turneu rapid, dominat de razboiul din Ucraina, in care apartenenta la alianta militara NATO in curs de extindere si aprobarea de catre SUA a munitiilor cu dispersie vor fi, probabil, principalele subiecte de discutie, scrie The Guardian.
Presedintele american va sosi noaptea la Londra, inaintea unor intalniri cu premierul britanic, Rishi Sunak, si cu Regele Charles al III-lea, apoi va merge la un summit NATO important la Vilnius, in Lituania, inainte de a se deplasa la Helsinki pentru a ura bun venit noului membru al NATO, Finlanda.
In ciuda pozitiei politice subrede a lui Sunak pe plan intern, acesta a promovat legaturi stranse cu Biden, iar aceasta va fi cea de-a sasea intalnire a lor de cand Sunak a preluat functia in octombrie anul trecut. Biroul prim-ministrului a transmis o declaratie sambata, potrivit careia Regatul Unit este „principalul aliat al NATO in Europa [si] cel mai important partener comercial, de aparare si diplomatic al Statelor Unite”.
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si omologul turc Recep Tayyip Erdogan s-au intalnit vineri la Istanbul, unde Erdogan si-a exprimat sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO.
Biden se va intalni cu regele la Castelul Windsor pentru prima data de la incoronarea lui Charles, unde se asteapta ca ei sa discute despre criza climatica, o problema care a fost in centrul atentiei ambilor lideri, si despre modul de finantare a initiativelor de abordare a problemei. Atunci cand cei doi barbati s-au intalnit la summitul Cop26 privind clima din Scotia, in urma cu doi ani, Biden a laudat conducerea lui Charles pe aceasta tema, spunandu-i: „Avem mare nevoie de tine”.
Incepand de marti, Biden va petrece doua zile la Vilnius, capitala Lituaniei, care gazduieste summitul anual al NATO. El va participa la intalniri cu liderii si va tine un discurs la Universitatea din Vilnius.
Este probabil ca presedintele american sa se confrunte cu intrebari legate de motivul pentru care a aprobat furnizarea de munitii cu dispersie catre Ucraina, o arma pe care mai mult de doua treimi dintre membrii NATO au interzis-o, deoarece provoaca victime civile fara discriminare, munitiile neexplodate putand provoca decese zeci de ani dupa conflictul armat.
Pentru secretarul general al aliantei, Jens Stoltenberg, summitul „va trimite un mesaj clar: NATO ramane unita. Insa NATO a avut dificultati in a reduce diviziunile in privinta unor probleme importante. Finlanda a fost primita in alianta in acest an, dar aderarea Suediei a fost impiedicata de Turcia si Ungaria.
Exista dezacorduri cu privire la rapiditatea cu care se poate lansa o invitatie Ucrainei de a adera la NATO. Tarile de pe flancul estic al aliantei doresc sa actioneze rapid, considerand ca aceasta este o modalitate de a descuraja agresiunea rusa. SUA si altii sustin o abordare mai prudenta. Insusi Biden a remarcat intr-un interviu pentru CNN, difuzat vineri: „Nu cred ca exista o unanimitate in NATO cu privire la aducerea sau nu a Ucrainei in familia NATO acum, in acest moment, in mijlocul unui razboi… Daca razboiul continua, atunci suntem cu totii in razboi. Suntem in razboi cu Rusia, daca ar fi cazul.”
Senatorul american Thom Tillis, care va participa la summit in fruntea unei delegatii bipartizane, a comparat alianta cu o adunare a zeci de membri ai unei familii care se cearta si se ciocnesc, dar care, cu toate acestea, raman uniti. „La sfarsitul zilei, stiti ca sunteti o familie”, a spus Tillis. „Este cea mai puternica alianta militara din istoria noastra si cred ca a devenit mai puternica doar ca urmare a conducerii SUA, ca urmare a conducerii lui Stoltenberg si ca urmare a amenintarii din partea lui Vladimir Putin (presedintele Rusiei) la adresa tuturor aliatilor NATO si a altor tari din Europa si din intreaga lume si a ordinii internationale”, a spus el.
In continuare, Biden va vizita Helsinki.
Tara nordica a devenit in aprilie cel de-al 31-lea membru al NATO, punand capat istoriei sale de nealiniere si demonstrand modul in care invazia Rusiei in Ucraina s-a intors impotriva Europei. Finlanda ar fi trebuit sa adere alaturi de vecina sa Suedia, a carei admitere a fost blocata de Turcia si Ungaria. Pentru a se extinde, NATO are nevoie de acordul unanim al tuturor membrilor sai.
Premierul suedez, Ulf Kristersson, a vizitat miercuri Casa Alba si s-a intalnit cu Biden pentru a mentine presiunea pentru aderare. Dar exista putine sperante ca problema va fi rezolvata la Vilnius.
Casa Alba prezinta vizita lui Biden la Helsinki ca pe un „summit al liderilor nordici si americani” si va fi diferita de ultima vizita a unui presedinte american la Helsinki, in urma cu cinci ani. In timpul acelei calatorii, Donald Trump a tinut o conferinta de presa cu Putin unde a combatut ingrijorarile privind amestecul Rusiei in victoria electorala a lui Trump.
Acum, Biden va demonstra cum administratia sa a tinut piept Moscovei si a extins apararea occidentala.
Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a vizitat in cantonament echipa nationala a acestei tari si…
Fortele de aparare aeriana din regiunea Moscova au fost active in cursul noptii de 18…
Consiliul Federatiei de la Kremlin a anuntat ca ridicarea interdictiei privind loviturile cu raza lunga…
In cadrul emisiunii „Romania de poveste“, realizatorii de la Romania TV au rulat pe burtiera…
Presedintele rus Vladimir Putin se confrunta cu un cosmar economic in timp ce natiunea se…
Dupa trei ani si jumatate de anchete, Politia a strans probe impotriva Laurei Crisan, fiica…