Biden si Sunak promoveaza o noua „Declaratie Atlantica”. Mesaj catre Moscova: „Nu vom pleca nicaieri. Vom fi aici atat timp cat va fi nevoie”
Presedintele Joe Biden si premierul britanic Rishi Sunak au anuntat joi un nou acord economic intre cele doua natiuni si au promis ca vor continua sa sprijine Ucraina, in timpul primei lor aparitii comune la Casa Alba de la preluarea mandatului de catre liderul britanic, scrie Newsweek.
Acordul, denumit „Declaratia Atlanticului”, va consolida legaturile economice dintre cei doi aliati de lunga durata intr-o serie de industrii, inclusiv in sectoarele apararii, sanatatii si energiei, stimuland in acelasi timp investitiile in tehnologie si in alte domenii.
Sunak a incadrat acordul ca fiind un simbol al parteneriatului reinnoit dintre Marea Britanie si SUA dupa un deceniu turbulent, punctat de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, argumentand ca o relatie puternica intre cele doua natiuni este esentiala pentru stabilitatea globala.
„Judecati-ne dupa actiunile noastre” dupa acordul Brexit, a spus Sunak. Marea Britanie ramane „o destinatie pentru investitii la fel de atractiva ca intotdeauna” pentru parteneri precum Statele Unite, a adaugat el.
Biden, care a aparut impreuna cu Sunak la o conferinta de presa comuna, a numit Marea Britanie un aliat-cheie al SUA.
„Nu exista nicio problema de importanta globala, niciuna, pe care natiunile noastre sa nu o abordeze impreuna”, a spus Biden.
Presedintele a spus ca accentul pus de Declaratia Atlanticului pe cercetare si investitii in tehnologii emergente precum inteligenta artificiala va ajuta ambele tari sa se adapteze la schimbarile din economia globala. Acordul va ajuta SUA si Marea Britanie „sa ramana varful de lance al unei lumi in schimbare rapida”, a spus Biden.
De asemenea, Biden l-a laudat pe Sunak pentru sprijinul acordat Ucrainei de cand Rusia a lansat invazia in februarie 2022. Regatul Unit a oferit mai mult ajutor militar Ucrainei decat orice alta tara in afara de Statele Unite, a declarat Sunak.
Liderul britanic a lansat un avertisment dur pentru presedintele rus Vladimir Putin, spunand ca coalitia occidentala care sprijina Ucraina nu va renunta.
„Nu are rost sa incercati sa asteptati sa ne pierdem interesul. Nu vom pleca nicaieri. Vom fi aici atat timp cat va fi nevoie”, a declarat Sunak.
La inceputul acestui an, Sunak s-a alaturat liderilor din Europa pentru a face presiuni asupra Statelor Unite sa permita aliatilor sa trimita avioane de lupta F-16 de productie americana in Ucraina. Administratia Biden a ezitat luni de zile sa faca acest pas, invocand ingrijorarea ca ar putea escalada tensiunile cu Moscova.
Dar Biden si-a schimbat pozittia luna trecuta si a anuntat la summitul Grupului celor sapte natiuni (G7) ca SUA va permite aliatilor sa trimita avioane F-16 in Ucraina. Marea Britanie nu are niciun F-16, dar Sunak a declarat la summitul G7 ca Regatul Unit va ajuta la pregatirea pilotilor ucraineni.
Biden si Sunak s-au intalnit de mai multe ori de cand Sunak a preluat functia anul trecut. Liderii s-au intalnit in cadrul unui summit pe probleme de aparare la San Diego, in martie, in timpul calatoriei lui Biden in Irlanda de Nord, in aprilie, si la summitul G7 din Japonia.
Insa intalnirea de joi a fost prima vizita a lui Sunak la Casa Alba de cand a devenit prim-ministru si are loc intr-un moment critic al razboiului, in conditiile in care Ucraina pare sa fi lansat o contraofensiva mult asteptata.
Ucraina face un efort major pentru a recuceri teritoriile controlate de Rusia in est si in sud, intr-un efort de a taia puntea terestra a Moscovei dinspre Rusia spre Crimeea. Kievul este presat sa arate rezultate in contraofensiva pentru a-i convinge pe aliatii occidentali sa mentina ajutorul militar.
„Suntem foarte optimisti” cu privire la „evolutia situatiei” din Ucraina, a declarat Biden la conferinta de presa de joi, in ceea ce parea a fi o referire la contraofensiva.
Presedintele a mai spus ca nu se asteapta sa intampine opozitie in Congres pentru a oferi mai mult ajutor militar Ucrainei. Se asteapta ca actuala transa de finantare sa se epuizeze la sfarsitul acestui an, ceea ce va pregati o dezbatere in toamna cu privire la aprobarea unui nou pachet de ajutor.
„Cred ca vom avea finantarea necesara pentru a sprijini Ucraina atat timp cat va fi nevoie”, a spus Biden.
Lumina verde data de Biden aliatilor SUA pentru a trimite F-16 in Ucraina a reprezentat cea mai recenta crestere semnificativa a ajutorului militar acordat Ucrainei. Dar va dura luni de zile pentru ca sisteme de armament mai puternice sa fie livrate Ucrainei.
Statele Unite s-au angajat sa trimita zeci de tancuri de lupta in Ucraina, dar acestea nu sunt asteptate sa ajunga pana in toamna, in timp ce F-16 nu sunt asteptate decat cel mai devreme pana la sfarsitul anului.