Biden urmeaza sa interzica vanzarile de antivirus Kaspersky in SUA din cauza legaturilor cu Rusia
Administratia Biden va anunta joi planuri de a interzice vanzarea in SUA a antivirusului realizat de Kaspersky Labs din Rusia, a declarat o persoana familiarizata cu problema, citand marii clienti ai companiei din SUA, inclusiv furnizorii de infrastructura critica si guvernele de stat si locale, potrivit Reuters.
S-a constatat ca legaturile stranse ale companiei cu guvernul rus prezinta un risc critic, a spus sursa, adaugand ca accesul privilegiat al software-ului la sistemele unui computer i-ar putea permite sa fure informatii sensibile de pe computerele americane, sa instaleze malware sau sa opreasca actualizarile critice.
Noua decizie, care foloseste puteri largi create de administratia Trump, va fi cuplata cu o alta miscare de a adauga compania pe o lista de restrictii comerciale, potrivit altor doua persoane familiare cu chestiunea, dand o lovitura reputatiei companiei care i-ar putea afecta vanzarile in strainatate.
Planul de a adauga compania de securitate cibernetica pe lista de entitati care interzice efectiv furnizorilor unei companii din SUA sa vanda acesteia, precum si momentul si detaliile interdictiei de vanzare de software, nu au fost raportate anterior.
Un purtator de cuvant al Departamentului de Comert a refuzat sa comenteze, in timp ce Kaspersky Lab si Ambasada Rusiei nu au raspuns solicitarilor de comentarii. Anterior, Kaspersky a spus ca este o companie administrata privat, fara legaturi cu guvernul rus.
Miscarile arata ca administratia incearca sa elimine orice risc de atacuri cibernetice rusesti care decurg din software-ul Kaspersky si continua sa inghesuie Moscova, deoarece efortul sau de razboi in Ucraina si-a recapatat avantul, pe masura ce Statele Unite au ramas fara noi sanctiuni pe care le poate impune Rusiei.
De asemenea, arata ca administratia Biden foloseste o noua autoritate puternica care ii permite sa interzica sau sa restrictioneze tranzactiile dintre firmele americane si companiile de internet, telecomunicatii si tehnologie din natiuni „straine adversare” precum Rusia si China.
Instrumentele sunt in mare parte netestate. Fostul presedinte Donald Trump le-a folosit pentru a incerca sa le interzica americanilor sa foloseasca platformele chineze de socializare TikTok si WeChat, dar instantele federale au oprit miscarile.
Noile restrictii privind vanzarile software-ului Kaspersky, care vor interzice, de asemenea, descarcarile de actualizari de software, revanzarile si licentierea produsului, intra in vigoare pe 29 septembrie, la 100 de zile dupa publicare, pentru a oferi companiilor timp sa gaseasca alternative.
Noua companie din SUA a Kaspersky va fi blocata la 30 de zile dupa anuntarea restrictiilor.
Vanzarile de produse care integreaza Kaspersky in software sub o alta marca – vor fi, de asemenea, interzise, a spus sursa, mentionand ca Departamentul de Comert va notifica companiile inainte de a lua masuri impotriva acestora.
Este mai putin clar ce impact va avea adaugarea Kaspersky pe lista entitatilor, a carei afacere din Rusia este deja supusa restrictiilor mari la export, care fac aproape imposibil ca orice articole fabricate in SUA, altele decat alimente sau echipamente medicale, sa ajunga in Rusia.
Daca Departamentul de Comert adauga unitati straine ale Kaspersky pe lista de entitati care achizitioneaza semnificativ materii prime din Statele Unite, miscarea ar putea sa loveasca lantul de aprovizionare. Daca se adauga doar entitatea rusa, impactul va fi in mare masura reputational.
Kaspersky se afla de mai multa vreme in vizorul autoritatilor de reglementare. In 2017, Departamentul pentru Securitate Interna a interzis utilizarea produsului sau emblematic in retelele federale, sustinand ca exista legaturi cu agentiile de informatii ruse si observand ca legea rusa permite agentiilor sa oblige Kaspersky sa ofere asistenta si sa intercepteze comunicatiile folosind retelele rusesti.
In acea vreme, potrivit presei, Kaspersky Lab a fost implicat in obtinerea unui instrument de hacking de la un angajat al Agentiei Nationale de Securitate care a ajuns in mainile guvernului rus. Kaspersky a raspuns spunand ca a dat peste cod, dar a spus ca nicio terta parte nu l-a vazut.
Presiunea asupra afacerilor companiei in SUA a crescut dupa miscarea Moscovei impotriva Kievului; Guvernul SUA a avertizat in mod privat unele companii americane a doua zi dupa ce Rusia a invadat Ucraina in februarie 2022 ca Moscova ar putea manipula software-ul conceput de Kaspersky pentru a provoca daune, a scris Reuters.
Razboiul a determinat, de asemenea, Departamentul de Comert sa intensifice ancheta de securitate nationala asupra software-ului, care a dus la actiunea de joi.
Conform noilor reguli, vanzatorii si revanzatorii care incalca restrictiile se vor confrunta cu amenzi de la Departamentul de Comert. Daca cineva incalca intentionat interdictia, Departamentul de Justitie poate inainta un dosar penal. Utilizatorii de software nu se vor confrunta cu sanctiuni legale, dar vor fi incurajati sa nu-l mai foloseasca.
Kaspersky, care are un holding din Marea Britanie si operatiuni in Massachusetts, a declarat ca a generat venituri de 752 de milioane de dolari in 2022 de la peste 220.000 de clienti corporativi din aproximativ 200 de tari. Site-ul sau web listeaza printre clienti producatorul italian de vehicule Piaggio, divizia de vanzare cu amanuntul din Spania a Volkswagen si Comitetul Olimpic din Qatar.