Bilantul mare al deceselor in randul civililor din Gaza este costul zdrobirii Hamas, spun oficialii militari israelieni
Pierderile civile grele reprezinta costul campaniei intense a Israelului de distrugere a Hamas in Gaza si al strategiei de razboi urban a militantilor, au declarat oficialii armatei israeliene, in fata reactiei globale la bilantul uluitor al bombardamentelor asupra Fasiei Gaza, potrivit Reuters.
Israelul a bombardat masiv in ultimele 10 saptamani, lasand fasia ingusta de pe malul Mediteranei in ruine si ucigand aproape 20.000 de oameni, iar alte mii se crede ca sunt prinsi sub cladiri prabusite, spun oficialii din Gaza. Sunt peste 50.000 de raniti, in conditiile in care serviciile medicale functioneaza la nivel minim.
Vorbind luni cu reporterii la Baza Fortelor Aeriene Palmachim, la 45 km de Gaza, doi oficiali au spus ca Israelul a recunoscut ca pierderile de vieti civile au fost evaluate in raport cu avantajul militar.
Scopul principal al Israelului este dezmembrarea capacitatilor militare ale Hamas pentru a preveni alte atacuri dupa ce militantii islamisti au ucis, in 7 octombrie, 1.200 de oameni, in principal civili, si au luat ostatici.
Dar pierderea uriasa de vieti omenesti in enclava palestiniana a erodat sprijinul global dupa 10 saptamani de varsare de sange, iar Israelul se confrunta cu o presiune crescanda pentru a reduce ofensiva. Secretarul american al apararii, Lloyd Austin, l-a indemnat luni pe omologul sau israelian sa reduca pierderile de vieti omenesti in randurile civililor.
Protejarea civililor din Gaza a fost atat „o datorie morala, cat si un imperativ strategic”, a spus Austin, avertizand ca violenta excesiva a generat resentimente care ar aduce beneficii Hamas si ar ingreuna si mai mult coexistenta pasnica pe termen lung.
Franta, Marea Britanie si Germania s-au alaturat corului international care cere incetarea focului, in timp ce presedintele american Joe Biden a calificat saptamana trecuta bombardamentul ca fiind „nediscriminatoriu”.
Ca exemplu de bilant al deceselor in randul civililor din Gaza, o lovitura a ucis marti doua familii formate din 19 persoane in timp ce dormeau, acasa, in orasul Rafah din sudul Gazei, inclusiv femei, copii si doi bebelusi, au declarat autoritatile sanitare din Gaza. Bomba a lasat un crater adanc si moloz acolo unde se afla o cladire mare. „Nu am vazut niciodata astfel de arme. M-am nascut in 1950, nu am vazut niciodata asa ceva”, a spus Mohammed Zurub, a carui familie a pierdut 11 persoane in urma loviturii pe care a numit-o „un act barbar”.
Solicitate sa comenteze cu privire la aceasta lovitura, fortele armate israeliene au spus ca au luat masuri de precautie fezabile pentru a atenua pierderile de vieti civile in conformitate cu dreptul international.
Un inalt oficial al Hamas, Ghazi Hamad, a declarat duminica ca Israelul „bombardeaza fara discernamant scoli si corturi care adapostesc sute de mii de persoane stramutate si spitale protejate de dreptul international umanitar”.
In cadrul unei conferinte de presa, ministrul israelian al apararii Yoav Gallant a spus ca fortele israeliene au operat legal si „pentru a minimiza daunele aduse populatiei civile”.
Un consilier juridic al Fortelor de Aparare Israeliene, a afirmat ca spitalele pot deveni o tinta militara legitima atunci cand sunt folosite de militanti. Hamas neaga ca opereaza din infrastructura civila precum spitale sau scoli. Acesta a spus ca fortele aeriene efectueaza „mii si mii de atacuri care adesea necesita putere mare de foc” pentru a strapunge tunelurile. „Intr-adevar, in mod tragic, asta are ca rezultat un numar mare de victime civile”, a spus oficialul, intr-o intalnire cu jurnalistii la baza militara de unde pornesc dronele militare.
Armata israeliana a cerut ca oficialii sa nu fie numiti din motive de securitate. Purtatorul de cuvant al armatei, Daniel Hagari, a dat vina pe tacticile Hamas pentru suferinta civila. „Intentia noastra este sa invingem Hamas si sa asiguram eliberarea ostaticilor nostri. Suferinta tragica a civililor din Gaza – nu este intentia noastra”, a spus Hagari.
Yagil Levy, expert in relatii civil-militare la Open University din Israel, a calculat ca rata victimelor civile in razboi a fost de aproximativ 61% in octombrie, aproape dublu fata de conflictele anterioare din Gaza. El a spus ca acest lucru ar putea indica ca regulile de angajare sunt interpretate mai flexibil pentru a minimiza riscul pentru fortele terestre israeliene „prin provocarea mai multor morti de cealalta parte”.
Oficialii au spus ca obiectivul guvernului de a distruge Hamas inseamna ca aceasta campanie a fost mai intensa decat in conflictele anterioare, unde scopul a fost de a descuraja grupul de la atacuri.
Oricare ar fi motivul, Israelul „nu castiga inimi si minti”, a spus Levy, argumentand ca o alternativa politica este singura solutie pe termen lung.
Din cauza numarului mare de bombardamente, Israelul nu a putut intotdeauna sa avertizeze inainte de o lovitura, motiv pentru care s-a apelat la evacuari in masa ale zonelor de conflict, a spus consilierul juridic.
Multi dintre cei 2,3 milioane de oameni din Gaza si-au parasit casele de mai multe ori sub instructiuni israeliene pentru a evita loviturile, in urma avetismentelor difuzate prin pliante, la radio si retelele sociale.
Un alt oficial militar israelian de rang inalt a declarat ca Israelul planifica in prealabil 90% din bombardamentele zilnice asupra Gaza. Planificarea prealabila a implicat un proces in 10 pasi pentru a evalua daca o tinta are valoare militara si proportionalitatea raspunsului, printre altele.
Hagari a spus ca armata a abandonat atacurile atunci cand a vazut o prezenta civila neasteptata si a ales ce munitie sa foloseasca pentru fiecare tinta pentru a evita daune inutile. Autoritatile din Gaza estimeaza ca 60% din case au fost avariate de ofensiva. „Stim ca este greu, dar incercam sa salvam vieti”, a spus Hagari.