Un grup infiintat de Bill Gates, fondatorul Microsoft, „TerraPower”, se pregateste sa inceapa, in iunie, constructia unei noi centrale nucleare cu tehnologii de ultima generatie, potrivit directorului executiv al companiei, dupa cum scrie revista POWER. Chris Levesque, directorul general al „TerraPower”, a declarat ca firma avanseaza cu lucrarile la reactorul Natrium, situat pe locul unei foste centrale electrice pe carbune din Kemmerer, Wyoming (SUA).
Grupul a primit aproximativ 1 miliard de dolari din fonduri private, iar guvernul SUA ar sprijini proiectul din Wyoming cu pana la 2 miliarde de dolari.
Levesque a declarat, pentru Financial Times, ca lucrarile de constructie pentru centrala electrica din cadrul proiectului vor incepe in iunie, chiar daca compania nu a primit inca un permis de la Comisia de reglementare nucleara (NRC) din SUA. Levesque a declarat ca o mare parte din primele lucrari nu vor fi legate de activitatea nucleara, ci mai degraba de amenajari si proiectarea reactorului. El a spus ca TerraPower spera ca centrala sa intre in exploatare comerciala din 2030.
Sodiu lichid ca agent de racire. Reactoare la jumatate de pret fata de cele clasice
Proiectul reactorului Natrium va folosi sodiu lichid, ca agent de racire, in loc de apa grea. Levesque a declarat pentru Financial Times: „Atunci cand folosesti sodiu lichid ca agent de racire, in loc de apa, acest lucru schimba regulile jocului. Centralele Natrium vor costa jumatate din costul reactoarelor cu apa… si ne miscam destul de agresiv cu proiectul nostru”.
Levesque a declarat ca punctul de fierbere ridicat de aproape 900 grade C pentru sodiul lichid ar aduce economii majore de costuri in comparatie cu utilizarea apei.
Sistemul Natrium dispune de un reactor de 345 MWe si poate fi optimizat pentru piete specifice. De exemplu, stocarea sa termica inovatoare are potentialul de a creste productia sistemului la 500 MWe de energie pentru mai mult de cinci ore si jumatate, atunci cand este necesar.
Compania americana de utilitati Southern Co. din SUA a comunicat in luna noiembrie a anului trecut ca a fost de acord sa proiecteze si sa construiasca un reactor nuclear avansat, la Laboratorul National Idaho (INL), folosind tehnologia dezvoltata de TerraPower.
Southern a declarat ca va construi un reactor cu sodiu topit la INL. Departamentul de Energie al SUA (DOE) se implica si va oferi o subventie pe cinci ani pentru a acoperi 80% din proiectul de 170 de milioane de dolari privind proiectorul de la INL, restul fondurilor provenind de la Southern, TerraPower si alti investitori.
Anterior, Southern Co. si TerraPower au primit aproximativ 40 de milioane de dolari de la DOE prin intermediul unui parteneriat public-privat in 2015. Banii au fost destinati constructiei infrastructurii integrate necesare pentru a sprijini dezvoltarea timpurie a tehnologiei Reactorului Rapid cu Clorura de Sodiu Topit, sau MCFR.
In luna decembrie a anului trecut, TerraPower a semnat un acord si cu Emirates Nuclear Energy Corp. Acest acord are ca scop ca TerraPower sa exploreze nu numai utilizarea reactoarelor sale Natrium pentru a genera electricitate in Emiratele Arabe Unite, ci si pentru a produce hidrogen.
„Batalia” pentru reactoarele „mici” – SMR
TerraPower se numara si printre grupurile care lucreaza la noua generatie de „reactoare nucleare de mici dimensiuni”, inclusiv microreactoare si reactoare modulare mici (SMR). Majoritatea SMR-urilor in curs de dezvoltare ar avea o capacitate de productie de 300 MW sau mai putin.
Majoritatea reactoarelor mai noi la scara utilitara pot genera 1.000 MW sau mai mult, cum ar fi cele doua unitati care au intrat recent in exploatare comerciala la centrala Vogtle din Georgia.
Analistii din domeniul energiei au declarat pentru revista POWER ca implementarea pe scara larga a SMR-urilor se confrunta deocamdata cu mai multe provocari, atat economice si de reglementare, cat si tehnice. Majoritatea sunt de acord ca va fi nevoie de sprijin guvernamental pentru a sustine noile proiecte.
Un exemplu al acestor provocari este oferit de compania NuScale, cu sediul in Oregon. Compania a primit o lovitura pentru operatiunile sale, odata cu anularea, in noiembrie 2023, a unui proiect emblematic pe care grupul il planificase cu Utah Associated Municipal Power Systems.
NuScale, fondata in 2007, a fost primul producator de SMR din SUA cu sediul in SUA care a primit aprobarea NRC pentru tehnologia sa. Compania a fost nevoita sa faca reduceri de personal, la inceputul acestui an, ca parte a unei restructurari.
Pana in prezent, la nivel mondial au fost instalate doar doua SMR-uri. In acest sens, Rusia are o astfel de centrala nuclear-electrica plutitoare, care utilizeaza un KLT-40S, un reactor cu apa sub presiune, dezvoltat de rusi. Aceasta unitate se afla la bordul navei „Akademik Lomonosov”, care este prima centrala nucleara plutitoare construita in lume.
Si China, in luna decembrie a anului trecut, prin China National Nuclear Corp, a comunicat ca a inceput exploatarea comerciala a unui reactor modular „cu pat de pietris racit cu gaz la temperatura ridicata” (HTR-PM). Proiectul HTR-PM este situat in Rongcheng, provincia Shandong, la jumatatea distantei dintre Beijing si Shanghai, in estul Chinei.
HTR-PM este prezentata ca fiind prima centrala nucleara modulara din lume operationala din punct de vedere comercial, dotata cu tehnologie nucleara de generatia a patra.
Proiect demonstrativ al companiilor lui Bill Gates si Warren Buffett
TerraPower a declarat ca reactorul de la Kemmerer va servi pentru inceput drept proiect demonstrativ, urmand ca, odata finalizat, sa devina o instalatie comerciala la scara larga.TerraPower si partenerul de utilitati PacifiCorp, care face parte din Berkshire Hathaway a lui Warren Buffett, au declarat inca din octombrie 2022 ca societatile lor ar putea implementa pana la cinci reactoare Natrium pana in 2035, daca tehnologia se dovedeste fezabila.
Reactorul Natrium, care a fost dezvoltat de TerraPower, impreuna cu GE Hitachi Nuclear Energy, este putin mai mare decat majoritatea SMR-urilor, cu o capacitate de generare de 345 MW. Reactorul include un sistem de stocare a energiei pe baza de saruri topite (ESS). Levesque a declarat: „Stocam caldura in rezervoare mari cu sare topita, ca in cazul centralelor solare, iar acestea devin astfel mari baterii termice. O centrala precum Natrium, care poate sa se adapteze foarte rapid la acest sistem de stocare a energiei incorporat isi va dovedi valoarea.”
(foto: gatesnotes.com)
Beyonce a primit 11 nominalizari la premiile Grammy din 2025, inclusiv la categoria „albumul anului”…
Datoria administratiei publice (datoria guvernamentala) a urcat, in august 2024, pana la 886,983 miliarde lei,…
Statele Unite si Marea Britanie au lansat atacuri asupra capitalei Yemenului Sanaa, guvernoratului Amran si…
Rusia a convocat vineri un reprezentant al ambasadei Canadei la Moscova pentru a exprima un…
Romania se confrunta cu o rata alarmanta a mamelor minore, situandu-se pe primul loc in…
In ciuda prevederilor legale care ar trebui sa asigure continuitatea ingrijirii medicale pentru tinerii cu…