Revolutie in Guvern, Birchall (Justitie) a cerut evaluarea Adinei Florea si a procurorilor de la Sectia Speciala. Dancila si Toni Grebla s-au opus vehement
Ministrul Justitiei, Ana Birchall, a cerut in sedinyta de guvern din aceasta saptamana ca activitatea procurorilor de la Sectia Speciala sa fie „evaluata” de ministerul Justitiei, au declarat surse guvernamentale pentru g4media.ro. Dancila insa s-a opus vehement.
Conflictul izbucnit in sedinta de guvern de miercuri dintre premierul Viorica Dancila si ministrul justitiei, Ana Birchal ar fi pornit de la propunerea ca activitatea procurorilor din sectia speciala sa fie evaluata de ministerul justitiei. Potrivit acestora, premierul Dancila ar fi respins propunerea MJ, afirmand ca justitia trebuie sa se autoevalueze si ca guvernul nu ar trebui sa se implice in treburile justitiei.
Conflictul a luat amploare, Dancila spunandu-i lui Birchall chiar ca ii pare rau ca a numit-o ministru.
Discutia a avut loc in contextul in care agentul guvernamental urmeaza sa depuna vineri, 14 iunie, intampinare in procesul de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene la sesizarile depuse de trei instante din Romania, care au pus in discutie functionarea Sectiei Speciale de anchetare a magistratilor.
De asemenea, ministrul Justitiei, Ana Birchall, ar fi pus in discutie procedura de numire a procurorilor din SIIJ de catre CSM si rolul procuroului general, care, in urma celebrei OUG 7, nu mai poate cenzura actele de urmarire ale Sectiei Speciale. Pozitia ministrului justitiei a stranit nemultumirea mai multor ministri, cel mai vehement fiind secretarul general Toni Grebla.
Curtea de Apel Bucuresti, Curtea de Apel Pitesti si Tribunalul Olt au depus la inceputul anului sesizari si intrebari la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, iar acestea au fost conexate cu sesizarile mai multor asociatii de magistrati.
Curtea de Apel Bucuresti a sesizat CJUE pentru a se stabili daca recomandarile MCV sunt obligatorii pentru Romania, daca CCR poate da garantii suplimentare in dauna dreptului comunitar si daca modul de numire a procurorilor din cadrul Sectiei de investigare al magistratilor nu afecteaza drepturile victimelor.
Alte doua instante, Tribunalul Olt si Curtea de Apel Pitesti, au sesizat CJUE cu privire la rolul MCV si au trimis noua intrebari la instanta europeana. In esenta, aceste sesizari trebuie sa lamureasca situatia privind infiintarea Sectiei pentru investigarea magistratilor si numirea provizorie a sefilor Inspectiei Judiciare prin intermediul unei ordonante de urgenta.