Biserica fortificata, restaurata cu bani europeni. Investitia din Cincu (Brasov) a fost de 3 milioane de lei si va atrage mii de turisti anual

news

Biserica Fortificata din comuna Cincu (Brasov) a trecut printr-un amplu proces de restaurare, iar acum arata spectaculos. Lucrarile au fost facute cu bani europeni si au inclus interventii ample, finalizate de cateva zile. Din aceasta luna, lacasul de cult poate fi vizitat de turistii pasionati de istorie si cultura.

Biserica fortificata din Cincu are 800 de ani, este inchinata Fecioarei Maria si este una dintre cele mai mari bazilici romane situate intr-o localitate saseasca din Romania. Prin modul de pozitionare a constructiei pe o colina aflata intre raurile Olt si Hartibaciu ce prezinta trei laturi foarte abrupte, biserica este considerata o bazilica unicat deoarece apararea ei se facea doar din o parte a dealului, dinspre vest. Biserica a fost construita de catre colonistii germani la mijlocul secolului al XIII-lea.

Lucrari, de la consolidari, pana la instalatia anti-incendiu

Prin proiectul, unic, de reconditionare, au fost efectuate o serie de lucrari ample, cele mai importante vizand structura bisericii. Au avut loc inlocuiri de sarpanta, ignifigari, tiranti. De asemenea, s-au realizat finisaje exterioare la biserica, reparatii la crapaturi, refacere rosturi, tencuieli, zugraveni, inlocuiri invelitoare, vopsire cadran ceas, reparatii ferestre si usi, inlocuire jgheaburi si burlane.

In interior s-a lucrat la finisaje, au fost facute reparatii ale pardoselilor de rasinoase, pardoseli de caramida, reparatii la tencuieli, zugraveli, curatat bolti, reparatii mana curenta, usi, ignifugari. S-a refacut instalatia electrica, cea de paratraznet si de impamantare si a fost montata o instalatie de avertizare la incendiu. Au fost realizate de asemenea lucrari si la zidul de incinta.

Biserica din „Cincu este emblematica, pentru ca are volum mare. Din acest considerent si interventiile sunt pe masura. Conditiile arata ca inca mai avem cateva aspecte care trebuie reglementate si ma refer la pardoseli. Am vrut sa facem o lucrare, ca la toate celelalte, din caramida, sa inlocuim partea de dusumea cu caramizi, sa fie mai stabila aceasta varianta de incarcare in interiorul bisericii. Ne-am lovit insa de o serie de probleme legate de arheologie.

La primele sondaje care s-au facut au fost descoperite canale de comunicare sub biserica, care nu au putut fi explorate in intregime. Am fost nevoiti sa pastram pardoseala initiala. In timp va trebui sa se faca sondaje arheologice de suprafata mai mare si ca atare sa se poata gasi solutia de stabilitate a pardoselii mai rezistenta”, a declarat arhitectul Emil Crisan, de la Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice.

La randul sau, Elena Curcean, din echipa de management a proiectului, a spus ca „este un moment pe care l-am asteptat indelung. O contributie importanta la realizarea proiectului au avut-o Primaria Cincu, care a suportat cheltuielile neeligibile, preotul Michael Reger, care a sustinut cu toata energia proiectul, si mai ales Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice, prin specialistii sai, prin sprijinul financiar acordat, prin suportul continuu si nemijlocit al domnului secretar general Friedrich Gunesch.

Le multumim tuturor celor implicati pentru punerea in valoare a faimosului monument din Cincu, unul dintre cele 7 scaune sasesti din Transilvania de care, incepand de astazi, vizitatorii se pot bucura”, a mai spus Elena Curcean, in cadrul conferintei de presa care a marcat acest eveniment, zilele trecute.

Valoarea patrimoniului, impact net asupra comunitatii

Prin acest proiect au fost realizate lucrari si la cazarma veche, unde a fost depasita o problema ivita pe parcursul derularii proiectului. Practic, s-a prabusit un perete dupa realizarea proiectului tehnic, fiind necesare ample interventii suplimentare.

Rezultatele vizate ale proiectului, respectiv reabilitarea obiectivului de patrimoniu si cresterea numarului de vizitatori la 1.400 anual va conduce la un impact net pozitiv asupra comunitatii, datorita incasarilor generate de turisti, atat in sectorul de alimentatie publica, cat si in cel al industriei de ospitalitate. Interesul manifestat de turisti va duce la constientizarea valorii de patrimoniu pe care o adaposteste comunitatea, in special pentru tineri.

Bugetul total al proiectului, inclusiv cheltuielile neeligibile a ajuns in final la 3,14 milioane de lei din care suma eligibila a fost de 2,9 milioane (din care se ia in calcul asistenta nerambursabila acordata de Uniunea Europeana).

Pe parcursul implementarii proiectului (perioada februarie 2018 – 2023) au fost contractate si lucrari suplimentare, in special pentru amenajari exterioare, in valoare de aproximativ 180.000 lei plus TVA. Costurile totale ale beneficiarului au ajuns astfel la aproximativ 300.000 de lei.

Si biserica fortificata din Selistat a fost restaurata

Bisericile fortificate din Tara Fagarasului sunt salvate, una cate una, de la degradare si vor deveni puncte importante de atractie pentru turisti. Dupa reabilitarea Bisericii fortificate de la Cincu, si Biserica Evanghelica din Selistat a fost renovata.

Banii pentru monument au venit tot in cadrul unui proiect finantat prin Programul Operational Regional 2014-2020. Biserica din Selistat are si ea peste 700 de ani vechime, datand din secolul al XIV-lea.

Planul initial de biserica-hala gotica a fost pastrat si dupa fortificarea din secolul al XV-lea, desi aspectul exterior a fost modificat complet. Nava a fost inaltata cu un etaj de aparare sprijinit pe vechile contraforturi, unite acum prin arcuri, iar deasupra corului s-a construit un bastion cu doua etaje de zidarie si o galerie de lemn la ultimul nivel.

Valoarea totala a proiectului de la Selistat a fost de 1,336 milioane lei, din care 1,271 milioane lei au fost finantare nerambursabila.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: