UPDATE Blat intre 16 firme mari de leasing, s-au aplicat amenzi grele de catre Consiliul Concurentei. Replica Asociatiei Societatilor Financiare din Romania
Consiliul Concurentei a anuntat marti ca a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 41,25 milioane lei (aproximativ 8,47 milioane euro) Asociatia Societatilor Financiare din Romania (ALB) si 16 companii membre ale acesteia pentru incalcarea legislatiei in domeniul concurentei, prin participarea la un schimb de informatii sensibile din punct de vedere comercial. Concret, firmele s-au inteles intre ele sa ofere aceleasi preturi, astfel incat nu a mai existat o concurenta reala care sa duca la preturi mai mici pentru clienti.
”Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 41.251.774 lei (aproximativ 8,47 milioane euro) Asociatia Societatilor Financiare din Romania (ALB) si 16 companii membre ale acesteia pentru incalcarea legislatiei in domeniu concurentei, prin participarea la un schimb de informatii sensibile din punct de vedere comercial. Autoritatea de concurenta a constatat, in urma unei investigatii, ca erau transmise, alaturi de informatii privind valoarea finantarilor curente si viitoare, si unele elemente cu un grad ridicat de detaliere, cum ar fi valoarea bunului, perioada finantata, valoarea reziduala, portofoliul de leasing etc.”, arata autoritatea de concurenta.
Toate acestea au condus la transparentizarea excesiva a pietei, oferind posibilitatea competitorilor de a-si adapta in consecinta strategiile comerciale, spun reprezentantii Consiliului Concurentei.
Aceasta practica a fost facilitata de Asociatia Societatilor Financiare din Romania – ALB, dar si de o companie care a aplicat la politica de clementa, oferind autoritatii de concurenta informatiile necesare pentru declansarea investigatiei in 2017. De asemenea, o companie a recunoscut participarea la fapta anticoncurentiala, ceea ce a condus la reducerea amenzii aplicate acesteia.
”Acesta este un caz important din punct de vedere al clarificarii comportamentului privind schimbul de informatii, in special in cazul asociatiilor, similar celui in care au fost implicate companii de asigurare si Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR). Rolul si atributiile asociatiilor sunt benefice – de exemplu, in privinta aplicarii unor standarde profesionale ridicate in industrie. In acelasi timp, insa, ele pot facilita schimbul unor informatii sensibile din punct de vedere comercial, permitand companiilor sa fie la curent cu strategiile de piata ale concurentilor lor, ceea ce poate duce la restrangeri ale concurentei. Impactul schimbului de informatii asupra mediului concurential nu depinde doar de caracteristicile initiale ale pietei in care acesta are loc, ci si de tipul de informatii schimbate”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Amenzile au fost aplicate astfel: Alpha Leasing Romania IFN SA: 403.006 lei; BCR Leasing IFN SA: 4.680.165 lei; BRD Sogelease IFN SA: 1.942.173 lei; BT Leasing Transilvania IFN SA: 4.327.225 lei; Idea Leasing IFN SA: 1.656.550 lei; Impuls Leasing Romania IFN SA: 3.458.203 lei; Motoractive IFN SA: 3.658.735 lei; OTP Leasing Romania IFN SA: 589.073 lei; Piraeus Leasing Romania SA: 293.664 lei; Porsche Leasing Romania IFN SA: 1.563.254 lei; Raiffeisen Leasing IFN SA: 1.732.069 lei; RCI Leasing Romania IFN SA: 3.562.857 lei; RD Leasing IFN SA: 1.006.741 lei; Tiriac Leasing IFN SA: 2.898.688 lei; Unicredit Leasing Corporation IFN SA: 9.054.491 lei; Vista Leasing IFN (Romania) SA: 386.197 lei; Asociatia Societatilor Financiare – ALB: 38.676 lei.
”In urma investigatiei autoritatii de concurenta, ALB a adoptat masuri de conformare cu legislatia din domeniul concurentei, implementand un proiect de tip ‘black box’. Astfel, ALB a incheiat un contrat cu o firma de consultanta, care va centraliza si prelucra numai informatii aferente perioadelor trecute (nu a intentiilor viitoare ale firmelor), iar apoi le va prezenta intr-o forma agregata (care sa nu permita identificarea informatiilor strategice ale participantilor). Consiliul Concurentei incurajeaza companiile implicate in fapte anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, in felul acesta, putand beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor”, mai arata Concurenta.
Decizia autoritatii de concurenta, care va fi publicata in forma neconfidentiala pe pagina web a institutiei, poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.
Replica ALB Romania
Asociatia Societatilor Financiare – ALB Romania a luat cunostinta de rezultatul dezbaterilor in plenul Consiliului Concurentei si ia in considerare contestarea deciziei acesteia in instanta.
ALB incurajeaza cele mai bune practici si cele mai inalte standarde de comportament etic si profesional si actioneaza in conformitate cu legislatia in vigoare.
ALB considera decizia Consiliului Concurentei ca fiind surprinzatoare, date fiind eforturile depuse in clarificarea aspectelor care au ridicat ingrijorari Consiliului Concurentei.
“Prin activitatea pe care o desfasuram de peste 16 ani la nivelul ALB si prin comunicarea cu societatile din industriile de leasing si credit de consum, contribuim in mod constant la cresterea calitatii serviciilor oferite de companiile de leasing si credit de consum clientilor lor.
Suntem surprinsi de decizia autoritatii de concurenta, motiv pentru care consideram optiunea de a o contesta in instanta.
Avem deplina incredere in sistemul juridic si suntem convinsi ca aspectele vor fi clarificate.
Dorim sa precizam ca ALB a colaborat permanent cu autoritatea de concurenta si a depus eforturi in clarificarea aspectelor ce au generat ingrijorari”, au declarat reprezentantii ALB.
Infiintata in anul 2004, Asociatia Societatilor Financiare – ALB Romania reprezinta 22 de companii, 15 companii de leasing financiar si 7 companii de credit de consum.
Printre proiectele derulate de ALB Romania pe parcursul anului 2020, pot fi mentionate elaborarea unui Moratoriu Privat pentru a veni in sprijinul clientilor afectati de pandemia COVID 19, precum si dezvoltarea unui sistem de raportare de tip Black Box care poate fi de un real folos publicului, clientilor cat si jucatorilor din industria de leasing si credit de consum, autoritatilor si investitorilor.