Blindate ucrainene in Rusia, panica la Kremlin. Putin a convocat de urgenta Consiliul de Securitate al Rusiei

externe

Atac Kursk

Presedintele rus Vladimir Putin a convocat de urgenta miercuri Consiliul de Securitate al Rusiei, transmite canalul rusesc de Telegram Brief, citand o sursa familiarizata cu problema, dupa ce trupe ucrainene au patruns pe teritoriul regiunii ruse Kursk si, potrivit bloggerilor militari rusi, chiar au reusit sa-si consolideze aici pozitii si sa ocupe cateva localitati, in timp ce autoritatile de la Kiev pastreaza tacerea cu privire la incursiunea din regiunea Kursk, potrivit publicatiei The Moscow Times.

Inainte de reuniunea Consiliului de Securitate, Putin va avea o intrevedere cu membrii guvernului, a declarat o sursa pentru Brief. Din componenta acestui for fac parte sefii institutiilor de forta, presedintii ambelor camere ale parlamentului rus (Duma de Stat si Consiliul Federatiei), ministrul de externe Serghei Lavrov, fostul presedinte Dmitri Medvedev, in prezent secretar adjunct al acestui consiliu si secretarul sau Serghei Soigu, fost ministru al apararii.

Ministerul rus al Apararii a recunoscut miercuri ca luptele pentru respingerea trupelor ucrainene, care au patruns cu o zi in urma in regiunea de frontiera Kursk continua pentru a doua zi consecutiv, noteaza EFE si Reuters, citate de Agerpres.

„Pe parcursul noptii trecute, detasamente ale fortelor Federatiei Ruse, impreuna cu unitati de politisti de frontiera (din subordinea Serviciului Federal de Securitate /FSB/), au continuat sa respinga trupele armatei ucrainene in zone din regiunea Kursk limitrofe frontierei ruso-ucrainene”, se arata intr-un comunicat al ministerului. „Operatiunea de eliminare a unitatilor armatei ucrainene continua”, se afirma in text.

Potrivit cunoscutului blogger militar rus Ribar, trupele ucrainene s-ar fi fortificat in trei localitati din Kursk, unde ar fi intrat aproximativ 400 de combatanti. In plus, alti 2.000 de militari ucraineni ar stationa la frontiera.

Unele canale Telegram rusesti afirma ca trupele ucrainene au avansat 10 km in teritoriului rus.

Guvernatorul regiunii ruse Kursk, Aleksei Smirnov, a declarat ca a discutat despre incursiunea de la frontiera cu presedintele Vladimir Putin, care l-a asigurat ca va primi tot ajutorul necesar pentru a stabiliza situatia.

„Situatia din regiune este controlabila”, a spus el, mentionand ca mii de oameni din mai multe localitati din apropierea frontierei au fost evacuati.

Rusia a confirmat marti dupa-amiaza ca a trimis intariri in regiune dupa incursiunea a aproximativ 300 de militari inamici sprijiniti de 11 tancuri si peste 20 de vehicule blindate, potrivit Ministerului rus al Apararii. Armata ucraineana nu a facut niciun comentariu, ceea ce a suscitat o serie de speculatii cu privire la scopul si utilitatea acestei incursiuni intr-un moment dificil pe front.

Kievul nu a confirmat oficial aceasta operatiune pe teritoriul Rusiei, mentinand un regim de tacere informationala completa. In absenta unor informatii oficiale despre scopul acestei operatiuni, unii analisti militari s-au grabit sa critice incursiunea, calificand-o drept o „risipa inutila de oameni si echipamente”, altii insa au incercat sa argumenteze ca astfel armata ucraineana ar incerca sa disloce trupe rusesti din sectoarele Pokrovsk si Toretk (est), unde fortele ucraineana sunt intr-o situatie dificila. Exista speculatii si despre o posibila diversiune, inaintea unui asalt ucrainean intr-un alt sector, precum si cu privire la faptul ca intruziunea ar putea face parte dintr-o operatiune mai ampla.

In acelasi timp, seful serviciului de informatii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, a declarat ca se asteapta ca ofensiva desfasurata de Rusia in mai multe sectoare ale frontului sa se epuizeze in decurs de o luna si jumatate pana la doua luni. „Ne asteptam ca ofensiva principala sa se incheie intr-o luna si jumatate pana la doua luni”, a declarat Budanov intr-o intalnire cu studentii de la Scoala de Economie din Kiev, citat de Forbes Ukraine.

Potrivit lui Budanov, intensitatea atacurilor rusesti va scadea in perioada urmatoare din cauza epuizarii acumulate in ultimele luni, timp in care Rusia a avut initiativa pe front.

Budanov a subliniat, de asemenea, ca experienta de razboi de zece ani a Ucrainei, de cand a inceput sa lupte impotriva rebelilor prorusi care au proclamat independenta a doua regiuni in estul tarii in 2014 (Lugansk si Donetk), sugereaza ca niciuna dintre parti nu poate sustine o ofensiva majora pentru mai mult de doua luni.

Fortele ruse si-au accelerat ritmul inaintarii in aceasta vara in regiunea Donetk, unde au loc cele mai grele lupte. Rusia si-a inceput ofensiva toamna trecuta, dupa ce de-a doua – si pana acum ultima – contraofensiva ucraineana, care nu a fost incununata de succes.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: