„Blitzkrieg modern”. Rusia poate invada „oricand” Ucraina, 100.000 de soldati la granita. Biden, avertisment dur catre Putin
Presedintele SUA, Joe Biden, avertizeaza ca nu va accepta „liniile rosii” stabilite de Moscova. El a declarat ca va face „foarte, foarte dificila” invadarea Ucrainei de catre Rusia.
CNN a relatat ca oficialii serviciilor de informatii se tem ca o invazie ar putea incepe la inceputul anului 2022. Ucraina a anuntat ca Rusia si-a intarit fortele la granita, aducand aproximativ 94.000 de soldati acolo.
In aceasta saptamana este asteptata o convorbire video intre presedintele rus Vladimir Putin si Biden pentru a reduce tensiunile. Presedintele american a declarat reporterilor ca se asteapta sa aiba o discutie lunga cu liderul rus si a avertizat ca nu va „accepta liniile rosii ale nimanui”.
„Ceea ce fac este sa pun laolalta ceea ce cred ca este cel mai cuprinzator si semnificativ set de initiative pentru a face foarte, foarte dificil pentru domnul Putin sa mearga mai departe si sa faca ceea ce oamenii sunt ingrijorati ca va face”, a declarat dl Biden in timp ce pleca spre resedinta prezidentiala de la Camp David, informeaza BBC.
Biden nu a precizat ce actiuni precise intentioneaza sa ia SUA, insa oficialii americani si ucraineni au avertizat din nou in aceasta saptamana ca sunt in discutie sanctiuni economice severe impotriva Rusiei.
Joi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat ca SUA au amenintat cu noi sanctiuni dupa intalnirea sa cu secretarul de stat american Antony Blinken.
Fortele rusesti dispun de capacitati de-a lungul granitei cu Ucraina pentru a efectua o invazie rapida si imediata, inclusiv ridicarea unor linii de aprovizionare, cum ar fi unitati medicale si combustibil, care ar putea sustine un conflict de durata, in cazul in care Moscova ar alege sa invadeze, au declarat pentru CNN doua surse familiare cu cele mai recente evaluari ale serviciilor de informatii.
US intelligence documents show Russia’s military build-up around border with Ukraine https://t.co/1jFmIcGnds pic.twitter.com/UAuPWteD0H
— Daily Mail US (@DailyMail) December 4, 2021
Nivelul actual al echipamentelor stationate in zona ar putea aproviziona fortele din prima linie timp de sapte pana la 10 zile si alte unitati de sprijin timp de o luna.
Reprezentantul democrat Mike Quigley din Illinois, care face parte din Comisia pentru Informatii a Camerei Reprezentantilor, a declarat pentru CNN ca el crede ca Rusia este pozitionata sa invadeze „cand vrea”, adaugand ca „capacitatile Rusiei ar fi echivalente cu un blitzkrieg modern”.
Un oficial de rang inalt al administratiei a declarat pentru CNN ca SUA „a vazut trupe suplimentare ale Rusiei adaugate in regiunea de frontiera in ultimele zile”.
Un oficial de rang inalt din cadrul serviciilor de informatii occidentale a declarat ca Rusia incearca sa „pregateasca terenul pentru a fi gata sa desfasoare o operatiune la scara destul de mare” in Ucraina, intr-un efort de a constrange Kievul sa renunte la deriva sa catre orbita Europei Occidentale si a NATO.
Rusia a negat in ultimele zile ca are planuri de a ataca Ucraina, dar a cerut, de asemenea, garantii de securitate din partea Occidentului, cum ar fi un angajament ca nu va permite Ucrainei sa adere la NATO.
„Asadar, daca NATO refuza in continuare sa discute aceasta tema sau garantiile sau ideile prezentate de presedintele Rusiei, Vladimir Putin, bineinteles ca vom lua masuri pentru a ne asigura ca securitatea noastra, suveranitatea noastra si integritatea noastra teritoriala nu depind de nimeni altcineva”, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Si Washington Post a relatat ca oficialii americani din serviciile de informatii se tem ca Moscova planuieste o ofensiva pe mai multe fronturi, chiar de la inceputul anului viitor, care va implica pana la 175.000 de soldati.
De asemenea, oficialii ar fi observat o intensificare a eforturilor de propaganda pentru a denigra Ucraina si NATO inaintea unei potentiale invazii.
Ministrul ucrainean al Apararii, Oleksiy Reznikov, a declarat ca el crede ca momentul unei eventuale escaladari rusesti „va fi sfarsitul lunii ianuarie”.
Tensiunile dintre Rusia si Ucraina nu sunt ceva nou. In 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea si, la scurt timp dupa aceea, a inceput sa sustina o insurgenta separatista in estul Ucrainei, in urma careia aproximativ 14.000 de persoane au fost ucise in luptele periodice.