Blocaj total, PSD si AUR au votat contra legii privind deconspirarea securistilor. Nasui: „Le-a trecut un fior prin sira spinarii cand au vazut proiectul de lege prin care ar fi deconspirati”
Claudiu Nasui a anuntat, sambata, ca a mers mai departe cu proiectul de lege deconspirarea fostilor securisti si a descendentilor lor ajunsi in politica insa nimeni din Parlament in afara de cei de la USRPLUS nu l-a votat. „Declarativ si PSD si AUR au zis ca sustin proiectul. Dar, la vot, au votat impotriva”, subliniaza Nasui.
„Proiectul pentru deconspirarea fostilor securisti si a descendentilor lor ajunsi in politica incepe sa intre pe circuitul parlamentar. Desi toate partidele au declarat ca il sustin, numai USR-PLUS l-a votat.
Una zicem alta facem, totul e ca romanii sa nu afle niciodata adevarul. Dar, asa cum am promis atunci, vom face publice toate voturile pe acest proiect. Sa vedem cu totii cine apara fosta securitate in politica si cine sunt copiii securistilor din politica.
Saptamana aceasta proiectul care infiinteaza un registru online al fostilor securisti si arata care sunt rudele acestora in politica a primit primul aviz negativ din partea comisiei de administratie publica.
Cine a aparat securistii la vot in comisia parlamentara? Toate partidele mai putin USR-PLUS. Mai tineti minte cum se bateau cu pumnul in piept in timpul campaniei electorale ca USR-PLUS sunt ‘securisti’ sau ‘copii de securisti’? Ei bine acum au ocazia sa demonstreze acest lucru. Dar nu vor sa o faca, pentru ca ei sunt de fapt fostii securisti si actualii descendenti ai securitatii.
Le-a trecut un fior prin sira spinarii cand au vazut proiectul de lege prin care ar fi deconspirati. De aceea securistii s-au activat imediat cand a aparut proiectul. Declarativ si PSD si AUR au zis ca sustin proiectul (https://bit.ly/3hxEfWc). Dar, la vot, au votat impotriva.
AUR avea ocazia sa arate daca toate minciunile pe care le-au spus in campania electorala despre USR-PLUS erau adevarate. Au votat impotriva proiectului. Deci impotriva registrului securistilor si a descendentilor lor ajunsi in politica. Oare de ce?
Acest proiect ar arata adevarul despre clasa politica. Un adevar care deranjeaza. Dar aici nu e vorba numai despre securisti. E vorba despre aflarea adevarului macar la 31 de ani de la revolutie.
Membrii comisiei care au aparat fostii securisti si vor sa impiedice aflarea adevarului ii puteti gasi aici: https://bit.ly/2TpbTpa. Comisia este condusa de PSD.
Doar USR-PLUS a votat pentru deconspirarea securistilor. Proiectul il puteti vedea aici https://bit.ly/3hcbXBn si aici https://bit.ly/2SJbzky.
Vestea buna este ca avizul lor este doar consultativ. Votul care va conta este cel din comisia juridica. Vom vedea si acolo fiecare partid cum va vota si, evident, va voi tine la curent”, a scris Nasui pe Facebook.
Iata cum arata propunerea de lege:
Articol unic. – Ordonanta de urgenta nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 182 din 10 martie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
La articolul 3, dupa alineatui (1), se introduc trei noi alineate, alin. (2)-(4), cu urmatorul cuprins:
„(2) Pentru a asigura dreptul de acces la informatii de interes public, orice cetatean roman, precum si presa scrisa §i audiovizuala, partidele politico, organizatiile neguvemamentale legal constitute, autoritatile si institutiile publice au dreptul de a fi informate, la cerere, in legatura cu existenta sau
inexistenia calitatii de lucrator al Securitatii, in sensul prezentei ordonante de urgenta, a rudelor de pana la gradul al Ill-lea ale persoanelor care ocupa urmatoarele demnitati sau functii:
a) Presedintele Romaniei;
b) deputat sau senator in Parlamentul Romaniei, membru in Parlamentul European;
c) membru al Guvemului;
d) Avocatul Poporului;
e) primar.
(3) Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii publica pe pagina proprie de internet un registru public al tuturor lucratorilor Securitatii.
(4) Registrul public permite interogarea dupa nume, si, daca este cazul, dupa urmatoarele criterii:
a) functia sau demnitatea pe care o ocupa sau au ocupat-o, in cazul demnitatilor si functiilor prevazute la alin. (1);
b) legatura de rudenie de pana la gradul al Ill-lea cu persoanele care ocupa sau au ocupat demnitatile sau functiile prevazute la alin. (2).
Nasui are urmatoarele argumente adaugate propunerii de lege:
„Avand in vedere absenta unei lustratii in statul roman postdecembrist, precum si absenta unor anchete efective si condamnari ale persoanelor
responsabile pentru crimele savarsite cu scopul inabusirii Revolutiei din 1989, societatea romaneasca a ramas cu ideea puternic inradacinata ca fostii lucratori si colaboratori ai Securitatii si-au mentinut influenta si controlul asupra principalelor institutii romanesti, chiar si la 30 de ani de la Revolutie.
Avand in vedere ca temerea exprimata in public la nivelul societatii este aceea ca fostii lucratori §i colaboratori ai Securitatii isi exercita influenta si controlul nu numai nemijlocit, ci si prin intermediul rudelor sau urmasilor promovati in principalele institutii romanesti, se propune demararea unui proces de transparentizare a acestor legaturi”.
Nasui a depus acest proiect dupa ce PSD l-a acuzat in timpul motiunii simple impotriva sa ca este „securist” si a cerut „Fara securisti in functii publice”.
„Sa stiti ca este o parte din motiune care mi-a placut si cu care sunt de acord. Aveti acolo un indemn, ‘Fara securisti in functii publice’. Mie chiar imi place sloganul acesta si nu vreau sa ramana o vorba goala. Stimati colegi din PSD, haideti sa eliminam securistii si copiii securistilor din politica din Romania. Sa nu raman doar un indemn.
Nu ma cunoasteti, nu am obiceiul sa vin cu mana goala in Parlament, am venit si am depus un proiect de lege tocmai ca sa nu ramana motiunea vostra vida de sens. Sunt sigur ca o sa va placa proiectul de lege si daca chiar credeti si ati semnat in motiune, il veti si vota. Proiectul se numeste ‘Legea privind registrul lucratorilor Securitatii si legaturile de rudenie ale persoanelor care ocupa demnitati sau functii publice cu acestia’. Haideti sa vedem daca veti vota.
Aceasta lege face un registru public al tuturor securistilor pana in 1989 si obliga CNSAS sa arate legaturile de rudenie pana la gradul III cu acestia. Hai sa vedem cine sunt fiii si fiicele securistilor din politica.
Cu siguranta nu mai poate fi invocata nicio problema de siguranta sau de secret de stat pentru ca oamenii aceia nu mai sunt spioni sub acoperire. M-am interesat si de constitutionalitate, nu este nicio problema, este o informatie doar despre legaturile de rudenie, care apar si in declaratiile de avere. Haideti sa vedem cine este ipocrit si cine voteaza aceasta lege. Ati scris in motiune ‘Fara securisti in functii publice’, ar trebui sa o sustineti, voi vedea ce faceti la vot.
Dragi colegi de la AUR, si dumneavoastra spuneati in campanie ca exista legaturi intre Securitate si USR-PLUS. Este o oportunitate pentru dumneavoastra sa vedem daca chiar exista aceste legaturi sau nu sau daca poate, cine stie, va treziti in propria ograda cu ele.
Haideti sa transparentizam viata politica din Romania sa vedem cine sunt securistii, care sunt ramasitele lor, cine sunt rudele acestora. Chiar m-ati inspirat – nu doar ‘Fara Securisti in functii publice’, ci si fara rudele securistilor in functii publice. Asa trebuia sa spuneti si as fi fost si mai de acord cu dvs. Atunci o sa vedem oficial care e adevarul in clasa politica”, a anuntat Nasui in timpul dezbaterilor la motiunea depusa de PSD.
Marcel Ciolacu a anuntat ca PSD va sustine proiectul initiat de ministrul Economiei Cladiu Nasui care prevede infiinarea Registrului public al lucratorilor cu Securitatea. El a adaugat ca in initiativa ar trebui trecut un amendament prin care sa fie trecuti in lege si colaboratorii, respectiv turnatorii la Securitate.
„PSD sustine un astfel de proiect. Mai mult, dorim sa fie trecuti in lege si colaboratorii, respectiv turnatorii. Nu stiu daca atat de mare problema a fost cu securistii, cat de mare problema a fost cu turnatorii”, a afirmat Marcel Ciolacu, intrebat intr-o conferinta de presa cum vede proiectul de lege initiat de Claudiu Nasui.