BNR confirma „migratia creierelor”: Cifrele sunt de-a dreptul alarmante

pagina verde

Aproape 20% dintre romanii cu varsta cuprinsa intre 20 de ani si 64 de ani, populatia tinta pe piata muncii, traiau in 2017 in alta tara din Uniunea Europeana, cel mai ridicat procent dintre cele 28 de tari, se scrie in „Raportul asupra inflatiei”, realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Ponderea este una importanta, in conditiile in care media in UE este de 3,8%, potrivit raportului publicat in august. In plus, urmatoarele state in clasament – Lituania, Croatia, Portugalia, Letonia si Bulgaria – inregistreaza ponderi cuprinse intre 10% si 15%.

In plus, 17% dintre romanii de 20-64 de ani care traiau in alta tara din UE erau persoane cu studii superioare.

„In plan structural, se acutizeaza deficientele in procesul de ocupare a posturilor disponibile, alimentate, pe de o parte, de dimensiunea emigratiei (…), iar, pe de alta parte, de inadecvarea sistemului de invatamant la cerintele pietei si de absenta masurilor de integrare a persoanelor inactive”, se subliniaza in „Raportul asupra inflatiei din august 2018”, citat de Mediafax.

In ceea ce priveste posturile disponibile, conform editiei 2018 a studiului Manpower referitor la deficitul de talente, pozitia Romaniei s-a deteriorat, ajungand sa ocupe locul 2 (din 43 de state), dupa Japonia, in ceea ce priveste dificultatile cu care se confrunta companiile in procesul de recrutare. Astfel, 81% dintre angajatori reclama astfel de probleme, comparativ cu o medie de 45% la nivelul tarilor incluse in analiza.

„Capacitatea economiei de a absorbi forta de munca a continuat sa se ajusteze usor in sens descendent, rata locurilor de munca vacante consolidandu-si tendinta descrescatoare observata de la jumatatea anului 2017”, se mai scrie in raportul BNR citat.

In intervalul ianuarie-mai 2018, oferta excedentara de forta de munca a scazut cu 0,3-0,2 puncte procentuale, pana la 3,7% in cazul ratei somajului inregistrat, cele mai reduse valori din perioada de dupa anul 2000, si 4,5% in cel al ratei BIM, „astfel incat gradul de tensionare a conditiilor pe piata muncii a continuat sa se aplatizeze”, se subliniaza in raportul Bancii Centrale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: