Bocancul greu al Rusiei a zdrobit revolutia din Kazahstan: „Ordinea a fost restabilita. Cei care nu se predau vor fi distrusi”
Ordinea a fost restabilita in Kazahstan si situatia s-a stabilizat, dar persista focare de rezistenta ale participantilor la revolte in diverse orase, a declarat vineri un reprezentant al administratiei prezidentiale de la Nur Sultan, citat de agentia EFE, informeaza Agerpres.
Conform presei locale, se mai aud impuscaturi sporadice, mai ales la Almati, unde au avut loc cele mai grave violente. Autoritatile mai sustin ca au acum sub control Piata Republicii din Almati, epicentrul protestelor.
Presa a mai relatat in timpul zilei de vineri despre mai multe confruntari, inclusiv o tentativa a manifestantilor de a patrunde intr-o unitate militara din provincia Actobe si un asalt asupra unui penitenciar din apropiere de Almati.
Kazahstanul se confrunta din primele zile ale noului an cu revolte care au pornit de la manifestatii de protest in urma scumpirii gazelor lichefiate si care au capatat revendicari politice, cu manifestari anarhice, cladiri oficiale incendiate si ciocniri violente intre fortele de securitate si participantii la aceste manifestari, despre care autoritatile kazahe afirma ca unii sunt inarmati.
Intr-un mesaj televizat, presedintele kazah Kasim-Jomart Tokaev a declarat vineri ca a autorizat fortele de ordine sa deschida focul ”fara avertisment” impotriva ”teroristilor”, a respins orice fel de negocieri si a promis ”eliminarea banditilor inarmati”, despre care a spus ca sunt in numar de circa 20.000, au ”un plan clar” si ”un nivel inalt de pregatire de lupta”.
”Combatantii nu au depus armele, continua sau se pregatesc din nou sa comita crime. Trebuie sa ducem lupta impotriva lor pana la capat. Cei care nu se predau vor fi distrusi”, a avertizat Tokaev.
Presedintele kazah a reprosat fostului sau guvern – pe care l-a demis dupa izbucnirea revoltelor – ca nu a fost capabil sa previna aceste ”atacuri teroriste”. ”Este extrem de important sa intelegem de ce guvernul a scapat din vedere pregatirile clandestine de atacuri teroriste si antrenarea celulelor militante sub acoperire”, a subliniat Tokaev, potrivit agentiei TASS.
”Actiunile lor au relevat existenta unui plan precis de atacuri asupra armatei, institutiilor sociale si administrative in practic toate regiunile, o coordonare perfecta, capabilitati de lupta puternice si o brutalitate salbatica”, a continuat presedintele kazah, care, dupa ce a declarat starea de urgenta, a preluat si functia de sef al Consiliului de Securitate al tarii, detinuta de fostul presedinte Nursultan Nazarbaev. Din aceasta pozitie, Nazarbaev, care se retrasese din prim-planul scenei politice, controla toate fortele de ordine si armata.
In desfasurarea revoltelor, pe langa ”banditii” locali si straini, au fost implicati si specialisti antrenati in manipularea publicului prin raspandirea de stiri false si aparent au fost coordonati de un post de comanda central, a mai spus Tokaev.
Ministerul de Interne kazah a anuntat vineri un bilant provizoriu de la inceputul revoltelor, mentionand ca 26 de „criminali inarmati au fost lichidati” si peste 3.211 participanti la revolte au fost arestati. De asemenea, 18 politisti si membri ai garzii nationale au fost ucisi de la declansarea protestelor si alti 740 sunt raniti.
Rusia a trimis in Kazahstan peste 70 de avioane militare cu trupe si echipamente, in urma cererii de ajutor adresate de presedintele kazah Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC).
Guvernul turc si-a declarat si el sprijinul pentru guvernul kazah si a anuntat pentru marti o reuniune prin teleconferinta a Organizatiei Statelor Turcice pentru a lua in discutie situatia din Kazahstan. Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a avut vineri o discutie la telefon cu omologul sau kazah Mukhtar Tleuberdi, pe care l-a asigurat de tot sprijinul Ankarei, exprimat anterior si de presedintele Recep Tayyip Erdogan, care a declarat ca Turcia este ”pregatita sa ofere orice asistenta este necesara” Kazahstanului.
In timp ce investigheaza evenimentele, autoritatile kazahe evoca si o posibila legatura intre manifestanti si miscari radicale din afara tarii.