Presedintele Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop, a adresat ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, o scrisoare in care Biroul Prezidiului Academiei solicita pastrarea accesului liber la documentele din Arhivele Nationale, in care subliniaza ca restrictionarea constituie o „lovitura grava” pentru cercetarea istoriei nationale.
„Biroul Prezidiului Academiei Romane a luat act cu ingrijorare de anuntul Arhivelor Nationale privind posibilitatea restrictionarii accesului la documentele (din depozitele proprii) cu marcaje de secretizare, din perioada comunista si chiar mai vechi. Acest fapt constituie o lovitura grava pentru cercetarea istoriei nationale, in totala contradictie cu practica din ultimele decenii, cu precedentul creat de activitatea Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania si cu recomandarile organismelor europene privind accesul la arhive”, se arata in scrisoarea presedintelui Academiei, transmisa luni.
Totodata, Ioan-Aurel Pop isi exprima ingrijorarea in legatura cu „semnalarile mediatice privind distrugerea unor documente publice la expirarea termenului legal de secretizare, fara evaluarea fireasca a continutului lor documentar-istoric de catre specialistii Arhivelor, fapt indreptat ferm inspre prejudiciul stiintei istorice si a identitatii nationale” si solicita „eliminarea restrictiilor mentionate si asigurarea integritatii informatiei relevante pentru istoria acestei tari”.
„Institutiile cu profil istoric (facultati, institute, centre etc.) din cadrul universitatilor si Academiei Romane isi desfasoara activitatea pe baza investigatiilor din arhive. Majoritatea cercetatorilor istoriei recente au in plan lucrari care presupun asemenea cercetari in arhiva. Solicitam, de aceea, autoritatilor publice implicate sa intervina in cel mai scurt timp pentru eliminarea restrictiilor mentionate si asigurarea integritatii informatiei relevante pentru istoria acestei tari. Este necesar ca prestigioasa institutie numita Arhivele Nationale ale Romaniei, principala depozitara a memoriei nationale si unica autoritate de reglementare in domeniul arhivelor, condusa nu de putine ori de-a lungul timpului de membri ai Academiei Romane, sa-si pastreze rangul si menirea, sa fie modernizata, consolidata si respectata, in acord cu practicile din Uniunea Europeana”, adauga Pop.
Presedintele Academiei Romane considera ca este „imperios necesar” ca proiectul Legii Arhivelor PL-x nr. 31/2019, care solutioneaza corect si problemele mentionate mai sus, sa revina cu prioritate pe agenda Parlamentului”.
„Atasam posibile solutii propuse inca din 2016 de fosta conducere a institutiei la masura luata recent de conducerea Arhivelor Nationale, in urma controlului facut de entitatile care se ocupa de informatiile clasificate din Ministerul Administratiei si Internelor, si care NU pot intelege specificul cercetarii istorice”, se mai arata in scrisoarea presedintelui Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, adresata ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Consiliul Federatiei de la Kremlin a anuntat ca ridicarea interdictiei privind loviturile cu raza lunga…
In cadrul emisiunii „Romania de poveste“, realizatorii de la Romania TV au rulat pe burtiera…
Presedintele rus Vladimir Putin se confrunta cu un cosmar economic in timp ce natiunea se…
Dupa trei ani si jumatate de anchete, Politia a strans probe impotriva Laurei Crisan, fiica…
Fiul presedintelui ales Donald Trump, Donald Trump Jr. a ridiculizat decizia presedintelui american Joe Biden…
Tanarul de 18 ani care si-a injunghiat mortal un prieten alaturi de care se afla…