„Bomba-burete” – arma secreta cu care Israelul vrea sa distruga reteaua de tuneluri construita de Hamas in Gaza

externe

bomba burete, Israel, tuneluri, Hamas, Gaza

Trupele israeliene se vor confrunta probabil cu lupte sangeroase prin tunelurile cunoscute sub numele de „metroul din Gaza” atunci cand vor lansa invazia terestra asteptata. Se crede ca reteaua are o lungime de sute de kilometri si este plina de capcane. Este locul in care Hamas a dus multi dintre cei 200 de ostatici si unde liderii sai spera sa supravietuiasca razboiului care se apropie.

„Bomba burete” ar impiedica soldatii sa cada intr-o ambuscada pe masura ce se deplaseaza in reteaua de tuneluri, inchizand brese prin care Hamas ar putea ataca, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Continute intr-un recipient de plastic, dispozitivele specializate au o partitie metalica care separa doua lichide. Odata ce aceasta bariera este extrasa, compusii se amesteca in timp ce soldatul pozitioneaza „bomba” sau o arunca mai departe.

Echipe specializate din cadrul corpului de genisti al IDF au fost grupate in unitati de recunoastere a tunelurilor si echipate cu senzori terestri si aerieni, radare de penetrare a solului si sisteme speciale de foraj pentru a localiza tunelurile. De asemenea, au fost dotate cu echipamente speciale pentru a vedea atunci cand se afla sub pamant.

Ochelarii de vedere pe timp de noapte din dotarea standard au nevoie de un element de lumina ambientala pentru a functiona in mod eficient, dar cu toata lumina naturala blocata atunci cand se deplaseaza in subteran, trupele se vor baza pe tehnologia termica pentru a vedea in intunericul total.

Au fost dezvoltate, de asemenea, aparate de radio noi, optimizate pentru a functiona in conditiile extreme din subteran.

Cu toate acestea, exista potentiale complicatii in cazul arsenalului subteran. „Bomba de burete” – din punct de vedere tehnic, o emulsie lichida – este periculoasa , iar unii soldati israelieni si-au pierdut vederea din cauza manipularii gresite a amestecului.

De asemenea, Israelul ar putea folosi roboti si drone pentru a ajuta la navigarea prin tuneluri – dar pana acum au existat dificultati in operarea acestora in subteran.

Micro-dronele de recunoastere, care pot fi tinute in palma unei maini, pot fi, de asemenea, utilizate, dar dirijarea lor ar putea deveni dificila pe masura ce semnalul radio slabeste. Unele dispozitive pot avea atasate arme, astfel incat, daca sunt vazuti combatanti inamici, controlorul poate detona explozibili.

Hamas a integrat razboiul subteran in strategia sa militara generala. Tunelurile, unele incepute cu zeci de ani in urma, nu mai sunt doar locuri de refugiu, ci sunt parti integrante ale unui plan mai amplu de pregatire a terenului pentru a prinde in ambuscada fortele israeliene de deasupra.

Multe dintre ele se intind pe sub structuri civile, cu puncte de intrare si iesire in locuinte si alte cladiri nemilitare, ceea ce face extrem de dificil pentru Israel sa le atace fara a atrage o condamnare internationala.

Un tunel „standard” are o inaltime de aproximativ 2 m si o latime de 1 m, ceea ce le permite sa fie construite rapid. Ele sunt uneori intarite cu beton si metal, dar nu sunt deosebit de sofisticate.

Cu toate acestea, altele sunt dotate cu energie electrica, apa si ventilatie si sunt folosite pentru centre de comanda si statii de odihna, pentru depozitarea armelor, pentru infiltrarea in Israel si pentru rute catre locurile secrete de lansare a rachetelor.

Ultima tentativa majora de distrugere a sistemului a avut loc in timpul operatiunii Protective Edge din 2014, dar reteaua a fost reconstruita de atunci.

Comandantii militari din cadrul IDF trebuie sa decida daca vor sa faca structurile inutile, turnand, de exemplu, beton in ele, asa cum au facut cu tunelurile sapate de Hezbollah in nordul tarii.

Alternativ, s-ar putea sa fie nevoie sa pastreze structurile intacte, lichidand luptatorii Hamas in timp ce se deplaseaza prin sistem in cautarea ostaticilor estimati.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: