Toate estimarile spun ca Stat Islamic e cea mai bogata organizatie terorista din lume. Totusi, in ultima perioada, a inceput sa se confrunte cu probleme financiare care ar putea sa-i limiteze posibilitatile de a purta un razboi si in acelasi timp sa si guverneze milioane de oameni in califatul autodeclarat.
Forte sustinute de Statele Unite in Irak si Siria au cucerit teritorii semnificative aflate sub controlul ISIS. Orase si sate, pe taxele carora se baza organizatia terorista, au fost capturate de oponentii kurzi si arabi. In acelasi timp, nici prazile de razboi, cum ar fi campurile cu petrol, au devenit mult mai rare in efortul gruparii de a cuceri noi teritorii.
„Una din problemele cu care se confrunta este faptul ca mare parte din veniturile din ultimii doi ani au fost realizate prin cuceriri, confiscari si santaj, iar acestea nu sunt sustenabile”, a declarat Quinn Mecham, asistent universitar pe stiinte politice de la Universitatea Brigham Young. „Iar acum pierd teritorii si asta face dificila realizarea de venituri. Presiunea e foarte mare.”
Informatiile despre finantele organizatiei teroriste Stat Islamic sunt destul de vagi, insa trezoreria Statelor Unite a estimat un venit al militantilor de 40 de milioane de dolari pe luna din vanzarile de petrol. Stat Islamic mai castiga bani si prin impunerea de taxe, prin amenintari cu biciuiri si decapitari, asupra unei populatii ce cel putin 7 milioane de oameni din Irak si Siria. Un oficial din cadrul Stat Islamic a declarat pentru presa araba ca gruparea are un buget de 2 miliarde de dolari pentru 2015.
Insa organizatia a pierdut mai mult de o treime din teritoriul pe care il controleaza in Irak, inclusiv orasul Tikrit si rafinaria Baiji, in urma bombardamentelor coalitiei conduse de Statele Unite.
„Pe masura ce pierde controlul asupra oraselor, iar economia suferind din cauza razboiului, veniturile din taxe ale organizatiei sunt din ce in ce mai reduse”, spune William McCants, expert in gruparea militanta de la Brookings Institution, citat de Washington Post.
Pierderile teritoriale sunt probabil cele care i-au impins pe militanti sa comita atacuri teroriste peste hotare, incluzand aici si atacul de la Paris, pentru a pune presiune pe inamici. Analistii observa o tendinta de a redirectiona resursele catre grupari afiliate din alte regiuni ale lumii, ca masura de precautie pentru cazul in care voi pierde mai multe teritorii in Siria si Irak.
Se observa si o restrictionare a bugetului in cadrul organizatiei, salariul militantilor scazand de la 400 de dolari pe luna, la aproximativ 300 de dolari. Pe langa un sistem de taxe adanc inradacinat in legea islamica, gruparea a inceput sa impuna din ce in ce mai multe taxe, chiar si pe telefoanele mobile. Chiar si programele de ajutorare a celor nevoiasi au fost reduse drastic, acest lucru adancind saracia din zonele controlate ce se confrunta cu lipsa de medicamente pentru boli cronice si taieri prelungite de electricitate.
Colin P. Clarke, analist al terorismului din cadrul Rand Corp., a declarat ca se asteapta ca finantele gruparii sa scada, pe masura ce bombardamentele coalitiei se intensifica. „ Efectele nu se vor vedea imediat, insa pentru a-si putea continua operatiunile, gruparea va fi nevoita sa reduca platile si numarul de oameni care lucraza pentru ea”, a spus Clarke.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Mii de cetateni slovaci au iesit aseara pe strazile tarii pentru a protesta impotriva guvernului…
Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, i-a indemnat pe liderii occidentali sa se abtina de…
Politistii din Suceava atrag atentia asupra unei noi metode de inselaciune, dupa ce un sofer…
Ucraina va aplica de luni "masuri de restrictie" in consumul de electricitate pe tot teritoriul…
Autoritatile din Sinaia au inceput procesul de inzapezire artificiala pe partia Laptici 1 din Valea…
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…